Картопля, фарширована грибами
800 г середньої картоплі, 80 мл олії, 1 цибулина, 500 г печериць, сіль за смаком, пшеничне борошно, 2-3 зубці часнику, 250 мл сметани, 70 г петрушки, 150 г твердого сиру, сіль, перець чорний мелений та улюблені трави за смаком.
Форму для запікання змастити олією. Картоплю ретельно помити (шкірку не чистити), обсушити, змастити олією і посипати сіллю. Випікати картоплю при 180 градусах до м’якості
(в середньому 50-60 хвилин).
Цибулю почистити, нарізати дрібними кубиками, обсмажити на олії до золотистого відтінку. Гриби сполоснути, нарізати пластинками і додати до цибулі. Обсмажувати гриби 10 хвилин до повного випаровування рідини.
Часник почистити, дрібно посікти, додати до грибів, а також всипати трошки борошна (1-2 чайні ложки). Готувати 1-2 хвилини, потім додати сметану, сіль, перець, трави. Перемішати. Помиту петрушку дрібно посікти і теж додати до грибної начинки.
З картоплі зняти шапочку (третю частину від загального об’єму), за допомогою чайної ложки вийняти картопляну м’якоть – дуже акуратно, щоб не пошкодити оболонку. Виходять картопляні горщики зі стінками завтовшки 5 мм.
Трохи картопляної м’якоті додати до грибів, перемішати. Начинити грибами картопляні горщики, зверху посипати тертим сиром. Запікати в духовці, розігрітій до 200 градусів. Достатньо буде 15-20 хвилин, тому що всі складові страви доведені до готовності і нам потрібно лише підрум’янити сир.
Часникова картопля
600 г картоплі, чверть склянки оливкової олії, 2 ст. л. вершкового масла, 2 головки часнику, 1 пучок петрушки, половина лимона, кілька гілочок чебрецю, сіль і перець за смаком.
Добре вимити картоплю. Нарізати кожну картоплину гармошкою, в розрізи покласти кружальця лимона, гілочки чебрецю і пластинки часнику. Посипати перцем і сіллю. Змішати оливкову олію і розтоплене вершкове масло з подрібненою петрушкою, полити цим соусом картоплю. Запікати протягом години при температурі 180 градусів.
Запечена картопля з фаршем
1 кг картоплі, 500 г курячого фаршу, 2 цибулини, 60 г сметани, 60 г майонезу, соняшникова олія, сіль, приправи за смаком.
Картоплю нарізати невеликими скибочками, викласти в глибоку тарілку і змастити сумішшю сметани з майонезом.
Цибулю обсмажити в олії до золотистого кольору. Додати фарш, сіль, спеції і готувати ще 20 хвилин, періодично помішуючи. Форму для запікання заповнити половиною картопляних скибочок. Зверху викласти фарш з цибулею, а далі знову картоплю. Страву запікати близько 50 хвилин при 200°С.
Картопля з м’ясом
200 г відвареної яловичини, 30 г зеленої цибулі, 2 ст. л. сметани, 60 мл соусу барбекю,
2 великі картоплини, 2 ч. л. олії, дрібка солі, 50 г чеддера.
Картоплю викласти на застелене фольгою деко, збризнути олією, посолити і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на годину. У цей час приготувати начинку: м’ясо розібрати на волокна, змішати з соусом барбекю і сметаною.
Дістати картоплини, розрізати, викласти на кожну половинку начинку і присипати тертим чеддером. Поставити картоплю в духовку ще на кілька хвилин, щоб сир розплавився. Подавати, присипавши посіченою зеленою цибулею.
Картопля по-селянськи
1 кг картоплі, 4 ст. л. діжонської гірчиці,
2 ст. л. олії, 1 ст. л. м’якого вершкового масла, 2 ст. л. соку лимона, 1 головка часнику,
1 щіпка сухого орегано, 1 ч. л. лимонної цедри, сіль за смаком.
Картоплю ретельно помити за допомогою чистої губки для посуду, розрізати на четвертинки. В окремій ємності з’єднати гірчицю, олію, лимонний сік, орегано, цедру і сіль, ретельно перемішати. Викласти картоплю в гірчичну суміш, щоб кожна часточка була покрита нею. Шматочки часнику покласти до картоплі і перекласти все на деко, зверху розкласти шматочки вершкового масла. Поставити деко в духовку, розігріту до 200 °С, на 20 хвилин. Потім вийняти, перевернути кожну скибочку і поставити назад в духовку на 15 хвилин.
Джерело: НОВА Тернопільська газета