Неділя, 14 грудня 2025
• Під завалами загинула працівниця видавництва “Богдан” Ірина Чорненька • Чоловік на фронті, а дружина з сином рятувались від ракети в Тернополі • Від ракетного удару загинула працівниця Тернопільської ОВА • Страшні наслідки російської атаки на Тернопіль: 33 загиблих, 6 зниклих безвісти • Віталій і синочок Давидко загинули через російську атаку на Тернопіль • Росія вдарила по двох житлових будинках у Тернополі • Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв
Найкращу каву в світі готують… в Україні

Опубліковано: 3 Березня о 18:00 118


Українець став чемпіоном з приготування кави у джезві.


Український кавовар В’ячеслав Бабич, який працює баристою у Києві, переміг на чемпіонаті світу з приготування кави у джезві (турка), що відбувся днями в Дубаї (Об’єднані Арабські Емірати). Це перша перемога України на цьому щорічному конкурсі. Росіянка Марина Гуіппенен посіла друге місце на чемпіонаті, а третє місце дісталось Кораю Ердогду, який представляв Туреччину.

Учасники чемпіонату готують дві пари ідентичних напоїв: класичну чорну каву по-східному (тільки кава і вода) й авторський напій на основі кави в турці (будь-які інгредієнти, включаючи алкоголь).

Рецепт ідеальної кави по-східному

В’ячеслав Бабич каже, що він ніколи не купує у магазинах запаковану каву і не радить це робити іншим, адже найкраща і правильна кава готується із свіжозмелених зерен, обсмажених не більше двох місяців тому. До речі, за його словами, в Україні смажать каву не гірше, ніж будь-де у світі.

Отож, 10 грамів свіжообсмажених зерен засипаємо в кавомолку. Найкраща кава, наголошує Славко, має бути щойно змеленою. Причому за консистенцією, наче пил: коли розтираєш її у пальцях, щоб вона втиралася, як крем. 10 грамів – це дві чайні ложки кави з невеличкою гіркою. Їх треба залити 80 мл води у два заходи.  Спочатку ллємо першу частину води і обов’язково перемішуємо, щоб кава зм’якла. Свіжообсмажена кава має вуглекислий газ. Він повинен вийти. Для цього розмішуємо каву ложечкою. Далі заливаємо другу половину води і ставимо на вогонь, який не має бути сильним.

За хвилину перемішуємо ще раз. І чекаємо. “Нам потрібна найпіковіша точка підняття. У жодному випадку не можна, щоб кава переварилась або провалилась!»  – наголошує бариста.

Потім знімаємо напій і залишаємо на три хвилини – кава, виявляється, ще продовжує готуватися.

Обираючи каву, треба знати: справжня 100% арабіка має кислинку, а робуста – другий за популярністю сорт кави – гіркий. Вона значно дешевша.

Завдяки каві знайшов кохану!

– Якось мій друг попросив замінити його в кав’ярні на день, сказавши своїм директорам, що я, мовляв, усе вмію,— пригадує з усмішкою Славко Бабич. – Я його тоді так і запитав: «Ти дурень, чи що?» Той мене заспокоїв: натиснеш кнопку, коли кави в горнятку буде ось стільки і все. І найперше замовлення вранці – капучіно! Я в телефонному режимі вчився збивати молоко, сяк-так збив, вилив у горнятко, виніс у зал дівчині, яка його замовила, поставив зі словами: «Ваш капучино!» – і гордо так зібрався піти, я ж такий харизматичний хлопець, мені на все начхати! А ця дівчина мені й каже: «Так, це хороший еспресо з молоком, а тепер будемо вчитися збивати молоко для капучино!» Моя перша реакція була: «Що?! Ти ще хто взагалі така?!» Звідки мені було знати, що в гості до власників прийшла їх подруга-бариста, тоді діюча чемпіонка України з приготування кави? Загалом, усе так закрутилося, що тепер ця дівчина — моя дружина. Стася – моя найголовніша мотивація, все, що я роблю, – тільки її заслуга.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , , ,

Нещодавно опубліковане

Внаслідок жахливого ракетного удару по Тернополю 19 листопада, загинула працівниця видавництва "Богдан" Ірина Чорненька...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:22


Трагічний ранок 19 листопада назавжди змінив життя родини Геляс у Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:11


Галина Мацьків загинула під завалами зруйнованого російською ракетою будинку в Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 9:00


22 листопада о 18:00 у Тернополі завершили пошуково-рятувальні роботи після масованого російського удару...


Рубрика: , , Опубліковано: о 20:16


Внаслідок ракетної атаки ворога на Тернопіль 19 листопада трагічно загинули Віталій Долиняк та його маленький син Давидко...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:52


Найпопулярніше цього тижня

Теми дня
23 Листопада
22 Листопада
19 Листопада
10 Листопада
24 Жовтня