Неділя, 25 серпня 2019
• Володимир Мариновський: «Якби Тарас Юрик у мене чесно виграв вибори голови федерації, то не було б жодних претензій, а вони вчинили рейдерське захоплення, отож, справедливість восторжествує» • Зірки – на Алеї, рекорди – в АртБуці! • Замах на Камінського? • У День Незалежності презентуватимуть “Книгу рекордів Тернополя” • Гарячий серпень: 30 років тому… • «Танцюю, як усі» • Чортків мотофестом шаленів • Наїхав на жінку і дітей… • У Тернополі сходи фонтану “Сльози Гронського” доповнюють новими атрибутами • Боровся за Україну, втратив життя на чужині… • То й що, що вже «за десять осінь»? Душа ще трохи в мандри просить… • Пішов із життя викладач ТНЕУ Олег Бакалюк • Коржики з медом і маком від Наталки Потурай • Свято…з вогником! • Де святкуватимуть День прапора і День Незалежності • Біда за бідою… • «Дій активно! Живи позитивно!» Коли життя — мед! • 43-річна Мілла Йовович стане мамою втретє • Моніка Левінскі розкаже свою правду про секс-скандал з Біллом Клінтоном • Три ідеї для легкого літнього обіду
Борщові ріки, вишивані береги…

Автор: Опубліковано: 22 Вересня о 12:24 41


“А ти борщ їв?” Їв, їв, та й як же його не їсти, коли оно знову аж п’ять тисяч літрів смачнююющого-пресмачнющого борщу наварили — аж по вусах всім текло.


З вишнями, чорницями, грибами, м’ясом і навіть… карасями! У бідонах, горщиках, макітрах, гарбузах і навіть хлібі! З салом, варениками, кулішем, пампушками і… з величезним апетитом! Звісно ж, усе це про нього, Його Величність Борщ. Ну бо як про нього інакше скажеш, коли йому он аж цілий фестиваль присвятили?..  І то не будь-який, а з багаторічною історією і власними неповторними традиціями. Коли господині із майже півсотні сіл області варять ароматну смакоту кожна за своїм, унікальним рецептом… Коли у середині вересня гурмани зі всієї Тернопільської та багатьох сусідніх областей з’їжджаються до Борщова, аби на славнозвісні “чорні” борщівські вишиванки помилуватися та, смачно облизавшись, перепитати один одного: “А ти борщ їв?” Їв, їв, та й як же його не їсти, коли оно знову аж п’ять тисяч літрів смачнююющого-пресмачнющого борщу наварили — аж по вусах всім текло…

У неділю, 18 вересня, на “борщові ріки, вишивані береги” до Борщова традиційно збиралися гурмани зі всієї України. У чималенькій валці автівок до райцентру вдалося “запеленгувати” машини із львівськими, чернівецькими, хмельницькими і навіть київськими номерами! Помилуватися борщівською вишивкою та показати своє мистецтво приїхали гості із Білорусі, Закарпаття, Волині, Київської, Хмельницької, Луганської, Львівської областей. Фестиваль “Борщ’їв 2016” традиційно відбувався у рамках фольклорного свята “В Борщівському краї цвітуть вишиванки”. Славнозвісна “чорна” борщівська вишиванка — не просто мода чи забаганка, а вже бренд південного краю Тернопільської області, тож не дивно, що охочих помилуватися нею чи й придбати завжди вистачає. От тільки не лише багато давніх технік, як-от оригінальна “колодка”, фактура якої скидається на різьблення по дереву, на жаль, втрачені, а й самі вишиванки “з бабусиної скрині” ще рік-два і закінчаться: розпродуються-розлітаються по світу, автентичних борщівських вишиванок у селах щороку меншає…

Проте ми не про сумне. Нудьгувати учасникам апетитного дійства не доводилося:  на фольклорно-мистецькому святі виступали  обрядово-фольклорні, хорові, хореографічні, інструментальні колективи, вокальні ансамблі, солісти-вокалісти району й області та гості – Герой  України, лауреат Шевченківської  премії, народний артист України Василь Зінкевич, народний  артист України Григорій  Драпак, Волинський  державний академічний народний хор, драйвові закарпатці — гурт “Рокаш” (м. Мукачеве), поет-пісняр Степан Галябарда, мистецькі колективи з різних областей.

Але скільки б не співали, пригощатись час! Тим більше, що із центрального майдану, де традиційно відбувається борщове дійство, такі аромати линули, що стриматися годі! Все кипіло й вирувало у прямому й переносному значенні… Голодним не залишився ніхто: місцеві господині “чаклували” над 300-літровами казанами, щедро пригощаючи борщем усіх охочих…  А що і чоловіки — борщові “аси” хоч куди, довів майстер-клас з приготування борщу від знаного гумориста,  народного артиста України Гриця Драпака. Під пильним оком доброї сотні глядачів, теле- і фотокамер робота кипіла: до квасольки у казан уже потрапила свіженька свинина, а поруч на пательні тушкувалася приправа з буряка і моркви. Коли до товариства квасолі й м’яса потрапила картопля, а опісля й овочева приправа, запах із казана почав лоскотати носи зголоднілих присутніх – розгорілися не лише пристрасті, а й апетит. Його посилював ще й запах сала, яке апетитно підсмажувалося на пательні. Коли ж до казана потрапила нарізана капуста, а потім і засмажка із затовченого в макітрі сала і часничку, можна було вважати, що приготування борщу закінчено…  Але свято ще тривало і тривало:  щирі слова вдячних і ситих шанувальників борщу та запальні пісні ще довго лунали над Борщовом…

Фото Ігоря Крочака та Олега Жака.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Вівторок, 27 серпня, — день народження Івана Франка. Тернопіль креативно вшановуватиме Каменяра: про «Франкові сліди у Тернополі» у формі оригінального музично-поетичного дійства розкажуть хорова капела «Зоринка» та заслужений діяч мистецтв України, відомий письменник Олег Герман...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:00


На капоті автомобіля NISSAN QASHQAI здетонував саморобний пристрій...


Рубрика: , , Опубліковано: о 14:00


"Книгу рекордів Тернополя" вперше покажуть тернополянам і гостям файного міста. Презентація для делегацій з інших міст відбудеться 24 серпня об 11:30 в Українському домі "Перемога"...


Рубрика: Опубліковано: о 13:00


23 серпня на всеукраїнському рівні відзначаємо велике державне свято — День Державного Прапора України...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00



Теми дня
23 Серпня
22 Серпня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео