Для цього:
– підвищуйте калорійність, це допоможе адаптуватись до холодних температур;
– збільшуйте кількість якісних жирів, важливо підтримувати баланс омега-3 і омега-6 жирних кислот;
– не вживайте холодні страви і напої;
– обов’язково вживайте ферментовані продукти (квашена капуста, домашній квас, ферментовані овочі і т.д.) і мікрозелень;
– обов’язково використовуйте зігріваючі спеції (імбир, куркума, кориця, каєнський перець, мускатний горіх);
– їжте яскраві овочі – гарбуз, буряк, моркву, дайкон та ін., вони зігрівають тіло;
– їжте в спокійній обстановці, без відчуття стресу і негативних емоцій;
– з олій в холодну пору року чудово підходить кунжутна олія, масло ГХІ (топлене вершкове масло);
– не забувайте про різноманітні антиоксиданти: різнокольорові фіолетові, сині ягоди, темно-зелені овочі;
– включайте продукти, що містять вітамін А: печінку, яйця;
– обов’язково перевірте рівень вітаміну Д і при потребі приймайте добавку. Вживайте також жирну рибу, жовтки;
– нестача сонця впливає і на синтез серотоніну – медіатора настрою. Синтезу серотоніну допоможуть продукти, що багаті триптофаном. Триптофан – це амінокислота, яка конвертується в серотонін. Вона міститься в індичці, курці, молоці, сирі, шоколаді;
– вживайте шипшину, обліпиху.
Обов’язково також:
– підтримуйте здорову фізичну активність: 8-10 тисяч кроків щодня і помірні тренування тричі на тиждень принесуть величезну користь. Навіть мінімальні за витратами енергії фізичні навантаження стимулюють імунну систему;
– висипайтесь: 7-9 годин міцного сну відновлять організм після напруженого дня.
– пам’ятайте, що адаптогени – теж чудовий спосіб підтримати організм. Адаптогени – це природні засоби, що стимулюють захисні сили організму людини, адаптують до змін погоди, коливань атмосферного тиску, підвищують стійкість до стресів, фізичну й розумову працездатність. Серед них, зокрема, женьшень, елеутерокок, родіола рожева. Вони м’яко діють на центральну нервову систему, активізують обмінні процеси, поліпшують діяльність ендокринної та імунної систем. Особливо потрібні у разі перевтоми, після перенесених операцій та хвороб, депресивних станах, метеозалежності. Втім, людям із підвищеною нервовою збудливістю, гіпертонією, порушенням серцевої діяльності, гострими інфекційними захворюваннями застосовувати адаптогени протипоказано. Лікарі забороняють вдаватися за допомогою до адаптогенів також вагітним жінкам та дітям до 14-16 років. Людям літнього віку адаптогени можуть значно підвищити якість життя. Однак зважаючи на те, що багато хто з них нажив собі букет захворювань, з приводу застосування цих препаратів потрібно обов’язково порадитися з лікарем.
Юлія Крілик, дієтолог
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: їжа, корисні поради