Субота, 18 травня 2024
• “Працювала з нами 40 років”. Відійшла у засвіти секретарка Тернопільського міськрайонного суду • Інеса Сакалюк з Борщівщини творить чорні вишиванки на знак жалоби за чоловіком • “Життя обірвалось, мов тоненька ниточка”. Раптово померла студентка тернопільського вишу • Подружжя з Кременеччини взяло на виховання двоє дітей • «Контінентал» завершив посів ярих культур та посадку картоплі • Що робити, якщо посвідчення УБД втрачене чи пошкоджене? • Як покарали суддю з Чорткова, який закрив справу щодо смертельної ДТП? • У Чортківській лікарні провели складну операцію на черепі в важкопораненого захисника • Вісім аварій, троє загиблих… За вихідні на Тернопільщині трапились смертельні ДТП • Найдорожчий лот – тубус із зображенням Чорткова. На Тернопільщині провели благодійний аукціон • Тернополянин був свідком аварії і потрапив під колеса іншого автомобіля • Єпископ і капелан о. Володимир Фірман отримав нагороду за волонтерство • «Привіт, позич гроші». Жінка з Тернопільщини втратила понад 12 000 гривень • Антонові назавжди 25 років, Віктору – 35. На Тернопільщині зустріли двох загиблих Героїв • На Тернопільщині розпочалась найбільша в Україні теренова гра «Гурби-Антонівці» • Переселенці відвідали музей та легендарний хутір на Тернопільщині • У Тернополі «вар’яти» презентують нову гумористичну програму • Господарство на Тернопільщині не використовує штучних добрив та хімікатів • Величезний великодній кошик встановили у Заліщиках • У Тернополі нацгвардійці поклали квіти до меморіалу жертвам сталінських репресій
Фруктовий рай цілий рік!

Автор: Опубліковано: 24 Липня о 10:00 832


Впевнені, що і туристам, які їдуть ніжитися на узбережжі Середземного моря, і тернополянам, які ласуватимуть смачними плодами, придбаними вдома, не зайвим буде дізнатися: а коли ж настає їх сезон дозрівання.


Теплу Туреччину, сонячну Грецію, пристрасну Іспанію, палкий Єгипет нині більшість туристів обирає не лише через сприятливий клімат, затишні пляжі та комфортні готелі, а й завдяки величезній кількості найрізноманітніших фруктів, що під час відпочинку дозволяють запастися вітамінами на весь рік. Втім, екзотичні фрукти вже давно можна знайти у наших супермаркетах круглорічно. Саме з Іспанії, Туреччини, Греції та Єгипту в Україну найчастіше завозять цитрусові. Більше того: навіть звичні вишні, черешні, абрикоси, персики та сливи теж імпортують до нас з цих країн! Проте все ж особливої користі всі ці фрукти та ягоди не принесуть, якщо будуть запропоновані у міжсезоння. Впевнені, що і туристам, які їдуть ніжитися на узбережжі Середземного моря, і тернополянам, які ласуватимуть смачними плодами, придбаними вдома, не зайвим буде дізнатися: а коли ж настає їх сезон дозрівання? Адже відомо, що все найкорисніше – те, що в пору.

Іспанія: в Європі – намбе ван

У списку імпортерів цитрусових Іспанія лідирує вже не один рік поспіль. Сезон дозрівання апельсинів-мандаринів тут тягнеться з кінця жовтня-листопада до кінця квітня-першої декади травня. Але вважається, що саме у лютому найсмачніші апельсини, у яких тоді пік сезону дозрівання. Це ж стосується і грейпфрута. Найкращі апельсини пропонує Валенсія, якість фруктів якої визнані в ЄС. Грейпфрути потішать тих, хто обрав узбережжя Андалусії та Мурсії. Ці області знамениті й лимонами. Варто оцінити також й іспанські мандарини та їх різновид клементини – гібрид апельсина та мандарина, найкращі з яких вирощують у Каталонії.
У квітні асортимент фруктів урізноманітнить мушмула. Локва або нісперо – інші назви цього екзотичного фрукта, схожого водночас на яблуко, абрикос і сливу.
Чим вища температура – тим більше плодоносять кісточкові фруктові дерева. З квітня тут дозріває черешня, а згодом і персики та нектарини.
З настанням літа розмаїття соковитої смакоти просто вражає! У червні починають дозрівати дині й кавуни, плодоносять інжир, сливи та груші. Висока температура і відсутність дощів роблять фрукти насиченими, тому саме всередині літа найсмачніші персики, абрикоси та нектарини.
У серпні єдине доповнення до липневого фруктового списку – виноград, який лише починає достигати. Знавці стверджують, що серпневий виноград ще не встиг набрати ні аромату, ні справжнього властивого йому смаку, тож, аби по-справжньому насолодитися ним, варто почекати до вересня.
Восени на прилавки іспанських базарів потрапляє свіжа хурма. Всередині осені тут знову збирають урожай клементина, граната та грейпфрута. І саме у жовтні тут дозрівають плоди черемойї, або кремового яблука, смак якого схожий на коктейль з фруктів та вершків. Останній місяць осені повертає на столи свіжі апельсини, а ось про духмяні дині можна забути: вони ще є, але зрівняти їх з плодами сонячного вересня неможливо.
В Іспанії фрукти завжди можна купити в супермаркеті, але більшість навіть місцевих жителів надають перевагу овочевим та фруктовим ринкам та ярмаркам, де і сезонна продукція завжди свіжа, і ціни нижчі. Щодо хімічного обробітку фруктів, то м’який клімат дозволяє багатьом фруктовим сортам плодоносити кілька разів у рік, а деякі, як банани і лимони, дають урожай круглорічно. До того ж суворий санітарний контроль і стандарти якості недаремно вивели Іспанію в лідери серед основних постачальників фруктів у Європу – хімічними засобами їх не обробляють.

Туреччина: найсолодше – на базарі

Якщо ви хочете спробувати справжні турецькі фрукти, то передусім, коли приїдете, повинні дізнатися, де в місті базар. Фрукти у Туреччині найкраще купувати на базарі, оскільки, по-перше, там вони завжди свіжі, по-друге, можна попросити спробувати перед купівлею, по-третє, дешевше, ніж на базарі, не знайдете.
Щодо якості продуктів, які продають на ринку, можете бути спокійними. Це сонячна країна, тому урожаї деяких фруктів збирають 3-4 рази в рік. А обробляти плантації хімікатами тут заборонено законом.
Варто знати, що фрукти в готелях не завжди турецькі. Чим дешевший готель, тим більше він буде старатися зекономити на якості. Деякі фрукти дешевше купити імпортні, аніж шукати їх на місцевому ринку.
Туристичний сезон у Туреччині розпочинається в квітні. Саме тоді там перший збір урожаю апельсинів. Їх будуть подавати на прилавки аж до осені, коли настане другий урожай.
Всередині літа спокушають баштанні. Диня в липні солодка та духмяна, а ось кавуни тільки починають дозрівати, тому в готелях вони ще не дуже смачні. Краще кавуни шукати знову ж таки на базарі. А ось в серпні настає сезон кавунів, які просто тануть в роті і аж за душу лоскочуть своїм медовим ароматом! Наприкінці туристичного сезону можна поласувати інжиром та гранатом. У вересні в розпалі сезон винограду, починають достигати перші мандарини. Жовтень в країні – це сезон цитрусових. Особливо смачні тоді також айва, хурма та авокадо. Це фрукти для особливих шанувальників, тому нечасто потрапляють на стіл у готелі, але на базарі їх знайдете завжди.

Греція: маленькі, зате смачненькі

Коли б ви не приїхали до Греції, тут завжди будуть дозрівати якісь фрукти. Апельсини ж, видається, тут цілий рік. Так, клімат дозволяє збирати апельсини тут двічі, та все ж найсмачнішими вважаються лютневі. До речі, місцеві апельсини досить непримітні на вигляд. Та, як мовиться, за одягом зустрічають. Насправді ж грецькі апельсини – солодкі, соковиті, ароматні. Ви знали, що, окрім сортів, є ще й два різновиди апельсинів – для соку і для їжі? І ті, й ті смачні, але другі значно легше чистити руками.
Отож, початок року в Греції мало чим відрізняється від країн-сусідів – цитрусові. Місцева диковинка – дрібні банани, які дозрівають цілий рік на Криті. Спробуйте: вони просто неймовірно смачні!
Якщо ви вже полюбили мушмулу, яку у Тернополі ще не знайти, то пам’ятайте, що її сезон у Греції – лише місяць-півтора, що припадає на травень-червень. З приходом літа на прилавках з’являються абрикоси та нектарини і починають дозрівати баштанні, 84% яких, до речі, експортуються до країн ЄС. Втім, їх сезон лише починається, тож не варто поспішати. Найсолодші ці фрукти – наприкінці літа. У серпні дозрівають яблука та груші, що, як і у нас, у Греції ростуть у кожному дворі. Втім, вони тут значно солодші. Якщо захочете груші, не полінуйтеся пошукати сорт «Кристалія» – просто райська насолода! Вересень потішить виноградом та гранатами. А за ним – знову цитрусові, пік сезону яких у грудні. До речі, найпізніше за всі цитрусові достигають мандарини.

Єгипет: кактус не тільки для верблюдів

Просто смішно, коли туристи, які повернулися з Єгипту, кажуть, що фруктів там немає… Уявіть, і такі екземпляри трапляються. У готелях, де можуть подавати лише яблука-банани, може, й немає, але не купити їх на базарі, де прилавки вгинаються від всілякої смакоти, просто гріх!
Втім, зауважте, що на базарі завжди буде величезний вибір фруктів, але звертайте увагу саме на сезонні місцеві, бо інші – імпортні. Незважаючи, що вони дорожчі від місцевих, не завжди смачніші. Так, банани – великі і жовті, які ми звикли бачити, поступаються за смаком своїм єгипетським «побратимам». Місцеві маленькі бананчики з плямками і зеленою шкіркою – дуже солодкі і смачні. Приїхавши в сезон, коли, скажімо, манго та кавуни вже відійшли, ви побачите їх на лотках з фруктами, знайте, що вони лежать там давно, тож, швидше за все, їх смак бажає кращого. Водночас, все ж вони будуть смачніші, аніж у наших супермаркетах.
До речі, про манго: сезон цього фрукта з липня по жовтень. У серпні в Єгипті надзвичайно спекотно. Ідеально їхати у вересні. Манго у цей час там дуже багато – всіляких видів і сортів, тож можна добре поторгуватися на ринках. Найкрасивіші плоди манго – не найсмачніші, а смачні ті, що невеликі, зеленуваті і не дуже презентабельні на вигляд. А ще у Єгипті можна спробувати плоди кактуса, смак яких, кажуть, нагадує полуницю з грушкою.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

Сьогодні, 17 травня, на 60 році життя передчасно пішла у засвіти старша секретарка Тернопільського міськрайонного суду Ольга Козачок....


Рубрика: , Опубліковано: о 11:34


Родина Інеси Сакалюк з Тернопільщини зберігає як реліквію чорні борщівські вишиванки своїх предків...


Рубрика: , Опубліковано: о 8:51


Раптово обірвалося життя студентки факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Оксани Олійник...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:02


Подружжя Ірина та Віталій Юзюки із Великодедеркальської громади Кременецького району, що на Тернопільщині, взяли на виховання двох діток - 12-річну дівчинку і 14-річного хлопчика...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:00


«Контінентал Фармерз Груп» закінчила посадку картоплі та завершила посів ярих культур на своїх полях...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:02



Теми дня
17 Травня
15 Травня
14 Травня
13 Травня