Савойська капуста або білокачанна молода — 1 головка
100 г свинячого або яловичого фаршу (або курка, індичка)
2 столові ложки вершкового масла
15 г довгого рису
2 цибулини
2 столових ложки олії
яйце — 1 шт.
суміш перців — на свій смак (можна «трав’яний перець» — суміш: коріандр, майоран, паприка, гірчиця, лавровий лист, хрін)
чорний перець, сіль
Для соусу:
1 столова ложка вершкового масла
1 столова ложка борошна
0,5 л молока
сіль, перець
мускатний горіх мелений
кріп (зелень) — 1 невеликий пучок
паста томатна або томатний соус — за бажанням і смаком.
Головку капусти очистити від зовнішніх листків, помістити в каструлю, залити підсоленою киплячою водою, варити 10 хвилин, поки не стане м’якою. Капусту вийняти, покласти на друшляк і дати стекти воді, остудити, видалити кілька верхніх листків, якщо занадто щільні. Перевернути капусту качаном догори, вирізати гострим ножем акуратно серединку (трикутником, як намічають кавун).
Рис зварити до напівготовності в злегка підсоленій воді.
Цибулю нарізати кубиками, підсмажити. Якщо залишилися не дуже жорсткі обрізки капусти, то теж можна дрібно порізати їх як на капустяні оладки, обсмажити разом з цибулею на олії. Змішати з м’ясом, рисом, дрібно нарізаною капустою і сирим яйцем, приправити пряними травами, чорним перцем і сіллю.
Акуратно, за допомогою ложки, наповнити капусту, злегка відсуваючи листя. Добре, якщо вийде заповнити фаршем всі проміжки капусти, формуючи при цьому капустяну головку, а потім перевернути її качаном униз. Важливо, щоб фарширована капуста вийшла добре наповненою фаршем і красиво й акуратно виглядала.
Всю фаршировану капусту змастити вершковим маслом, обгорнути фольгою, запікати 30 хвилин при 180 C.
Підлива
На вершковому маслі підсмажити борошно (злегка, не давати йому сильно рум’янитися), розвести холодним молоком, проварити 5 хвилин. До фаршированої капусти добре підходить і томатний соус, в цей момент якраз саме час додати пасту або соус з томатів на сковороду і протушкувати все разом ще кілька хвилин. Багатьом більше подобається білий соус, хоча для різноманітності господині готують фаршировану капусту і з томатним соусом. Готовий соус приправити сіллю, перцем і мускатним горіхом, перемішати з нарізаним кропом.
Можна, звичайно, використовувати сметану, це взагалі вийде класика жанру. Начинки теж можуть бути різними. Наприклад, фарш з гречки з підсмаженою цибулею, морквою і грибами (печерицями), болгарським перцем, а також з рибою (лосось, щука, форель, тунець, власне, з будь-якою — на ваш смак ). Процес приготування аналогічний.
Смачного!
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера, рецепти, Фарширована капуста