Колумб тільки вийшов на берег своєї «Індії», аж тут йому назустріч двійко лемків з мішками на плечах. Вони, на відміну від мореплавця, знали, що то – не Індія, а «Гамерика», і що саме тут можна узяти добрі бандурки. Відтоді картопелька (бандурки, компери – по-лемківськи) росте на нашій землі і шанується в лемківській кухні.
Бабка з тертими бандурками
1 кг картоплі, 2 столові ложки борошна, 2 яйця, сіль, перець.
Картоплю (бандурки) почистити, потерти на грубій тертці, потім масу трохи відтиснути через марлю, щоб не була рідка. Додати борошно, яйця, перемішати, посолити, поперчити, вилити на пательню середнього розміру. Готувати на найменшому вогні. Коли знизу бабка присмажиться, перекинути в іншу пательню верхнім, сируватим ще боком донизу, і смажити аж до готовності.
5-6 картоплин потерти на тертці, через марлю відтиснути сік, а крохмаль, що утворився, додати до картопляної маси. Додати також трохи борошна й посолити. Збити до маси одне яйце. Вимішати. Окремо нашаткувати свіжу капусту, відварити в підсоленій воді, відцідити. Коли в каструлі закипить підсолена вода, набирати чайною ложкою картопляну масу й кидати на окріп. Варити приблизно 10 хвилин. Потім промити в друшляку і з’єднати з капустою. На маслі підсмажити три посічені цибулини. Засмажку додати до страви і перемішати.
3-4 варені картоплини, 1 яйце, кілька столових ложок борошна, сіль.
Варену картоплю потерти на тертці, додати яйце, сіль і, додаючи потрохи борошно, замісити тісто, як на вареники. Розділити на частинки, викачати валики завтовшки 2-3 см, легенько розплескати їх рукою і порізати на шматочки шириною з палець. Варити у підсоленому окропі. Їсти з розігрітим маслом, підсмаженою цибулею. Дуже смачні такі дзятки-палюшки, посипані сиром або бринзою.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Бандурки, рецепти