«На грибах заробив перші гроші»
Володимир Шматько, міський голова Чорткова:

— Ходив я до лісу по гриби у своєму рідному селі Біла — згадав дитинство! Мандрував тими ж стежками. Знайшов білі гриби, козарі, маремухи і одного маслючка (сміється, — авт.). Майже 10 кілограмів! Останніми роками завжди не вистачало часу податися до лісу з кошиком. Востаннє був на «тихому полюванні» 20 років тому. За цей час ліс змінився: дерева підросли, галявини набрали іншого вигляду. А гриби, до речі, ростуть у тих же місцях, що й колись. Відколи себе пам’ятаю, ходив із мамою і татом по гриби. Хата моїх батьків — серед лісу, далеко від інших сільських помешкань. Моє дитинство минало на природі. Знаю всі гриби, всі лісові ягоди. На грибах я заробив перші гроші! Мені тоді було 14 років. Збирав у лісі повні кошики грибів і носив до Чорткова на базар. Пригадую, за виручені кошти купив собі годинник, кашкет. Ото було радості! Я був торгашем грибами (сміється, — авт.). Давно не живу з батьками, але коли приїжджаю до них — радіє душа!
«Грибник рахує білі гриби, інші — це бонус»
Олег Вітвіцький, громадсько-політичний діяч, літератор:
— З дитинства дуже люблю збирати гриби. Часто з друзями ходив на «тихе полювання» до лісу в рідному селі Застіноче на Теребовлянщині. Моя дружина родом із сусіднього села. Живемо ми в Тернополі. Минулої суботи ми з дружиною подалися по гриби до лісу, який простягається між Теребовлею і нашими селами. Зібрали гарний урожай — 35 білих грибів! Близько трьох годин ходили лісом, «намотали» 10 тисяч кроків (сміється, — авт.). Вийшли з хати о 5-ій ранку, бо чим пізніше підеш — тим менше знайдеш, бо хтось інший збере (сміється, — авт.). Закон грибника: виграє той, хто ходить лісом перший. Останніми роками в наших лісах з’явилося значно більше білих грибів. Вочевидь, це пов’язано зі зміною клімату. Крім білих грибів, збираю сироїжки, козарі, підберезники, восени — опеньки. На жаль, недостатньо часу, щоб часто ходити по гриби. Хоча, коли приїжджаю до мами в село чи до батьків дружини, якщо є нагода, намагаюся бодай на кілька хвилин відвідати ліс. У сосновому лісі біля моєї тещі ростуть маслюки. Збираємо у лісі суниці. Навіть взимку заходжу до лісу, якщо неглибокий сніг. Це — активний відпочинок! Перший урожай грибів відразу з’їдаємо (усміхається, — авт.). Рецепт традиційний: тушковані гриби, сметана, зелень, цибуля, морква — своєрідний жульєн, ми називаємо це підливою. Можна саму їсти, можна додавати до якоїсь страви. Цього разу з’їли саму (сміється, — авт.). Якщо згодом ще назбираємо, то будемо сушити, маринувати. У 2017-ому ми зібрали за день рекордний урожай в нашому лісі — понад 50 білих грибів. А найбільший «улов» мали у Карпатах п’ять років тому: за день — понад 100 білих грибів. Кожен грибник рахує білі гриби, інші — бонус. Така грибна математика (сміється, — авт.).
«Люблю ліс і все, що в ньому росте»
Василь Ковалик, природолюб із села Угринів Підгаєцького району:
— Два тижні тому в нашій місцевості відкрився грибний сезон. Днями я збирав гриби у лісі біля села, а також у сусідній Волиці — звідти приніс відро білих грибів. Урожай цьогоріч гарний: гриби люблять вологу і тепло. Хоча зараз ще бракує сонця, щоб масово «пішли». Спілкування з природою для мене — насолода. Люблю ліс і все, що в ньому росте! А гриби — особливо, бо смакують мені. Багато із них — лікарські. Три роки тому я перейшов на більш здорову їжу — я на сироїдінні. Єдине, що відварюю, — гриби, але деякі з них теж їм сирими. Замість м’яса вживаю горіхи, насіння кунжуту, льону, маку. Почуваюся добре — за день долаю навіть до 20 кілометрів. Щонайменше раз на тиждень виходжу до лісу, а зазвичай — по кілька разів. Ось і зараз гуляю лісом (сміється, — авт.), зібрав 50 білих грибів. Я небайдужий до природи: висаджую лісові дерева, роблю лісосад, цікавлюся пермакультурним лісосадом — змішане садівництво. Маю ділянку площею 1,5 га, там все випробовую. Але це — хобі. Навчався я в аграрному вузі, займаюся нині будівництвом, реставрацією меблів. Навіть виготовив дерев’яний жолобок, в якому сфотографував гриби.
«Людей в лісі більше, ніж грибів»
Василь Ільчишин, археолог:
— Мешкаю на Зборівщині, збираю гриби в лісах довкола Залізців. Гриби — моя слабість (сміється, — авт.). По роботі я завжди в полях, лісах, тож без грибів ніяк. Грибні рекорди у мене були по опеньках — якось за день назбирав 12 відер. Білі гриби їжджу збирати у Карпати. У травні цього року я збирав у лісі трутовики сірчано-жовті, згодом — маслюки, зараз — білі гриби, підберезники, підосичники. Грибні ліси на Зборівщині — на межі з Львівщиною. Минулих вихідних був пік білих грибів. Знайомий запросив мене в Чорний Ліс — пройшлися грибними місцями, трохи назбирали. Але грибники почули, що є врожай, тому людей було більше в лісі, ніж грибів (сміється, — авт.). Засушую гриби, маленькі мариную, готую різні страви зі свіжих грибів. У Фейсбуці є група Гриби України, в якій багато корисної інформації, зокрема, про гриби, занесені до «Червоної книги», про отруйні. Головне правило грибника: сумніваєшся — не зривай! А ще жартують, що всі гриби їстівні, проте деякі — тільки один раз, це теж треба пам’ятати.
Джерело: НОВА Тернопільська газета