Вівторок, 20 травня 2025
• «Це спосіб самоствердження нації». Тернопільський гвардієць – про фронт і мотивацію боротися • «Квітник Матері»: у Тернополі висадили квіти в пам’ять про загиблих воїнів • Як у Тернополі розподілили маршрути між перевізниками? • Сергій Притула отримав відзнаку «Почесний громадянин Збаража» • Воїн із Тернопільщини приїхав з фронту, щоб одружитися з коханою • Родини Героїв відвідали історичні місця Тернопільщини • У Кременці вирвали та виламали знаки дорожнього руху • “Відчуваємо, що Папа Лев XIV буде Папою миру для зболеної війною України», – Блаженніший Святослав • Відійшов у вічність знаний працівник “Тернопільводоканалу” • Мельника Олександра із Гусятина нагородили “Золотим хрестом” • Завербовані російським “куратором” тернополяни підпалили автомобіль військового • Кардинали не обрали Папу в перший день конклаву • 21-річну жінку з Тернопільщини підозрюють у вбивстві дитини • Чоловік із Чортківщини пропонував поліцейським 500 доларів хабаря • Молодь із Донеччини побувала у Марійському духовному центрі в Зарваниці • Багатодітна сім’я з Аргентини переїхала жити в Україну, щоб підтримати українців у час війни • Тернопільські поліцейські затримали ділка, який намагався заробити на військовому • Пропонував поліцейським 15 тисяч гривень хабаря • 39-та річниця Чорнобильської трагедії: тернопільські поліцейські вшанували пам’ять жертв та ліквідаторів аварії • У Кременці провели акцію на підтримку зниклих безвісти і полонених захисників
На порозі — гості, а на столі… черепашки

Опубліковано: 12 Листопада о 13:08 78


Фаршировані черепашки.


500 г макаронів-черепашок, 350 г
фаршу (яловичина+свинина), 250 г
сиру «Рікота», 100 г сиру «Пармезан», 1 цибулина, зелень петрушки, зелень базиліку, перець, сіль за смаком, 4 ст. л. оливкової олії, 1200 мл готового соусу бешамель.

Черепашки відварити до напівтвердого стану, злити в друшляк і дати охолонути. М’ясний фарш змішати з рікотою, дрібно нарізаною і злегка обсмаженою цибулею, січеними петрушкою і базиліком (якщо цей фарш вам видається надто екзотичним, можна нафарширувати черепашки будь-яким іншим фаршем на свій смак: просто м’ясним фаршем, грибочками та ін.). Посолити, поперчити, додати 50 мг соусу бешамель і скачати невеликі кульки, що підходять за розміром до черепашок.

Черепашки начинити підготовленим фаршем і викласти у форму для запікання або глибоке деко. Залити соусом бешамель і запікати в добре розігрітій духовці при температурі 180 гр. протягом 20-25 хв.

Класичний соус бешамель (його ще називають білим) готують так: у великій каструльці розтопити 30 г вершкового масла, додати дві столові ложки борошна і підсмажити, помішуючи, протягом двох-трьох хвилин. Поступово влити  600 мл молока, не припиняючи помішувати, щоб у суміші не з’явилися грудочки, посолити, зменшити вогонь і кип’ятити, помішуючи, півгодини. Потім процідити соус у чисту посудину, посолити, поперчити і додати дрібку мускатного горіха. Для рецепта «Фаршировані черепашки» треба приготувати подвійну порцію соусу, збільшуючи кількість інгредієнтів удвічі.


Салат «Галицький»

200 г нежирної свинини, 2 великі морквини, 1 цибулина, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. оцту, півсклянки окропу, півсклянки консервованого зеленого горошку, майонез, сіль, перець за смаком, олія.

Моркву натерти на тертці з середніми вічками та обсмажити до м’якості. Цибулю нарізати дрібними кубиками. Змішати оцет, цукор, залити окропом і в отриманому соусі замаринувати цибулю протягом 15 хвилин. Злити маринад. М’ясо відварити, коли охолоне, нарізати кубиками. Змішати цибулю, моркву, горошок, м’ясо, заправити майонезом, посолити і поперчити за смаком.


М’ясо по-домашньому

На одну порцію: 150 г свинячої шиї, 3 великі печериці, 1 невелика цибулина, 2 ч. л. з гіркою тертого сиру «Гауда», олія, сіль, перець за смаком, 2 ч. л. з гіркою майонезу. Для гарніру — картопляне пюре, помідор, для прикраси — гілочка петрушки.

Свинячу шию нарізати поперек волокон на шматки масою 75 г (по 2 шматочки на порцію). Накрити харчовою плівкою і відбити з обох боків. Посолити і поперчити. Обсмажити з двох боків на олії. На іншій сковороді до золотистого кольору обсмажити нарізані соломкою цибулю та печериці. Смажені шматки м’яса викласти на деко. На кожен шматочок м’яса рівномірно викласти обсмажені цибулю та печериці. Змастити майонезом. Посипати тертим сиром. Запекти в духовці при температурі 180 градусів до появи золотистої скоринки. На тарілку для подачі викласти картопляне пюре, поруч — помідори і запечене м’ясо. Прикрасити зеленню петрушки.


Курячі кексики з сирною начинкою

500 г курячого фаршу, 1 велика цибулина, 1 яйце, 2 ст. л. натурального йогурту, 50-60 г твердого маложирного сиру, сіль, перець, спеції за смаком.

Цибулю порізати і злегка потушкувати. Фарш перемішати з цибулею, додати сіль і спеції, перемішати. Дуже добре відбити до миски (20-30 разів).

Для начинки збити виделкою яйце, додати йогурт, сир (на свій смак можна зменшити його кількість або збільшити), потертий на дрібній тертці. У формочки для кексів розподілити однакову кількість фаршу. Зробити поглиблення. Кожну ямку начинити яєчно-сирною сумішшю. Поставити запікатися на 30 хвилин при температурі 200 градусів.


Залитий капустяний пиріг

500 г нетвердої капусти, 3 яйця, 5 ст. л. сметани, 3 ст. л. майонезу, 6 ст. л. борошна, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. розпушувача для тіста, півпучка кропу, кунжут для посипання.

Капусту нашаткувати, підсолити і злегка помнути. Додати дрібно нарізану зелень. Яйця збити в однорідну масу. Додати до них інші інгредієнти і замісити тісто.

Форму змастити вершковим маслом і викласти в неї капусту. Залити тістом і посипати зверху кунжутом. Поставити форму в розігріту до 180 градусів духовку, випікати 30 хвилин до утворення золотистої скоринки.


Десерт «Банан у шубці»

1-2 банани, 400 г сиру, 50 мл сметани, 100 г вершкового масла, 2 ст. л. какао, 2 ст. л. молока, 0,5 склянки цукру, 1 пакетик ванільного цукру, волоські горіхи для прикраси.

Банан почистити і викласти на поздовжнє блюдо. Блендером змішати сир, цукор, ванільний цукор, вершкове масло. Банан «одягнути в шубку»: ложкою викласти на нього сирну масу, постаратися рівномірно з усіх боків.

Приготувати шоколадну глазур: змішати какао, цукор, молоко і вершкове масло, варити 5-7 хвилин, поки не загусне. Коли глазур охолоне, акуратно розподілити її по сирній масі. Прикрасити волоським горіхом і поставити у холодильник на дві години.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Андрій – військовослужбовець Тернопільського підрозділу Національної гвардії України...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:42


15 травня з 10:00 год до 14:00 год у Тернополі, Кременці та Чорткові відбудеться Національний ярмарок вакансій...


Рубрика: , , Опубліковано: о 21:33


У Тернополі на центральній алеї бульв. Тараса Шевченка висадили квіткові композиції разом із матерями та дружинами загиблих Героїв...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:56


У Тернополі за результатами конкурсу визначено перевізників пасажирів на автобусних маршрутах загального користування на наступні три роки...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:00


Відомий телеведучий та волонтер Сергій Притула днями відвідав рідний Збараж, звідки він родом...


Рубрика: , , , , Опубліковано: о 21:28


Найпопулярніше цього тижня

Теми дня
11 Травня
10 Травня
9 Травня
8 Травня