Цікаве печиво, прикрашене глазур’ю і кольоровими посипками, не тільки апетитно смакуватиме, а й стане чудовим подарунком на День святого Миколая насамперед дітям, а також близьким та друзям.
Смачні коржики з медом печуть не тільки у формі святого Миколая, хоча саме на це натякає їх назва. Вони бувають і у вигляді сонечка, зірок, місяця, ялинок, птахів, ангелів, будиночків. Для вирізання фігурок можна скористатися ножем або застосувати спеціальні формочки.
Класичний рецепт миколайчиків
600 г борошна, 1 ч. л. соди, 150 г вершкового масла (попередньо замороженого у морозильній камері), 200 г цукру, 2 яйця, 2 жовтки, 150 г рідкого меду, олія.
У просіяне борошно додати соду. На тертці натерти холодне масло. Змішати, додати цукор, яйця, жовтки і мед. Замісити тісто. Залишити його на ніч у холодильнику. Зранку розкачати корж завтовшки 0,5 см. Вирізати фігурки з тіста. Змастити деко олією, викласти печиво і випікати при температурі 200 градусів до рум’яного вигляду. Розмалювати готове печиво білим і чорним шоколадом.
Миколайчики з шоколаду
600 г борошна, 150 г маргарину, 1 ч. л. соди, 200 г цукру, 2 яйця, 1 жовток, 150 г рідкого меду, 3 ст. л. какао-порошку, олія.
Просіяне борошно змішати з розм’якшеним маргарином. Додати цукор, яйця, соду, мед і какао. Замісити тісто і поставити його в холодильник на 3 години. Потім дістати тісто і розкачати завтовшки 5 мм. Після цього вирізати з тіста фігурки і викласти їх на змащений олією пергаментний папір. Зверху змастити печиво жовтком. Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці 10-15 хвилин. Прикрасити різнобарвною глазур’ю або розтопленим на водяній бані шоколадом.
Лимонні миколайчики
2 склянки борошна, 100 г вершкового масла, 2 жовтки, 1 склянка цукрової пудри, 1 лимон, 1 ч. л. соди, 100 г білого шоколаду.
Змішати борошно з содою і цукровою пудрою. Додати розм’якшене масло. Вмішати у суміш жовтки, лимонну цедру і свіжовичавлений лимонний сік. Замісити тісто, загорнути його в харчову плівку і залишити на 30 хвилин у холодильнику. Розкачати тісто завтовшки трохи менше 1 см. Нарізати фігурки і випікати до рум’яного стану на деку при температурі 200 градусів. Прикрасити печиво розтопленим шоколадом, до якого можна додати цедру.
Джерело: НОВА Тернопільська газета