Вівторок, 22 квітня 2025
• У Зарваниці вшанували пам’ять отця Василя Поточняка • Двоє жінок потрапили під колеса автомобіля у Теребовлі • У Тернополі запрацював інноваційний центр реабілітації для захисників і захисниць • У Тернопільському ставі знайшли тіло 79-річної жінки • Пластуни Тернополя відзначили 113-ту річницю першої присяги • Жінка з Теребовлянщини втратила майже на 50 тисяч гривень • 6-річний хлопчик вибіг на дорогу та потрапив під колеса авто • «Я і нині з вами»: у Тернополі відбулася урочиста академія з нагоди відзначення Року митрополита Андрея Шептицького • Нехай музика відтворює довкілля: в Тернополі оголосили Всеукраїнський музичний конкурс • Василіянський монастир у Бучачі — найкраще фото Тернопільщини у конкурсі «Вікі любить пам’ятки 2024» • «Тернопільщина вражає 2025» туристичний форум об’єднав експертів і крафтових виробників • 76 мільйонів на незаконному видобутку піску заробила відома будівельна фірма Тернополя • У Зарваниці відбудеться Хресна дорога за справедливий мир • Підприємець із Кременця самовільно будував кафе на… Замковій горі • Тернопільські танцівники – бронзові призери престижного світового чемпіонату • Діти з інвалідністю на Великдень водитимуть гаївки в етнопарку на Тернопільщині • На війні загинув працівник Західноукраїнського національного університету Андрій Луцик • «Чотири рази мене ледь не вбили». Гвардієць на псевдо Меч про бої на Донеччині, віру та гумор на війні (ВІДЕО) • Поет Сергій Жадан провідав воїнів у лікарні в Тернополі • Понад 17 тисяч доларів взяв поліцейський на Тернопільщині за… “квиток” для ухилянта
Паска, що завжди вдається

Опубліковано: 27 Квітня о 14:25 1192


Словом, ми навчаємо учнів випікати паску за таким рецептом, який є більш практичним і економним. А головне — вона завжди вдається.


Леся Зборовська.

Останні дні перед святом Христового Воскресіння у Тернопільському вищому професійному училищі ресторанного сервісу і торгівлі — особливі. Традиційно тут нині триває предметний тиждень з професії пекар-кондитер. «Впродовж нього ми випікаємо паски, різні торти, пляцки та тістечка до великодніх свят, проводимо конкурси, виховні заходи, на яких розповідаємо дітям, як правильно випікати паски, як налаштуватися до цього дійства: підготувати треба не тільки необхідні продукти, а й душу — помолитися, заспокоїтися, а тоді приступати до роботи, — каже заступник директора з навчальної роботи Марія Денисюк. — Цей тиждень дуже люблять і наші учні, і працівники. Діти надзвичайно задоволені від того, що вони випікають пасочки своїми руками. Потім вони дарують їх тим, кому хочуть: хтось везе додому рідним, інші — дарують працівникам училища».

З досвіду роботи майстер виробничого навчання Леся Зборовська прийшла до власного рецепту паски.

— У нас дешевий рецепт, якраз для нинішнього часу, — усміхається вона. — Скажімо, яєць в селах до пасок дають багато, бо люди мають, а якщо хтось не має можливості дати до паски 12-20 яєць? Не біда! За нашим рецептом потрібно лише чотири яйця і ще два чи чотири жовтки, а можна взагалі жовтки не додавати. Словом, ми навчаємо учнів випікати за таким рецептом, який є більш практичним і економним. А головне — вона завжди вдається! У нас навіть першокурсники її печуть і не буває жодної пасочки невдалої. Знаєте, як вони потім хваляться вдома, що зуміли паску спекти? Якщо ви молода господиня — цей рецепт саме для вас.

Отож — рецепт паски, що завжди вдається:

0,5 л молока, 80 г дріжджів, 350 г цукру, 4 яйця + 2-4 жовтки (можна і без жовтків), 100 г масла або 150г маргарину, 2 пачки ванільного цукру, 3-4 ст. ложки олії, 1 ч. л. солі, цедра половини лимона, 200-250 г родзинок, до 2 кг борошна.

У теплому молоці (30-32 градуси С) розчинити дріжджі, додати 2 ст. л. цукру і борошно до консистенції сметани. Поставити на бродіння в тепле місце на 15-25 хв. — до утворення бульбашок. До опари додати решту інгредієнтів (крім масла, олії, родзинок). Замісити вільне, густе тісто. Наприкінці додати м’яке масло або маргарин, теплу олію і вмішати в тісто. Додати підготовлені родзинки (м’які і обкачані в борошні). Якщо родзинки тверді, промити їх в гарячій воді і також обкачати в борошні.

Тісто поставити на бродіння в тепле місце до готовності — приблизно на 1,5-2 години. Розділити на чотири пасочки стандартної форми. Заповнити тістом третину об’єму форми. Нехай трохи вистояться. Тоді змастити збитим яйцем і випікати при температурі 180 градусів С 40-45 хв. Коли вистигнуть, оформити білками (збити безе з розрахунку 1 білок – 50 г цукру) і посипкою.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Троянди з давніх часів вважаються символом кохання, краси та ніжності. Їхні пелюстки розповідають історії почуттів, їх аромат зачаровує і залишає слід у серці...


Рубрика: Опубліковано: о 17:48


У Марійський духовний центр "Зарваниця" вшанували пам’ять світлої постаті нашої Церкви — отця Василя Поточняка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 21:00


Три дорожньо-транспортних пригоди на дорогах Тернопільщини трапилося 15 квітня...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:55


У Тернополі запрацював новий інноваційний реабілітаційний центр RECOVERY – простір відновлення і турботи для військових, які зазнали поранень під час бойових дій...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:52


Бездиханне тіло жінки в Тернопільському ставі за три метри від берега 13 квітня побачили перехожі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00



Теми дня
16 Квітня
14 Квітня
10 Квітня
9 Квітня
5 Квітня