Головне джерело фітотерапії — сила лікарських рослин, а головна її мета — навчити людей користуватися цією силою, правильно застосовувати природні багатства, якими щедро обдарував нашу зелену планету Господь. Саме це і є покликанням лікаря-фітотерапевта, народної цілительки цілительки, засновницi мережі здравниць «Зелена планета Земної» Наталі Петрівни Земної.
Не бійтеся гіркоти!
— Наталя Земна завжди радить навесні вживати кульбабу. А що саме можна з неї готувати?
Марія Івашків, м. Тернопіль
— Завдяки кульбабі за весну можна суттєво зміцнити свій організм і підсилити його захисні властивості. Якщо у вас слабкий імунітет, погано працює шлунок, немає нормального травлення — обов’язково вживайте кульбабу. Як? Насамперед подрібнити її листочки і додавати до будь-якого салату. Якщо вони видаються вам занадто гіркими, можна в одному літрі води розчинити
1 ч. л. солі і замочити листочки кульбаби у цьому розчині на годину — уся гіркота зійде.
Але я вас просто благаю: не бійтеся гіркоти! Як же буде працювати печінка? Як же буде вона виконувати свої функції — кровотворну, жовчетворну та очисну? З чого буде утворюватися жовч, якщо немає гіркоти? Гіркота також дуже потрібна для шлунка, щоб він добре працював.
Треба знати, що кульбаба лікує не тільки печінку і шлунок, а ще й підшлункову залозу. Той, хто вживає достатню кількість кульбаби, ніколи не хворіє на цукровий діабет. Якщо ви зібрали кульбабу з корінцями, то ви їх у жодному разі не викидайте. Помийте, подрібніть і покладіть, щоб підсохли. Потім у духовці підсмажте, коріннячко карамелізується і буде чудова кава — дуже корисна для підшлункової залози.
А з квіточок кульбаби можна наварити такого смачного і корисного варення для усієї родини! Треба назбирати 650 жовтеньких квіточок кульбаби, залити літром води кімнатної температури і нехай настоюється цілу добу. А потім процідити, відтиснути ті квіточки і до тієї водички, кульбабового настою, додати кілограм цукру. Поставити на слабкий вогонь і варити 40 хвилин. Утвориться кульбабовий мед — смачний і корисний. Якщо підступає застуда, дошкуляють кашель чи нежить або ж якщо погано працюють шлунок чи кишківник — обов’язково смакуйте з чаєм кульбабовий мед.
Від втомлюваності — селера
— Уже кілька років поспіль навесні почуваюся особливо втомленою. До лікаря не йду, бо навіть не знаю, що сказати, — конкретно нічого не турбує. Кожен ранок починаю з горнятка міцної кави. Вона бадьорить, але водночас чую, що так «саджу» серце і підшлункову. Що порадите?
Наталя Підлісна, м. Підгайці
— Якщо у жінки хвора щитовидна чи підшлункова залоза або й обидві відразу, а між ними ж знаходиться клубок нервів — сонячне сплетіння, вона з настанням весни відчує погіршення здоров’я. Часто починаються нервові зриви, загальне виснаження, вона погано спить, постійно втомлена, тому допомагати собі потрібно тоді, коли захворювання тільки починаються, а не доводити їх до хронічного стану.
Якщо вас діймає втомлюваність, не відмовляйтеся від селери: корисні й листки, і пагони, й корені. Її можна споживати в салатах, як приправу до м’ясних, рибних та овочевих страв. І ви відчуєте, як покращиться робота серцево-судинної системи, як у вас покращиться сон і ви станете набагато спокійнішою. При фізичному виснаженні, ослабленні після хвороби краще пити не каву, а сік селери: одну-дві чайні ложки тричі на день. Уже за три дні ви будете почуватися краще.
Можна робити й так: дві столові ложки подрібненого кореня селери залити літром колодязної води, настояти ніч. Вранці процідити і приймати по півсклянки три-чотири рази на день. Ці ліки мають сечогінну, протизапальну й заспокійливу дії. Корисна селера і літнім людям — вона їм допоможе поліпшити водно-сольовий обмін, особливо якщо таке порушення супроводжується ожирінням, подагрою та ревматизмом. А для чоловіків, до речі, селера корисна ще й тим, що відновлює їхню чоловічу силу.
Хрін тонізує шлунок
— На Великдень разом з іншими продуктами усі посвячували корінець хрону, який передусім відомий своїми бактерицидними властивостями. А чи правда, що настоянкою хрону можна вилікувати гастрит?
Оксана Степанівна, м. Тернопіль
— А навіщо з хрону робити настоянку? Настій! У наших предків завжди у відрі чи трилітровій банці з водою плавав корінець хрону. І тією водою справді користувалися для того, щоб лікувати шлунок. Аналізуючи скарги людей, які приходять до наших аптек, можу сказати, що більшість гастритів — з пониженою кислотністю, з пониженою секреторною діяльністю. А хрін тонізує і шлунок, й підшлункову залозу, і печінку. Тому хрін буде корисним усім, у кого атонія, опущений шлунок. Його, до речі, можна давати й дітям, які мають проблеми зі шлунком, але, звичайно, небагато. Ніколи не забувайте відомої істини: те, що у помірних дозах лікує, у великих може дуже зашкодити.
Шановні читачі «НОВОЇ Тернопільської газети». Якщо у вас є запитання до народної цілительки та досвідченого фітотерапевта Наталі Земної — надсилайте їх на адресу редакції: м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 1а або на електронну адресу novagazeta.ternopil@gmail.com. Відповіді на свої запитання ви знайдете на сторінках «НОВОЇ…».
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Наталія Земна, поради від Наталії Земної