Середа, 14 травня 2025
• «Це спосіб самоствердження нації». Тернопільський гвардієць – про фронт і мотивацію боротися • «Квітник Матері»: у Тернополі висадили квіти в пам’ять про загиблих воїнів • Як у Тернополі розподілили маршрути між перевізниками? • Сергій Притула отримав відзнаку «Почесний громадянин Збаража» • Воїн із Тернопільщини приїхав з фронту, щоб одружитися з коханою • Родини Героїв відвідали історичні місця Тернопільщини • У Кременці вирвали та виламали знаки дорожнього руху • “Відчуваємо, що Папа Лев XIV буде Папою миру для зболеної війною України», – Блаженніший Святослав • Відійшов у вічність знаний працівник “Тернопільводоканалу” • Мельника Олександра із Гусятина нагородили “Золотим хрестом” • Завербовані російським “куратором” тернополяни підпалили автомобіль військового • Кардинали не обрали Папу в перший день конклаву • 21-річну жінку з Тернопільщини підозрюють у вбивстві дитини • Чоловік із Чортківщини пропонував поліцейським 500 доларів хабаря • Молодь із Донеччини побувала у Марійському духовному центрі в Зарваниці • Багатодітна сім’я з Аргентини переїхала жити в Україну, щоб підтримати українців у час війни • Тернопільські поліцейські затримали ділка, який намагався заробити на військовому • Пропонував поліцейським 15 тисяч гривень хабаря • 39-та річниця Чорнобильської трагедії: тернопільські поліцейські вшанували пам’ять жертв та ліквідаторів аварії • У Кременці провели акцію на підтримку зниклих безвісти і полонених захисників
Що ми смакували 100 років тому? Автентичні рецепти від Леонтини Лучаківської

Опубліковано: 17 Жовтня о 9:00 216


Хто така Леонтина Лучаківська? Леонтина Лучаківська (1858–1935) — авторка першої україномовної кулінарної книги-бестселера «Домашна кухня. Як варити і печи» (1910).


Народилася у 1858 році в селі Довжанка на Тернопільщині в родині священника Дмитра Лучаківського, який отримав тут парафію. Зростала наймолодшою у родині, де було шестеро дітей. Найстарший брат Володимир згодом став першим українцем — міським головою Тернополя (у 1896-1903 рр.). Після смерті батька в 1885 році Леонтина разом із сестрою Олександрою переїхали до Львова. Тут вони прожили майже пів століття. Леонтина померла в 1935 році у віці 77 років. Книга «Домашна кухня. Як варити і печи» вийшла у Львові в 1910 році. Леонтині було на той час 52 роки. Видання повністю профінансував відомий у Галичині громадський діяч і меценат Микола Заячківський. Згодом книга кілька разів видавалася в Канаді як частина «Українсько-Англійської Кухарки», а саме як «Кухня Старокраєва». Стиль і правопис рецептів від Леонтини Лучаківської подаємо практично без зміни – зрозуміти їх не важко, а дух тієї епохи завдяки цьому відчується сповна.

Крутопи з сира до сніданя
Розбити 4 яйця, дати пів літри молока, вісім ложок тертого пармезану, соли, паприки на конець ножа, вимішати се все і виложити до вимащеної маслом пательні та й поставити на горшку з горячою водою, щоби маса згусла, відтак відставити, покраяти булку в не дуже тонкі тарельці, присмажити, наложити маси в видати.
Книдлі з сира
Втерти на терці або на машинці солодкого сира (так з добрий таріль), вбити одно яйце, два жовтки, чотири ложки пшеничного грисіку, дві ложки пересіяної булки, посолити і терти валком, аж зробиться пухка маса. Умочити руки в зимну воду і вироблювати невеличкі круглі книдлі. Кидати на кип’ячу воду в широку ринку, а як закип’ять, вибирати друшляковою ложкою, поляти маслом, присмаженим з булкою, і подати горячі.

Зупа італійська
На чотири особи взяти кватирку густої сметани й чотири жовтки збити разом, всипати ложку муки і ложку сира-пармезану, втертого на терці, заляти горячим росолом і поставити, щоб огрілося, але не заварилося, бо жовтки скипляться (будуть крупнисті). Окремо зварити італійського макарану, дрібно поломаного, й дати до вази. На се виляти зупу й подати зараз на стіл.

Риж з яблоками
Сполокати і наляти теплою водою 0,5 кг рижу і поставити варити. Коли закипить, віділяти, переполокати зимною водою, дати ложку масла, наляти води і поставити до рури, щоби випікся. Покраяти тоненько трохи винні (кислуваті – ред.) яблока, вимастити ринку маслом (ринка має бути цілком суха, щоби відтак можна легко викинути з неї лєгуміну), наложити на дно рижу, а на риж яблока і так накладати верствами на переміну повну ринку, поляти маслом і вставити до рури на чверть години. Коли готовий, виложити, посипати цукром і видати.
Яблока в пінці
Обібрати відповідну кількість винковатих яблок середньої величини і повиверчувати (але щоби не пороздирати), кидати в кип’ячу воду на 5 хвиль, щоби відпарилися (щоб стратили сирість і були м’які). Вибирати друшляковою ложкою на сито, щоби вода стекла, потім уложити на полумисок, накласти в кожне яблоко конфітурів.
Вбити тверду піну (так щоби, коли таріль перехилиться, піна ся держала). Всипати (на 8 білків) пів шклянки цукру, вимішати, виложити на яблока, вигладити ножом, посипати цукром і січеними мігдалами та й поставити до літної рури на годину. Коли засохне і прирум’яниться, видати на полумиску.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

Андрій – військовослужбовець Тернопільського підрозділу Національної гвардії України...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:42


15 травня з 10:00 год до 14:00 год у Тернополі, Кременці та Чорткові відбудеться Національний ярмарок вакансій...


Рубрика: , , Опубліковано: о 21:33


У Тернополі на центральній алеї бульв. Тараса Шевченка висадили квіткові композиції разом із матерями та дружинами загиблих Героїв...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:56


У Тернополі за результатами конкурсу визначено перевізників пасажирів на автобусних маршрутах загального користування на наступні три роки...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:00


Відомий телеведучий та волонтер Сергій Притула днями відвідав рідний Збараж, звідки він родом...


Рубрика: , , , , Опубліковано: о 21:28



Теми дня
11 Травня
10 Травня
9 Травня
8 Травня