Для бісквіта: 6 яєць, 1 склянка цукру, 0,5 склянки борошна, 0,5 склянки какао, 1 ч. л. крохмалю, дрібка солі.
Для крему: 1 банка вареного згущеного молока, 150 г масла.
Для просочення: 2 ст. л. рому або коньяку, 30 г чорного шоколаду, 100 мл води.
Для прикрашання: посічений арахіс, кукурудзяні пластівці, готові листочки та ін.
Всі інгредієнти для приготування бісквіта мають бути кімнатної температури. Білки дуже акуратно відділити від жовтків, додати дрібку солі та збивати міксером на великій швидкості до стійких піків. По ложці додавати цукор, не припиняючи збивати. Зменшити швидкість міксера до мінімальної та ввести по одному жовтки.
Какао змішати з борошном та крохмалем, просіяти до яєчної маси. Акуратно вимішати дерев’яною ложкою або лопаткою. Дно форми (d=24-26 см) вистелити пергаментом, перекласти у неї тісто, розрівняти. Випікати у попередньо розігрітій до 170 градусів духовці 40-45 хвилин, до «сухого сірника».
Відразу після випікання бісквіт опустити на горизонтальну поверхню (стіл, підлогу) з висоти 30 см (це робиться для того, аби пухирці повітря вийшли з гарячого бісквіта і він не осідав при охолодженні). Залишити у формі до охолодження. Коли бісквіт буде ледь теплий, перевернути його дном догори. Холодний бісквіт розрізати на два, три або чотири коржі.
Для крему згущене молоко збити з маслом. Для просочення до 100 мл води додати 30 г шоколаду, довести до кипіння, додати ром або коньяк.
Коржі просочити, змастити кремом, залишити на ніч. Вранці перед подачею прикрасити «осіннім листям» – арахісом чи кукурудзяними пластівцями, готовими осінніми листочками для тортів або ж так, як підказує вам фантазія.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера, рецепти, торт