П’ятниця, 17 травня 2024
• “Працювала з нами 40 років”. Відійшла у засвіти секретарка Тернопільського міськрайонного суду • Інеса Сакалюк з Борщівщини творить чорні вишиванки на знак жалоби за чоловіком • “Життя обірвалось, мов тоненька ниточка”. Раптово померла студентка тернопільського вишу • Подружжя з Кременеччини взяло на виховання двоє дітей • «Контінентал» завершив посів ярих культур та посадку картоплі • Що робити, якщо посвідчення УБД втрачене чи пошкоджене? • Як покарали суддю з Чорткова, який закрив справу щодо смертельної ДТП? • У Чортківській лікарні провели складну операцію на черепі в важкопораненого захисника • Вісім аварій, троє загиблих… За вихідні на Тернопільщині трапились смертельні ДТП • Найдорожчий лот – тубус із зображенням Чорткова. На Тернопільщині провели благодійний аукціон • Тернополянин був свідком аварії і потрапив під колеса іншого автомобіля • Єпископ і капелан о. Володимир Фірман отримав нагороду за волонтерство • «Привіт, позич гроші». Жінка з Тернопільщини втратила понад 12 000 гривень • Антонові назавжди 25 років, Віктору – 35. На Тернопільщині зустріли двох загиблих Героїв • На Тернопільщині розпочалась найбільша в Україні теренова гра «Гурби-Антонівці» • Переселенці відвідали музей та легендарний хутір на Тернопільщині • У Тернополі «вар’яти» презентують нову гумористичну програму • Господарство на Тернопільщині не використовує штучних добрив та хімікатів • Величезний великодній кошик встановили у Заліщиках • У Тернополі нацгвардійці поклали квіти до меморіалу жертвам сталінських репресій
Секрети сушi по-домашньому

Опубліковано: 12 Березня о 16:06 900


Тернополянка Уляна Карпенко просто обожнює суші, причому не тільки смакувати, а й готувати. Разом з чоловіком вони часто готують цю популярну страву японської кухні  вдома — для себе і для друзів.


Нині вона ділиться своїм кулінарним досвідом з читачами «НОВОЇ…» До слова, страва ця досить недешева. За підрахунками Уляни, якщо купувати для суші дорогі морепродукти і всі спеціальні інгредієнти (соуси, водорості та ін.), то сума вийде доволі кругленька — близько 800-1000 гривень, втім, можна приготувати й економніший варіант суші, замінивши креветки й мідії на крабові палички і кальмари, спеціальний рис — на звичайний, а також обмежитися одним видом гострого соусу до суші.

Отож, вам знадобляться: 1 кг рису для суші, 100 мл рисового оцту, упаковка норі — темно-зелених водоростей для суші, 200-300 г чищених креветок, 200-300 г мідій, 500-600 г. філе сирого лосося (можна також взяти рибу вугор, але вона досить дорога, тож це вже залежить від бажання і можливості кожного), 1 огірок, 1 авокадо, 1 пачка маринованого імбиру, упаковка зеленого хрону васабі, сир філадельфія або замість нього майонез. Відварити рис. Коли він трішки охолоне, додати до нього рисовий оцет, добре перемішати і дати настоятися 5 хвилин. Рис має бути не гарячий і не холодний, а тепленький, інакше не буде добре намащуватися на водорості.

— Кілограм рису для суші нині коштує близько 100 гривень. Можна зекономити й купити звичайний рис, але його не так просто довести до пуття, щоб він став придатним для суші. Експериментувати з іншим рисом можна тільки тим, хто на приготуванні суші уже набив руку, хто ж тільки буде робити їх вперше — все-таки варто придбати спеціальний рис, — радить Уляна Карпенко.  —Лист норі покласти гладким боком на стіл чи дошку і розмістити на ньому утрамбований рис. По рису провести смужку васабі (розвести порошок, як вказано на упаковці, щоб вийшов соус) і викласти на нього шматок риби, креветки чи мідії, або ж усього потрохи. Зверху дати трішки майонезу і скрутити в ковбаску. Для згортання ролів використовують спеціальний килимок макісо.

— Можна обійтися і без килимка, головне — загорнути тугенько, щоб суші, коли їх нарізаєте, не розпадалися, але на цьому теж треба набити руку, — каже Уляна. — Начинку для суші можна обрати, як дозволяють смаки і можливості. Це можуть бути сир філадельфія, крабові палички і огірок, порізані смужками, кальмар і авокадо, вугор та ін. Тож з кожного листка норі, якщо маєте бажання, можете зробити інші суші. Рулет порізати на порційні частини гострим ножем. Перед цим лезо ножа потрібно занурити в холодну воду. Порції суші викласти на тарілку. В окремі тарілочки покласти маринований імбир і васабі.

— Васабі продається у вигляді світло-зеленого порошку. Його розводять теплою водою, я ще додаю трішки лимонного соку — десь 20 мл, — ділиться кулінарним досвідом Уляна. — Чим більше води, тим соус васабі виходить рідший і менш гострий. На тарілці роли можна прикрасити крабовими паличками та огірочком, злегка змастити соєвим соусом і присипати кунжутом. Смакуйте на здоров’я!


Суші-словничок

Норіяпонська назва їстівних червоних водоростей з роду Porphyra у вигляді тонких сушених листів. Мають легкий димний смак і тонкий океанічний аромат, хоча багато людей кажуть, що запах норі чимось схожий на капусту, а смак — більше на шпинат. Окрім суші, норі у подрібненому вигляді можна класти в перші страви і різні салати, закуски та гарніри. 
Роли – страва японської кухні, один з різновидів суші, скручені в ковбаски начинка і рис з листом норі (пресовані водорості), порізані потім на часточки. Роли готуються за допомогою бамбукової циновки макісу. Роли – один із традиційних видів японської закуски, які, на відміну від суші, загортаються не в рибу, а в пресовані морські водорості. У сухому вигляді вони досить жорсткі, але після того, як на них укладають шар теплого вологого рису, вони розм’якшуються і легко згортаються.
Васабі — японський хрін, але набагато гостріший, більш пекучий та гіркий. Свіжий васабі важко знайти в магазинах, він продається у формі порошку або готової пасти у тюбиках. Васабі вважають протиотрутою у разі харчового отруєння (тобто корисною в разі отруєння сирою рибою, яку використовують для суші). Він також перешкоджає тромбоутворенню, утворенню грибків і розмноженню бактерій. Якщо любите гостре, пропонуємо вживати васабі не тільки для суші, а й як смачний соус до м’яса або сиру, у поєднанні з майонезом, васабі незамінний для яєць і холодного м’яса.

Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

Сьогодні, 17 травня, на 60 році життя передчасно пішла у засвіти старша секретарка Тернопільського міськрайонного суду Ольга Козачок....


Рубрика: , Опубліковано: о 11:34


Родина Інеси Сакалюк з Тернопільщини зберігає як реліквію чорні борщівські вишиванки своїх предків...


Рубрика: , Опубліковано: о 8:51


Раптово обірвалося життя студентки факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Оксани Олійник...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:02


Подружжя Ірина та Віталій Юзюки із Великодедеркальської громади Кременецького району, що на Тернопільщині, взяли на виховання двох діток - 12-річну дівчинку і 14-річного хлопчика...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:00


«Контінентал Фармерз Груп» закінчила посадку картоплі та завершила посів ярих культур на своїх полях...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:02



Теми дня
17 Травня
15 Травня
14 Травня
13 Травня