Цікаве про шпинат:
* Французи називають шпинат “віником для шлунка”.
* Особливо корисні страви із сирого шпинату, листя якого має бути молодим, добре вимитим і просушеним.
* Шпинат дуже добре поєднується з різними видами сиру, який вдало відтіняє і доповнює його смак. Крім того, у страви зі шпинату смачно “вписуються” горіхи, овочі, цитрусові, м’ясо.
* Шпинат можна зберігати в холодильнику (бажано не більш як 2 доби), загорнувши у вологу тканину чи змочивши водою, в поліетиленовому пакеті.
* Шпинат можна заморозити — він не втратить своїх корисних властивостей.
* Страви зі шпинатом треба їсти негайно після приготування, у холодильнику зберігати не можна, оскільки в них утворюються отруйні речовини!
Легкий салат зі шпинатом на полуденок
100 г шпинату, 2 зварених накруто яйця, 50 г молодої цибулі, 1 свіжий невеликий огірок, 2 ст. л. оливкової олії, сіль, лимонний сік за смаком. Усі інгредієнти дрібно порізати, посолити, заправити лимонним соком, полити олією. Листя для пом’якшення гіркоти можна бланшувати.
Омлет зі шпинатом на сніданок
150 г шпинату, 80 г бринзи, 4 яйця, 4 ст. л. молока, 1 ст. л. олії, чорний мелений перець, сіль.
Дрібними кубиками нарізати бринзу. Яйця збити з молоком, поперчити і посолити. Ошпарити шпинат окропом, потім дрібно нарізати і впродовж 1-2 хв. обсмажити на олії, влити збиті яйця з молоком, викласти бринзу. Смажити омлет 5 хв., потім переставити сковорідку в духовку. Запекти омлет до готовності і подавати на стіл, посипавши зеленню.
Млинці зі шпинатом на вечерю
Для млинців: 750 мл молока, 250 мл води, 5 яєць,
2 скл. борошна, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. цукру, дрібка солі.
Посмажити млинці. Із вказаних інгредієнтів їх виходить досить багато, тож млинців ще вистачить на десерт з ягодами або солодким сиром.
Начинка зі шпинату: шпинат порізати та притушкувати на маслі з олією, додати смаженої цибулі, трішки сметани чи молока, сіль, перець, ще трішки протушкувати і наприкінці додати тертого твердого сиру.
Подавати млинці із сметаною та подрібненою зеленою цибулею.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: кухня, рецепти, шпинат