Понеділок, 12 травня 2025
• «Це спосіб самоствердження нації». Тернопільський гвардієць – про фронт і мотивацію боротися • «Квітник Матері»: у Тернополі висадили квіти в пам’ять про загиблих воїнів • Як у Тернополі розподілили маршрути між перевізниками? • Сергій Притула отримав відзнаку «Почесний громадянин Збаража» • Воїн із Тернопільщини приїхав з фронту, щоб одружитися з коханою • Родини Героїв відвідали історичні місця Тернопільщини • У Кременці вирвали та виламали знаки дорожнього руху • “Відчуваємо, що Папа Лев XIV буде Папою миру для зболеної війною України», – Блаженніший Святослав • Відійшов у вічність знаний працівник “Тернопільводоканалу” • Мельника Олександра із Гусятина нагородили “Золотим хрестом” • Завербовані російським “куратором” тернополяни підпалили автомобіль військового • Кардинали не обрали Папу в перший день конклаву • 21-річну жінку з Тернопільщини підозрюють у вбивстві дитини • Чоловік із Чортківщини пропонував поліцейським 500 доларів хабаря • Молодь із Донеччини побувала у Марійському духовному центрі в Зарваниці • Багатодітна сім’я з Аргентини переїхала жити в Україну, щоб підтримати українців у час війни • Тернопільські поліцейські затримали ділка, який намагався заробити на військовому • Пропонував поліцейським 15 тисяч гривень хабаря • 39-та річниця Чорнобильської трагедії: тернопільські поліцейські вшанували пам’ять жертв та ліквідаторів аварії • У Кременці провели акцію на підтримку зниклих безвісти і полонених захисників
Слічні страви з Волині: і на будень, і для гостини

Опубліковано: 29 Квітня о 18:00 1601


Пані Людмила Лиховид — волинянка, мешкає у Ковелі. Колись у Тернополі, який їй дуже подобається, особливо наш став, вона бувала частіше: приїжджала до брата, нині, на жаль, уже покійного.


З кожної поїздки до нашого краю пані Людмила, окрім гостинців від рідних, привозила й рецепти тернопільських страв до свого кулінарного записничка, який веде уже понад 40 років.

— Тоді, у 1976 році, я вийшла заміж і як молода господиня завзято взялася до кухні, — усміхається жінка. — Не було й тижня, щоб я не пекла чи не готувала щось нове. До мого записничка потрапляли рецепти тільки тих страв, які присмакували найбільше і стали частиною нашого родинного меню. Нині у моєму записничку є і рецепти пляцків з Тернополя, і тортів з Дніпра, звідки мій зять, і страв з Кривого Рогу, куди доля закинула сина, та Києва, де жив мій дядько, багато — від співробітників та знайомих, а також, звісно, з журналів. Та на чільному місці посеред усіх рецептів — випічка моєї мами, якої теж уже кілька років немає… Пекла мама просто божественно! Вона була наполовину полькою, тож багато страв, які готувала, були саме з польської кухні. Раджу усім спробувати польську бабку за її рецептом. Рецептів різних бабок та кексів є мільйони, але такої смачної, як ця, я більше ніколи не куштувала!

Отож, пропонуємо вам, як кажуть на Волині, слічні (а по-нашому — файні) страви від пані Людмили. Хай вам смакує!


Салат «Зелений луг»

400 г шампіньйонів, 1 велика цибулина, 400 г курячого філе, 3 яйця, 100 г чорносливу, 1-2 свіжі огірки, майонез.

Шампіньйони почистити, порізати скибочками і обсмажити на олії з посіченою цибулею. Куряче філе відварити до готовності, яйця — накруто.

Викладати салат шарами, змащуючи кожен майонезом: смажені з цибулькою шампіньйони — посічений чорнослив — дрібно порізане м’ясо — білок яйця, потертий на тертці з великими вічками — порізаний соломкою огірок. Зверху притрусити жовтком і прикрасити зеленню.


Тюфтельки з квасолі

Три склянки квасолі замочити на ніч. Вранці пропустити через м’ясорубку, додавши велику цибулину. Потерти три великих картоплини і додати їх до квасолевої маси. Посолити, поперчити за смаком. Формувати тюфтельки, смажити у невеликій кількості олії і складати у глибоку каструльку, перекладаючи засмажкою з моркви та цибулі. Залити тюфтельки водою, тушкувати 5-10 хвилин.


Курячі оладки

0,5 кг курячого філе порізати невеликими кубиками. Додати 2 дрібно посічені цибулини. Посолити, поперчити за смаком. Додати також 3 сирих яйця та 3 столових ложки крохмалю (без «чубка»). Ця маса має маринуватися ніч у холодильнику. Наступного дня викладати столовою ложкою, формуючи оладки, на добре розігріту сковорідку з олією і смажити до золотистої скоринки.


Пиріг «Ревеневий рай»

175 г масла або маргарину, 2 скл. борошна, 0,5 скл. цукру, 2 ч. л. порошку для печива, 2 пачки ванільного цукру, 2 ст. л. крохмалю.

Для начинки: 0,5 скл. цукру, 800 г ревеню.

Масло розтопити і трошки вистудити. У мисці вимішати борошно, цукор, порошок для печива, ванільний цукор. Додати розтоплене масло і замісити руками тісто. Тісто розділити. Більшу частину тіста викласти на дно і боки тортівниці, застелену пергаментним папером. Посипати тісто крохмалем. Ревінь порізати на шматочки 2-3 см, вимішати з цукром, викласти на тісто. Решту тіста покришити на ревінь. Випікати 30-40 хв. при температурі 200º.


Польська бабка

6 яєць, 250 г масла, 2 скл. цукру, 1 скл. сметани, 4 скл. борошна, 2 ч. л. порошку для печива, 1,5 скл. посічених волоських горіхів, 1 ст. л. какао.

Масло розтерти з цукром та яйцями. Додати сметану, розмішати. По склянці додавати просіяне борошно і добре вимішувати. З борошном також додати порошок до печива. Замісити лите тісто, але воно має бути досить густе. Кілька столових ложок тіста відібрати окремо і додати до нього какао. У форму, найкраще — силіконову, викласти  на дно частину білого тіста, потім — тісто з какао, і знову біле тісто. Зверху викласти горіхи. Випікати на слабкому вогні близько години.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Нещодавно опубліковане

Андрій – військовослужбовець Тернопільського підрозділу Національної гвардії України...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:42


15 травня з 10:00 год до 14:00 год у Тернополі, Кременці та Чорткові відбудеться Національний ярмарок вакансій...


Рубрика: , , Опубліковано: о 21:33


У Тернополі на центральній алеї бульв. Тараса Шевченка висадили квіткові композиції разом із матерями та дружинами загиблих Героїв...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:56


У Тернополі за результатами конкурсу визначено перевізників пасажирів на автобусних маршрутах загального користування на наступні три роки...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:00


Відомий телеведучий та волонтер Сергій Притула днями відвідав рідний Збараж, звідки він родом...


Рубрика: , , , , Опубліковано: о 21:28



Теми дня
11 Травня
10 Травня
9 Травня
8 Травня