Мариновані зелені помідори
На дно слоїка покласти: корінь хрону, петрушку, кріп, перець чорний (горошок).
Маринад (на 1-літровий слоїк): 600 мл води (окріп), 70 мл оцту, 2 ст. л. солі, 200 г цукру.
Зелені помідори, часник, морква.
Помідори порізати навхрест, не дорізаючи до кінця. В середину кожного помідора покласти шматочок часнику і кружальце моркви. Викласти помідори в слоїки. Приготувати маринад. Залити помідори маринадом, простерилізувати 20 хвилин і закатати.
Помідори з фетою
4 помідори, 100 г сиру фета, 50 г твердого сиру, 1-2 зубці часнику, оливкова олія, сіль, перець чорний мелений.
Помідори занурити на хвилину в окріп і зняти з них шкірку. Розрізати помідори навпіл. Акуратно вийняти середину. Знизу половинки помідорів можна акуратно зрізати, щоб вони добре стояли, а не гойдалися на деку.
Фету розім’яти, змішати з подрібненим часником, меленим перцем і посолити. Нафарширувати помідори. Деко застелити пергаментом для випічки або фольгою, викласти помідори. Зверху трохи полити оливковою олією. Запікати при температурі 180 градусів близько 10-15 хвилин. Потім вийняти, посипати натертим на дрібній тертці твердим сиром і ще на 5 хвилин поставити в духовку.
Помідори з гострим сиром
300 г домашнього сиру, 5-6 помідорів, 4 зубці часнику, половинка перчини чилі, 3 ст. л. оливкової олії, зелень, 0, 5 ч. л. кмину, сіль, перець чорний мелений.
Часник почистити і пропустити через м’ясорубку. Сир перетерти через сито, змішати з олією, часником, перцем, кмином, зеленню. Помідори вимити, обсушити і нарізати кружальцями. Покласти на кожне кружальце помідора 1 ст. л. сирної маси, посипати прянощами.
Швидка помідорова зупа з макаронами
700-800 г помідорів, 2 цибулини, 5-6 ст. л. олії, 350 мл сметани, 2 ст. л. борошна, лавровий лист, 2 зубці часнику, 300 г макаронів павутинка, 2, 5 л води, сіль за смаком.
Помідори опустити в окріп на 20 секунд, надрізавши навхрест зверху. Вийняти. Опустити в холодну воду. Зняти шкірку.
Цибулю почистити, порізати кубиками і спасерувати на олії до легкої золотистості. Додати помідори і протушкувати ще 2-3 хвилини. Подрібнити усе блендером до однорідної маси. Влити в баняк з окропом. Посолити до смаку. Прокип’ятити 2-3 хвилини. Додати лавровий листок. Сметану розмішати з борошном і кількома ложками води. Влити її до зупи і прокип’ятити усе 2-3 хвилини, вкинувши посічений часник. Лавровий листок вийняти. Окремо відварити макарони.
У тарілку набрати зварену у великій кількості води павутинку (смакує найкраще, але можна використовувати й інші макаронні вироби), залити зупою. Зверху присипати свіжою зеленню.
Літня помідорова зупа
2,5 мл води, 450 г молодої телятини (можна і курятини), 4-5 помідорів, 5-6 ст. л. круглого рису, 2-3 ст. л. борошна, 1 болгарська перчина, 2 цибулини, 5-6 ст. л. олії, 3-4 зубці часнику, пучок зелені, 250 мл сметани, 1 склянка вареної білої дрібної квасолі.
М’ясо порізати невеличкими кубиками і обсмажити швиденько на 1-2 ст. ложках олії до золотистої скоринки зі всіх боків. Цибулю порізати кубиками і підсмажити на олії до легкої золотистості. Додати подрібнені у блендері чи на тертці і пропущені через сито помідори, попередньо знявши з них шкірку. Протушкувати ще 1-2 хвилини.
Квасолю попередньо відварити до готовності. Перець почистити, порізати кубиками і підсмажити на олії 1-2 хвилини. Додати борошно і ретельно перемішати 30 секунд. Додати сметану і розмішати до однорідної густенької маси.
В окріп опустити підсмажену телятину. Посолити до смаку. Через 10-12 хвилин додати рис. Через 7 хвилин додати перець зі сметаною і цибулю з помідорами. Проварити кілька хвилин до готовності. В останню хвилину приготування додати порізаний часник і варену квасолю. Наприкінці всипати порізану зелень і дати постояти під кришкою 5 хвилин.
Курячі відбивні по-особливому
500 г курячого філе, 4 помідори, сіль, перець, 2 цибулини, 100 г твердого сиру, олія для змащування дека.
Кожне філе розрізати на пласкі шматочки, злегка відбити їх. Посолити та поперчити. Деко вистелити фольгою і змастити олією. Викласти філе. Цибулю порізати півкільцями, викласти на філе. Помідори порізати кільцями, викласти на цибулю. Сир потерти на дрібній тертці і посипати цибулю (за бажанням кожен шар можна покрити сіточкою з майонезу). Вкрити зверху відбивні фольгою і поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. За 5 хвилин до готовності відкрити фольгу, щоб утворилась сирна скоринка.
Джерело: НОВА Тернопільська газета