Середа, 12 листопада 2025
• Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв • Аварія у Смиківцях: через п’яного водія постраждали троє дітей • У Тернополі з’явились спеціальні паркомісця для родин Героїв і родичів зниклих безвісти військових • “Очікуємо на обʼєктивне розслідування”. Третя штурмова бригада прокоментувала затримання військових у Тернополі • На Тернопільщині затримали військовослужбовців, причетних до вчинення насильницьких дій • У подружжя захисника і захисниці народилася донечка Соломія • На території Почаївської лаври перешкоджали проведенню обшуків
Фарширована капуста

Опубліковано: 22 Липня о 14:00 1120


Головку капусти очистити від зовнішніх листків, помістити в каструлю, залити підсоленою киплячою водою, варити 10 хвилин, поки не стане м'якою.


Савойська капуста або білокачанна молода — 1 головка
100 г свинячого або яловичого фаршу (або курка, індичка)
2 столові ложки вершкового масла
15 г довгого рису
2 цибулини
2 столових ложки олії
яйце — 1 шт.
суміш перців — на свій смак (можна «трав’яний перець» — суміш: коріандр, майоран, паприка, гірчиця, лавровий лист, хрін)
чорний перець, сіль
Для соусу:
1 столова ложка вершкового масла
1 столова ложка борошна
0,5 л молока
сіль, перець
мускатний горіх мелений
кріп (зелень) — 1 невеликий пучок
паста томатна або томатний соус — за бажанням і смаком.

Головку капусти очистити від зовнішніх листків, помістити в каструлю, залити підсоленою киплячою водою, варити 10 хвилин, поки не стане м’якою. Капусту вийняти, покласти на друшляк і дати стекти воді, остудити, видалити кілька верхніх листків, якщо занадто щільні. Перевернути капусту качаном догори, вирізати гострим ножем акуратно серединку (трикутником, як намічають кавун).

Рис зварити до напівготовності в злегка підсоленій воді.

Цибулю нарізати кубиками, підсмажити. Якщо залишилися не дуже жорсткі обрізки капусти, то теж можна дрібно порізати їх як на капустяні оладки, обсмажити разом з цибулею на олії. Змішати з м’ясом, рисом, дрібно нарізаною капустою і сирим яйцем, приправити пряними травами, чорним перцем і сіллю.

Акуратно, за допомогою ложки, наповнити капусту, злегка відсуваючи листя. Добре, якщо вийде заповнити фаршем всі проміжки капусти, формуючи при цьому капустяну головку, а потім перевернути її качаном униз. Важливо, щоб фарширована капуста вийшла добре наповненою фаршем і красиво й акуратно виглядала.

Всю фаршировану капусту змастити вершковим маслом, обгорнути фольгою, запікати 30 хвилин при 180 C.

Підлива

На вершковому маслі підсмажити борошно (злегка, не давати йому сильно рум’янитися), розвести холодним молоком, проварити 5 хвилин. До фаршированої капусти добре підходить і томатний соус, в цей момент якраз саме час додати пасту або соус з томатів на сковороду і протушкувати все разом ще кілька хвилин. Багатьом більше подобається білий соус, хоча для різноманітності господині готують фаршировану капусту і з томатним соусом. Готовий соус приправити сіллю, перцем і мускатним горіхом, перемішати з нарізаним кропом.

Можна, звичайно, використовувати сметану, це взагалі вийде класика жанру. Начинки теж можуть бути різними. Наприклад, фарш з гречки з підсмаженою цибулею, морквою і грибами (печерицями), болгарським перцем, а також з рибою (лосось, щука, форель, тунець, власне, з будь-якою — на ваш смак ). Процес приготування аналогічний.

Смачного!


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Нещодавно опубліковане

Учениця 10 класу Тернопільської спеціалізованої школи №5 з поглибленим вивченням іноземних мов Магдалина Липовецька стала лауреаткою Премії імені Павла Тичини...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:00


Перед судом постане грабіжник, котрий у складі злочинної групи забирав майно в тернополян...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:27


Зловмисники вибили скло і проникли до ресторану «Пролісок», що у Великій Березовиці, та пошкодили майно всередині...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:22


У Шумській школі мистецтв викладачка Вікторія Каменєва провела майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки для мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:30


Тернопільські прокурори через суд повернули земельну ділянку зоологічного заказника «Людвище», незаконно передану у приватну власність...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:20



Теми дня
10 Листопада
24 Жовтня
23 Жовтня
21 Жовтня