Налисники з грибами
Хочу поділитися смачненькою стравою. Знаю, що для більшості господинь це не новинка, та, можливо, хтось не готував такого і візьме собі на замітку.
Для тіста: 3 яйця, 0,5 л молока, 10 ст. л. борошна (повних), сіль за смаком.
Яйця збити з сіллю, влити половину молока, перемішати, додати борошно і збити міксером, щоб не було грудочок. Тоді додати решту молока, перемішати і смажити млинці.
Начинка: 600 г грибів (у мене – опеньки), 150 г свинячого фаршу, 1 середня цибулина, 1 яйце, сіль і перець за смаком.
Оскільки у мене гриби були відварені і заморожені, то їх спочатку потрібно розморозити і гарно просушити на сковорідці. Тоді на м’ясорубці з дрібною насадкою перемолоти цибулю і гриби (також м’ясо — у мене був готовий перемелений фарш). У мисці все з’єднати для начинки і робити налисники: начинку гарно розмастити по млинцю, з обох боків закласти приблизно 1-2 см і скрутити в рулет. Добре збити яйця, мачати в них налисники і смажити до золотистого кольору на середньому вогні.
Рулетики з м’ясом і чорносливом
Цю закуску можна подавати до святкового столу і гарячою, і холодною. Страва дуже смачна і цікава, тому радо ділюся рецептом.
Тісто: 100 мл сметани, 75 г
масла, 5 г пресованих дріжджів, 230-250 г борошна.
Сметану трішки підігріти і додати дріжджі. Залишити на 15 хв., щоб побродило. Тоді додати розтоплене масло і борошно. Замісити тісто. Тісто розкачати завтовшки 2-3 міліметри і розрізати на смужки завширшки 2 см. Кожною смужкою обмотувати начинку і викладати на деко, застелене пергаментом (у мене із вказаних продуктів вийшло 20 рулетиків, я їх робила не маленькими).
Начинка: 300 г свинячого фаршу, 300 г філейного (курячого) фаршу, сіль і перець за смаком.
Маринад на чорнослив: 250 мл води, 0,5 ч. л. солі, 2 лаврових листочки, 5 горошин чорного перцю. Все закип’ятити і охолодити. Залити чорнослив (20-30 шт.) на 1 годину. Якщо сливки, як у мене, сушені домашні, то потрібно їх проварити у маринаді 5 хв. і залишити в ньому на 30 хв.
Тоді чорнослив відцідити і формувати начинку. Брати фарш, усередину вкладати чорнослив і формувати маленькі котлетки. Обмотувати їх смужками тіста, складати на деко і змащувати збитим жовтком. Випікати до рум’яної скоринки (я випікаю в газовій духовці при найвищій температурі).
Торт «Казковий вечір»
Пляцок «Казковий вечір» – мій авторський. Думаю, він сподобається багатьом. Легке поєднання горіхових коржів з кавовою ноткою і шоколадних коржів із запахом кориці створює просто приголомшливий смак! Саме те, що потрібно для свята.
Я випікаю у формі діаметром 21 см, об’єм склянки у рецепті – 250 мл.
Горіхові коржі: 1 яйце,
1 жовток, 2 ст. л. цукру,
1 ст. л. меду, 1 ст. л. масла (розтопити), 2 ст. л. холодної води, 1 склянка мелених горіхів, 1 ч. л. соди, погашена 1 ст. л. оцту, 1,5 скл. борошна.
Замісити тісто, поставити в холодильник на 2 години. Після цього розділити на 6 рівних частин, розкачати і випікати при температурі 180 градусів до золотистого кольору (до 10 хв.).
Крем: 1 яйце, 125 мл молока, 1 пачка ванільного пудингу, 5 ст. л. цукру, 1 скл. мелених горіхів, 1,5 ст. л. розчинної кави, 1 ст. л .какао,
1 ст. л. масла.
Зварити до загустіння і відразу викласти порівну на 3 коржі, розмастити і покласти на крем інші 3 коржі (склеїти по 2 коржі). Так ми отримаємо 3 коржі. Відкласти їх охолодитися, а тим часом приготувати тісто на шоколадні коржі.
Шоколадні коржі: 3 яйця, 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. масла (розтопити), 1 ч. л. кориці, 3 ст. л. какао, 1 скл. борошна, 2 ч. л. соди, погашеної 1 ст. л. оцту.
Тісто збити міксером. Всі інгредієнти додавати у зазначеній послідовності. Тісто має бути консистенції густої сметани, гарно розмащуватися по формі. Випікати 2 коржі при 180 градусах до 15 хв. Коли коржі охолонуть, зрізати верхи і висушити.
Крем: 1 пачка вершкового пудингу, 1 скл. цукру, 400 мл молока – зварити і охолодити. 220 г масла збити, поступово додаючи заварну масу, 1 ст. л. горілки.
Перемастити кремом три білі подвійні і два шоколадні коржі. Для вирівнювання я використала крихту з шоколадних коржів і 6 ст. л. крему. Прикрасити на свій смак.
Джерело: НОВА Тернопільська газета