Котлети по-київськи
Велика куряча грудка, 100 г вершкового масла, 50-70 г твердого сиру, 1-2 яйця, сухарі для панірування, сухий або свіжий часник, зелень кропу, сіль, перець за смаком.
Філе порізати на чотири плоскі пластинки. Вони не повинні вийти занадто тонкими. Кожну пластинку акуратно відбити молоточком. Робити це потрібно через пакет або плівку тупим боком кухонного інструмента, інакше можна порвати ніжне м’ясо.
Курятину натерти сіллю, перцем і сухим часником. Замість сухого можна використовувати і свіжий часник, але в такому випадку його попередньо треба натерти на найдрібнішій тертці. Присмак свіжого часнику буде більш відчутним.
Сир натерти на тертці з великими вічками, змішати з розм’якшеним маслом. Смачно додавати до начинки і дуже дрібно нарізаний свіжий кріп. Масу посолити за смаком.
Начинку скачати ковбаскою, загорнути в пакет і покласти у морозильну камеру. Через півгодини порізати на чотири рівні частини. Кожну частину начинки загорнути в підготовлене філе.
Котлети обмочувати у збитому злегка підсоленому яйці, обкачувати у сухарях і обсмажувати в розігрітій олії до готовності.
Свинячий шашлик у духовці
1 кг свинячої шиї, 2 великі цибулини, сік невеликого лимона, 4-5 ст. л. жирного майонезу, сушений базилік, сіль за смаком.
Промите м’ясо порізати традиційними для шашлику шматочками. Викласти у глибоку миску. Додати порізану великими кільцями цибулю. Для аромату додати базилік і будь-які інші сушені трави, які ви любите. Посолити за смаком. Відразу додати майонез і сік лимона або оцтову есенцію. Все енергійно перемішати руками.
Маринувати майбутній шашлик треба мінімум годину, але в ідеалі – залишити його на ніч або на кілька діб. Чим більше часу свинина буде в маринаді, тим ніжнішим і соковитішим буде шашлик.
Підготовлене м’ясо нанизати на дерев’яні шпажки і запікати на деку, застеленому пергаментом. Можна взяти звичайні шампури. Тоді їх варто встановити на ребра довгої прямокутної скляної форми. Це зручно тим, що жир, який виділяється, буде скапувати в ємність і не забруднить духовку. Найголовніше – не забувати в процесі запікання перевертати шпажки. На запікання потрібно близько години при температурі 200 градусів.
Курячі січені котлети
500 г курячого філе, 100 г сиру, половинка цибулини, по півпучка зелені кропу і петрушки, 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 3 ст. л. майонезу, сіль, перець за смаком.
Куряче філе нарізати максимально дрібно гострим ножем. Шматочки повинні бути дуже маленькими. Чим дрібніше – тим смачнішою буде страва. Дрібненько посікти цибулю. Змішати м’ясо і цибулю, додати тертий сир. Зелень – не обов’язковий компонент, хоча з нею котлетки будуть ароматніші і ніжніші. Додаючи до котлетної маси кріп і петрушку, їх треба дрібненько посікти. Потім додати до маси майонез, сіль, перець і крохмаль.
Фарш ретельно перемішати і покласти у холодильник на кілька годин, наприклад, на всю ніч. Якщо вільного часу немає, можна смажити такі котлети відразу.
Класичний ростбіф з яловичини
1 кг якісної яловичини, 30 г солі, чорний перець, 30 мл оливкової олії.
М’ясо витримати при кімнатній температурі 80-90 хвилин. Очистити його від плівок, натерти сіллю, перцем, полити олією. Шматок м’яса залишити на півгодини під вологим рушником.
На будь-якому розігрітому жирі яловичину цілим великим шматком обсмажити з усіх боків до рум’яності. М’ясо перекласти на деко. Спочатку запікати 25 хвилин при температурі 210 градусів. Потім пекти ще півгодини вже при температурі 170 градусів.
Готовий ростбіф повинен постояти хвилин 20, після чого його можна порційно нарізати і подавати на стіл.
Запіканка з філе птиці і печериць
0,5 кг курячого або індичого філе, 300 г печериць, 200 мл сметани, 165 г твердого сиру, 2 помідори, сіль, олія, ароматні трави за смаком.
Курятину нарізати смужками або невеликими шматочками, викласти у скляну форму, змащену олією, посолити. Попередньо м’ясо можна злегка відбити. Зверху викласти тонкі кружальця помідорів, скибочки грибів і знову посолити. Продукти знову присипати сіллю. Сир потерти на тертці з великими вічками, змішати зі сметаною і приправами. Масу викласти зверху на м’ясо, помідори і гриби. Запікати 40-45 хвилин при температурі до 190 градусів.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера