Чому торт «Африканська ромашка» має саме таку назву – незрозуміло. Швидше за все, справа в його оформленні: верхній корж часто нарізають шматочками, але залишають їх поруч, наче пелюстки ромашки.
Цей торт не такий популярний, як «Наполеон» або «Празький», але смак у нього дуже свіжий і оригінальний. Тому всім господиням радимо потішити рідних «Африканською ромашкою».
220 г цукру, 5 яєць, 1 ч. л. соди (без оцту),
4 ст. л. какао,
250 мл нежирного кефіру,
1,5 склянки борошна.Сметанний крем:
0,5 л досить жирної сметани,
1 склянка цукру, 50 г желатину,
фрукти нарізані – апельсини або мандарини, банани і ківі.
Яйця збити, додати цукор, перемішати. Всипати негашену соду (вона загаситься при вливанні в суміш кефіру). Окремо змішати какао і борошно, щоб не було грудочок. Ввести суху суміш в яєчну по столовій ложці, вимішуючи тісто на торт. Наприкінці влити кефір, вимішати ще раз до однорідної структури, дати тісту постояти хвилин 15.
Спекти 4 коржі круглої форми. Час випікання кожного – приблизно 20 хвилин, температура – не понад 180 градусів. Готовність перевіряти, як зазвичай, – сухою дерев’яною зубочисткою або сірником.
Готові коржі охолодити. Два з них залишити цілими, а інші два коржі порізати кубиками або просто поламати великими шматками.
«Африканська ромашка» — це торт з великим прошарком посередині. Крем зі сметани з додаванням желатину виходить щільний, схожий за структурою на щільне суфле. Готуємо його так: сметану відцідити від сироватки і збити в глибокій посудині. Поступово вводити цукор, як у рецепті, і збивати. Замочити в окремій мисочці желатин в половині склянки рідини – молока чи води. Як тільки желатинові кристали повністю розчиняться, влити його в сметанну суміш і збити інтенсивно міксером. Якщо ви купили желатин не швидкого приготування, його необхідно розчинити на водяній бані, охолодити і тільки потім вливати в сметанний крем.
Нарізати фрукти, видаляючи плівки й кісточки. Додати порізані кубиками коржі, фрукти і перемішати.
Збираємо «Африканську ромашку»: на один цілий корж викласти весь крем. Робити збірку треба в тій формі (роз’ємній), де випікався торт. Крем вирівняти, злегка придавити, щоб він заповнив центр. Другий цілий корж на дошці нарізати у формі пелюсток ромашки, «пелюстки» акуратно перенести на верх прошарку крему і теж злегка вдавити в нього. Поставити «Африканську ромашку» в холодильник на 5-7 годин, потім обережно зняти бортики форми і можна подавати до столу!
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера, торт