Четвер, 21 листопада 2024
• Зупинилося серце захисника із Чортківської громади • Воїн із Теребовлянщини отримав високу відзнаку від президента • Переселенка із Запоріжжя обійняла високу посаду в громаді на Тернопільщині • 18 листопада на Тернопільщині вимикатимуть електроенергію • Понад 400 маскувальних сіток відправили на фронт волонтери із Великої Березовиці • Аварія у Тернополі: автомобіль “Toyota” проїхав на червоний сигнал світлофора • Понад 12 млн гривень взяв киянин за неякісні спальні мішки для тернопільських шкіл • Молодь із Борщева проводить благодійні ярмарки для підтримки воїнів • “Ділки” з Тернопільщини незаконно переправляли чоловіків через кордон • На Тернопільщині жінки складають половину кандидатів до лав Сил оборони • “Її вишиванки – гордість усієї родини”. Віра Присіч із Тернопільщини відсвяткувала 90-річчя • Артистці з Бережан Інні Калинюк присвоїли високе звання • Трагедія у Копичинцях: третя смерть через гриби… • Тернопільські поліцейські врятували 72-річну тернополянку • У пожежі на Кременеччині загинув чоловік • У Тернопільській духовній семінарії відбулася зустріч освітян та священників • П’яний водій у Тернополі повалив дорожній знак • “Зібрали рекордну суму”. У школі на Тернопільщині провели благодійний ярмарок • Працівники Тернопільської митниці склали 62 протоколи про порушення митних правил • 13 громад стали новими учасниками «Марафону лип» від «Контінентал»
Кекс до Різдва печемо… вже!

Опубліковано: 12 Грудня о 10:24 124


Рецепт класичного дрезденського штолена.


Впродовж останніх років в Україні все більшої популярності набуває традиційний німецький різдвяний кекс штолен. Цей продовгуватий пиріг, вкритий зверху білою пудрою, символізує немовля Ісуса, загорнутого у білі пелюшки.
Історія цієї випічки походить ще з далекого ХІV століття. Кекс був такий смачний, що у 1491 році сам Папа Римський Інокентій VIII офіційно дозволив використовувати у рецепті масло навіть під час Різдвяного посту.
Найвідомішим і найсмачнішим вважається дрезденський штолен, який продають на Різдвяних ярмарках. У багатьох родинах рецепти століттями передаються з покоління в покоління і надзвичайно цінуються.

Дрезденський штолен – дуже насичений і ароматний кекс, до якого додають багато сухофруктів і горіхів, вимочених у ромі (не хвилюйтеся, після випікання дітям теж можна це їсти). Спробуйте приготувати його самі. Це не так складно, як може здаватися, а результат вразить усіх ваших рідних.
Важливий момент: щоб смак і аромат штолена був найбільш виразним, його потрібно вистояти близько місяця. Тому пекти цей різдвяний кекс бажано вже!
Ця випічка може бути як дріжджовою, так і бездріжджовою. Пропонуємо вам рецепт класичного дрезденського штолена із дріжджами.
Тісто цього кекса солодке і жирне, піднімається воно важко, тому важливо дати йому настоятися і дочекатися, поки опара гарно підійде. Тісто має збільшитися, тільки потім його обминають. Штолен перед випічкою повинен полежати і трохи збільшитися.

Інгредієнти на 2 кекси: 200 г вершкового масла (150 г для тіста і 50 г для просочування), 2 яйця, цедра 2 лимонів, 300 г суміші цукатів, родзинок, горіхів (мигдаль), 100 мл рому, 500 г (+2 столові ложки для опари) борошна, 0,2 л молока, 200 г цукру (з них 150 г в тісто, 50 г у вигляді цукрової пудри для посипання), п’ята частина чайної ложки солі, 1ч. ложка сухих дріжджів (або як написано на упаковці з розрахунку на 500 г борошна), спеції (всього спецій разом 1ч. л.): ваніль, мелений імбир, мелений мускатний горіх.
Влити 100 г рому в суміш із цукатів, родзинок і горіхів і настояти 6-12 годин.
Перемішати 150 г цукру, всі сухі спеції, ваніль, цедру лимонів і сіль.
150 г масла нагріти до кімнатної температури, воно повинно бути м’яким (масло можна трохи нагріти, але так, щоб воно не перетворилося на топлене). Половину молока (100 мл) добре перемішати з яйцями.
Приготувати опару: 100 мл теплого молока (35 градусів) гарненько перемішуємо з дріжджами, з 2 ст. л. борошна і з 1 ст. ложкою цукру, відставляємо на 20 хв. у нехолодне місце без протягів (наприклад шафа, мікрохвильова піч, каструля з кришкою).
З підготовлених сумішей приготувати тісто: змішати масло, цукор зі спеціями, молоко з яйцями, опару, що вже підійшла, і 500 г борошна. Змастити долоні олією. Вимішувати тісто близько 10 хвилин. Воно повинно стати еластичним і не приставати до рук. Тісто буде трохи клеїтися, адже воно солодке і вологе. Головне, щоб не прилипало до долонь шматками на дотик. Забивати борошном, додаючи багато зайвого, не рекомендується – тісто після випічки буде сухим і несмачним.
Поставити тісто в тепле місце, щоби підійшло, приблизно на 2 години.
Тісто, що підійшло, обминаємо і додаємо замочені та проціджені родзинки з цукатами і горіхами. При вимішуванні тіста змащувати руки олією.
Розділити тісто на дві частини, щоб вийшли два кекси. Розкачати тісто завтовшки 1 см у формі овалу. Скласти тісто вдвоє. Верхню частину загорнути ще раз.
Викласти штолен на змащений олією пергамент. Необхідно дати тісту трохи зійти – залишити штолен на 30-40 хв.
Випікати близько 1 години за температури 160 градусів.
Розтопити 50 г вершкового масла. Як тільки штолен буде готовий (перевірити можна дерев’яною паличкою — вона має бути сухою), щедро змастити маслом всю поверхню штолена, крім низу. Густо посипати цукровою пудрою.
Коли кекс охолоне, загорнути його у пергамент, потім у фольгу і заховати у сухе місце настоюватися 2-3 тижні.
Перед подачею ще раз посипати цукровою пудрою.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

У Чортківській громаді чергова болюча втрата - 19 листопада зупинилося серце 54-річного військовослужбовця Павла Савки із села Росохач....


Рубрика: , Опубліковано: о 21:09


Головний сержант — командир гармати 45-ої окремої артилерійської бригади Збройних Сил України, мешканець с. Кровинка Теребовлянської громади Віталій Сирляк відтепер повний кавалер ордена «За мужність»...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:01


У Чортківській міській раді високу посаду обійняла переселенка із Запоріжжя Алеся Васильченко...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:00


У понеділок, 18 листопада, внаслідок ракетного обстрілу обʼєктів енергетики, за розпорядженням НЕК «Укренерго» на Тернопільщині запроваджується графік погодинних вимкнень...


Рубрика: , Опубліковано: о 22:04


Уже понад рік у Великій Березовиці, що біля Тернополя, плетуть маскувальні сітки і відправляють на фронт...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:00



Теми дня
20 Листопада
17 Листопада
15 Листопада
12 Листопада