Понеділок, 24 березня 2025
• Поет Сергій Жадан провідав воїнів у лікарні в Тернополі • Понад 17 тисяч доларів взяв поліцейський на Тернопільщині за… “квиток” для ухилянта • Школяру із Кременця подарували гіроскутер за те, що не піддався вербуванню росією • Вдарила табуреткою, а потім зарізала ножем… Жахливе вбивство у Тернополі • Понад 160 писанок – доробок тернопільських майстрів Лесі та Юрія Цікалів • У Тернополі 14-річна школярка готувала теракт біля будівлі поліції • Після Маріуполя й полону нарешті — додому! • Три роки полону: додому повернувся Іван Романюк із Підволочиської громади • На Луганщині загинув 29-річний Микола Тимошик із Тернопільщини • На Тернопільщині знайшли мертвими двох чоловіків • На тренінгу від НСЗУ Тернопільщину представила заступниця генерального директора Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Надія Фарійон • 35 років рятував людей. Пожежник Степан Кунцьо з Тернопільщини святкує 90-річчя • Теребовлянську громаду оштрафували майже на пів мільйона гривень через забрудненням земель • Посварився з дівчиною і почав надсилати незнайомкам інтимні фото • Лелек із лози виготовили студенти у Кременці • Листівки для поранених воїнів намалювали юні тернополяни • Згорів столітній храм. У селі на Тернопільщині моляться просто неба • З 15 березня у Тернополі відновлюється опалювальний сезон • Юний музикант Олександр Кайдаш із Тернополя підкорює міжнародні сцени • На підвіконні – вісім горщиків із коноплею. Тернополянину загрожує тюрма
Без коньяку й шампана, а замість фети – бриндзя…

Опубліковано: 27 Січня о 18:00 31


Ні, хвилюватися зарано — улюблені продукти та напої з прилавків магазинів не зникнуть, а от уже звичну для нас назву змінять .


Причому уже в доволі близькому майбутньому. Через кілька років українські підприємці, які займаються виробництвом, наприклад, коньяку, шампанського чи сирів фета, рокфор або пармезан, змушені будуть замінити назви цих продуктів на інші.

Згідно з Угодою про асоціацію з Євросоюзом, Україна має долучитись до міжнародного захисту географічних зазначень продуктів. На початку жовтня Президент України підписав ухвалений раніше Верховною Радою відповідний закон, а 1 січня 2020 року він набув чинності. Про нововведення розповів у Тернопільському пресклубі національний експерт з маркетингу і комунікацій проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Іван Гайванович. За його словами, для переходу на нові назви визначений перехідний період.  До 2023 року українські виробники повинні відмовитися від таких назв сирів, як “пармезан”, “рокфор” і “фета”. А з кінця 2025-го під забороною опиняться використання 12 назв спиртних напоїв, серед яких французькі назви — “шампанське”, “коньяк”, “арманьяк”, “кальвадос”, назва угорського вина — “токай”, португальського — “мадера”, іспанського — “херес”.

Мало хто знає, що всі перелічені назви є географічними зазначеннями, і тому ці напої та продукти можуть вироблятися лише на чітко визначеній території з дотриманням встановлених вимог. Згідно із новою редакцією закону про географічні зазначення, такі продукти як коньяк чи шампанське  мають право іменуватися лише там, звідки вони походять: із провінцій Коньяк, Шампань тощо. В інших місцевостях такий «плагіат» буде каратись солідними штрафами. При цьому під санкції потраплять як виробники, так і продавці.

— Сир «фета»  — це географічне зазначення, і виготовляється він з овечого молока в Греції. В Україні наразі є близько 20 його виробників. Вже з 2023 року не буде фети українського виробництва. Як він буде називатись, ми ще не знаємо, — зазначає Іван Гайванович.  —  Після закінчення цих термінів українські виробники продовжуватимуть виробляти продукти, але видову назву мають замінити… Не можна буде також їх імітувати: наприклад, замість шампанського вказувати, що вино “створене методом шампанізації” або що сир “зі смаком пармезану”. Фету, пармезан, рокфор можна буде купити у магазинах, але виробник там буде країни їх походження.

Деякі виробники уже скоригували назви своєї продукції відповідно до міжнародного права. Так, український споживач давно звик до “ігристого вина” замість “шампанського”, у перспективі — “бренді” замість “коньяку”.

Загалом система власних географічних значень в Україні перебуває в процесі становлення, і лише нещодавно було зареєстровано перший український харчовий продукт з географічним зазначенням — гуцульська овеча бриндзя. Саме бриндзя, а не звична для нас бринза, яка продається у магазинах і навіть віддалено не схожа ні за смаком, ні за консистенцією до справжньої бриндзі, яку із ХV століття виробляють на карпатських полонинах. Право називати свій продукт терміном “Гуцульська овеча бриндзя” та “Гуцульська коров’яча бриндзя” мають лише виробники з Івано-Франківської, Закарпатської і Чернівецької областей. Водночас експерти зауважують, що запроваджений захист географічних зазначень продуктів відкриє нові можливості й для українських підприємств. В Україні достатньо автентичних і якісних продуктів, які можна й варто патентувати, переконані фахівці проєкту Євросоюзу “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня вже вкотре перетворилася на осередок мистецького гарту, у простір, наповнений творчим натхненням та позитивною енергетикою, аже в стінах медичного закладу відбулася знакова, навіть історична подія — лікарню відвідав відомий український письменник, поет, перекладач, музикант, волонтер і військовослужбовець Сергій Жадан, а з ним — його творчий побратим, (а тепер ще й побратим по зброї), музикант і композитор, учасник гурту «Жадан і собаки» — Євген Турчинов...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:26


Одержав 17 500 доларів США за документи, що дають змогу виїхати за кордон під час воєнного стану - у зловживанні впливом підозрюють поліцейського на Тернопільщині...


Рубрика: , , Опубліковано: о 15:13


Тернопільські поліцейські подякували та вручили подарунок школяреві, який повідомив про спробу вербування ворогом...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 14:50


Бездиханне тіло 39-річної тернополянки знайшла матір у квартирі свого колишнього чоловіка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 14:39


Понад 160 писанок на курячих, гусячих і страусиних яйцях представили подружжя майстрів Леся та Юрій Цікало у Тернопільському обласному художньому музеї ...


Рубрика: , , Опубліковано: о 15:43



Теми дня
24 Березня
21 Березня
20 Березня
18 Березня
Відео