Головне джерело фітотерапії — сила лікарських рослин, а головна її мета — навчити людей користуватися цією силою, правильно застосовувати природні багатства, якими щедро обдарував нашу зелену планету Господь. Саме це і є покликанням лікаря-фітотерапевта, народної цілительки цілительки, засновницi мережі здравниць «Зелена планета Земної» Наталі Петрівни Земної.
Про вплив Чорнобиля забувати не варто…
— Нині минає уже 30 років з часу Чорнобильської трагедії. Люди заспокоїлися, бо і без радіації нині проблем в Україні вистачає… Але ж ця радіація нікуди не зникла! Чи є трави, за допомогою яких можна послабити чорнобильський синдром?
Надія Олійник, м. Чортків
— До слова, саме Чорнобиль сприяв відродженню народної медицини в Україні. Коли уражені великими дозами радіації люди почали шукати порятунку в травах і часто знаходили його, офіційна медицина почала ставитися до нас прихильніше.
Після чорнобильського вибуху люди стали знервованими. Це можна пояснити тим, що збільшилася щитоподібна залоза. Проте треба знати, що дуже обережно варто поводитися із йодованими продуктами, адже йод людині показаний далеко не завжди. І не кожен знає, скільки йоду не вистачає його організмові. Окрім того, його достатньо у здоровій їжі. Скажімо, тієї кількості буряка, що споживається в борщі, вистачає, щоб організм регулярно поповнювався потрібною кількістю йоду і нормально працювала щитоподібна залоза. Тож, шановні господині, ніколи не забувайте про буряк, плануючи меню для своєї родини.
Великий удар узяла на себе й печінка — основна «лабораторія» людського організму. На жаль, у більшості людей, які проживають на забруднених територіях, права частина печінки залишається збільшеною.
Для лікування печінки є багато рослин – парило звичайне, реп’яшок звичайний. У наступних публікаціях розповімо про це детальніше.
Останнім часом, діагностуючи людей, я бачу, як дуже постраждала ще й підшлункова залоза. Якщо хворий цей орган, у людини виникає дискомфорт в органах травлення, насамперед у кишечнику. Внаслідок хвороби підшлункової залози може розвинутись виразка шлунка або гепарицидні гастрити. Тому насамперед раджу господиням особливу увагу звернути на ті продукти, які профілактично підтримують функцію підшлункової залози. Поки хвороби немає, треба вживати страви із квасолі, але квасолю слід добре розварювати, треба більше вживати трави кропу, насіння кмину, коріандру, селери. Шкода, що ми забули про приправу із чорнобривців: ця рослина дуже добре впливає на функцію підшлункової залози, є гарною профілактикою від цукрового діабету. Навіть до компотів можна додавати чорнобривці, але в невеликій кількості, щоб було приємно вживати.
Нинішні господині дуже полюбляють оцет, особливо багато додають його під час консервування. Але оцет «вбиває» підшлункову залозу! Набагато корисніші лимони. Оцет можна замінити також 10 ягодамиаличі або кислою сливою. Під час консервування до помідорів додайте аличі, і помідори будуть смачні та корисні.
Щоб зміцнити щитоподібну та підшлункову залози, вживайте у їжу також корінь цикорію, кульбаби, насіння кропу.
Очам допоможе… пшоно
— Через таку прикру погоду, що у нас нині, через вітри у моїх дітей часто з’являються кон’юнктивіти, та й у мене очі сльозяться. Постійно «хімією» користуватися не хочеться, вона тільки на екстрені випадки. Як можна позбутися кон’юнктивіту, окрім тих способів, які я знаю, — промивання очей чорним чаєм та ромашкою?
Мар’яна Бузько, м. Тернопіль
— Можете спробувати приготувати ліки з пшона: одну столову ложку пшона промити, залити склянкою води і варити на слабкому вогні 10-15 хвилин. Настояти дві години. Відваром промивати очі п’ять-шість разів у день.
Липа — для жіночої краси
— Змалечку знаю, що чай із липи помічний при застуді, мені завжди його робила бабуся, коли я хворіла. А якось почула, що Наталя Земна наголошувала, що він дуже корисний жінкам. Чим саме?
Ольга Костецька, м. Тернопіль
— Так, липа корисна жінкам будь-якого віку. Часто у жінок є порушення небажаного характеру, такі, як перевага в організмі чоловічих гормонів. Їх виробляють наднирники, які починають працювати сильніше, аніж яєчники. Липа — одна з небагатьох рослин, що містить фітогормони, які дуже близькі до статевих жіночих гормонів. Тому й має сильну омолоджувальну дію на жіночий організм. Липа корисна усім жінкам: і молодим, і в зрілому віці, і в період «осені». Якщо двічі-тричі у рік впродовж місяця пити вранці склянку липового чаю, жіночий перехідний період пройде непоміченим. Не буде кровотеч, припливів і настрій буде чудовий!
Саме у клімактеричний період у жінок виникають утворення на яєчниках, матці. Липа — профілактичний і лікувальний засіб проти таких утворень.
Настоєм липи можна вмиватися або змащувати шкіру, адже у липи є багато слизу, корисного у догляді за сухою і чутливою шкірою. Для цього потрібно залити квіти липи окропом, настояти до утворення слизу, а потім змащувати ним шкіру обличчя і шиї. Шановні пані, не забувайте, що шия — метрика жінки, саме вона свідчить про її вік, тож потребує особливого догляду.
Шановні читачі «НОВОЇ Тернопільської газети». Якщо у вас є запитання до народної цілительки та досвідченого фітотерапевта Наталі Земної — надсилайте їх на адресу редакції: м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 1а або на електронну адресу novagazeta.ternopil@gmail.com. Відповіді на свої запитання ви знайдете на сторінках «НОВОЇ…».
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Наталія Земна, поради від Наталії Земної
