1. Багато користі й мало калорій
Цвітна капуста – справжнє джерело вітамінів і мінералів. Водночас склянка сирої нарізаної цвітної капусти містить лише 27 калорій, 3 грами клітковини і 2 грами білка.
2. Нормалізує травлення
Цвітна капуста містить харчові волокна, які покращують процес травлення, усувають здуття живота і закрепи.
3. Бореться з раком
Цвітна капуста містить речовину сульфорафан, що має протиракові та антибактеріальні властивості.
4. Захищає мозок
Цвітна капуста — чудове джерело холіну, речовини, що входить до групи вітамінів B і підсилює передачу імпульсів у головному мозку. Таким чином відновлює і зміцнює пам’ять, покращує когнітивні функції, запобігає розвитку неврологічних захворювань.
5. Має протизапальний ефект
Цвітна капуста містить безліч протизапальних компонентів, що запобігають запаленню на початковому етапі. Крім того, цей овоч містить сполуки сірки, що стимулюють вироблення інсуліну, який підтримує баланс цукру при діабеті та перешкоджає розвитку атеросклерозу.
Цвітна капуста в клярі
1 кг цвітної капусти, 3 яйця, 200 г густої сметани,
4-5 ст. л. борошна, 100 г вершкового масла, сода на кінчику ножа, сіль, цукор за смаком.
Цвітну капусту вимити, розділити на суцвіття.
Закип’ятити воду. Підготовлені суцвіття викласти в каструлю, залити окропом. Посолити (1 ч. ложка солі). Відварити 5 хвилин на середньому вогні.
Приготувати кляр для цвітної капусти. Збити яйця, помішуючи, додати сметану, борошно, потім соду, сіль і цукор за смаком. Кляр розмішати до однорідної маси.
Вмочати охолоджену капусту в попередньо підготовлене тісто. Розігріти сковороду, викласти вершкове масло. Підготовлену цвітну капусту в клярі викласти і смажити на сковороді в розігрітому маслі на середньому вогні, помішуючи, 2-3 хвилини.
Котлети з цвітної капусти
500 г цвітної капусти, 0,5 скл. вівсяних пластівців, 2 цибулини, 2 ст. л. борошна, 0,5 скл. панірувальних сухарів, сіль, перець за смаком, олія для обсмажування.
Цвітну капусту розібрати на суцвіття і відварити в підсоленій воді 5 хвилин. Злити воду, капусту злегка остудити. Залити вівсяні пластівці окропом і дати настоятися 10 хвилин, щоб вони набухли. Капусту і цибулю дрібно нарізати.
З’єднати нарізану капусту, цибулю. Додати вівсяні пластівці, борошно, посолити, поперчити. Все добре перемішати. При необхідності можна додати ще борошна.
Формувати вологими руками котлетки, обкачувати у панірувальних сухарях і обсмажувати в олії з обох боків до рум’яної скоринки. Для більш дієтичного варіанту можна запекти котлетки в силіконових формочках в духовці.
За бажанням можна додати до котлет 100 г тертого твердого сиру, а також часник і посічений кріп за смаком. Експериментуйте, поки не знайдете смак, що подобається вам найбільше!
Цвітна капуста по-корейськи
700 г цвітної капусти, 1 морквина, 5 зубців часнику, 1 л води, 1 склянка оцту, 1 склянка цукру, 2 ст. л. солі, 50 мл олії, лавровий лист, мелений коріандр, паприка, чорний перець за смаком.
Свіжу цвітну капусту вимочити в холодній підсоленій воді хвилин 10. Промити, розібрати на суцвіття. Бланшувати в киплячій воді (не солити) 1-2 хвилини. Відкинути на друшляк. Воду не солити.
Моркву натерти на тертці для корейської моркви або як вам подобається. Часник нарізати досить великими пластинами (хто любить гостріше, можна кількість часнику збільшити).
Приготувати маринад: в 1 літр киплячої води додати сіль, цукор, олію і оцет – дати покипіти 5 хвилин. Бланшовану і відціджену капусту залити гарячим маринадом і дати повністю охолонути.
У практично охолоджений маринад додати часник, натерту моркву і зазначені спеції або ж готову приправу для корейської моркви. Спецій треба взяти близько 2 ч. л. Готовий маринад з капустою залишити в прохолодному місці на 6 годин.
Джерело: НОВА Тернопільська газета