Салат «Смак літа»
Салат смачний, не обтяжений майонезом, підійде і на щодень, і на святковому столі матиме смачний і ефектний вигляд.
7-8 листочків салату, 2 середні огірки, 4 невеликі помідори, 1 болгарська перчина, 2 варені яйця.
Для сирних кульок: 200 г домашнього сиру, 1 ст. л. сметани (якщо сир сухий – то 2 ложки), 1-2 зубці часнику, сіль за смаком, кілька гілочок свіжого кропу.
Листя салату вимити, порвати руками, викласти на тарілку.
Сир розім’яти виделкою, додати сметану, часник, пропущений через часникодавку, посолити. Вимішати, сформувати невеликі кульки, обкачати у дрібненько нарізаному кропі.
Заправка для салату: 2 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. соняшникової олії,
2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. меду, 1 зубчик часнику, пропущеного через часникодавку, сіль, перець за смаком. Все добре змішати.
Овочі гарно нарізати і довільно викласти на листя салату, полити заправкою, викласти четвертинки яєць і сирні кульки.
Салат треба відразу подавати до столу.
Овочева запіканка
Ця страва має цілковите право називатися літнім смаколиком, адже в ній поєднується велике розмаїття овочів.
Пів качанчика броколі, 4 великі печериці, 1 цибулина, пів болгарської перчини,1 помідор, пів невеликого кабачка, 4 яйця, 100 г фети, 100 мл молока, зелень, сіль, перець за смаком.
Броколі окремо припустити 5 хв. На сковороду налити 1-2 ложки олії, викласти нарізану кільцями цибулю, до неї додати нарізаний кубиками перець, далі – кабачок півкільцями і насамкінець гриби. Протушкувати 5 хв., посолити.
У форму, змащену маслом чи олією, викласти суцвіття броколі, нарізану фету, протушковані овочі. Гарно розрівняти по всій формі.
Залити все збитими яйцями з молоком. До яєчної суміші додати посічений кріп, трохи сушеного часнику, чорний мелений перець і злегка підсолити. Зверху викласти кільця помідорів. Запікати у розігрітій до 180 С
духовці до готовності.
Варіанти начинок можуть бути найрізноманітнішими за вашим смаком. До начинки сміливо можна додавати філе куряче, а до заливки – тертий твердий сир. Молоко також можна замінити на вершки чи сметану.
Торт «Шоколадна вишня»
Якщо вам захотілося водночас чогось шоколадного і не надто солодкого, то потіште себе й рідних «Шоколадною вишнею»: пробуєш шматочок зверху – кисленька вишня з легким присмаком коньяку в вершках і шоколадні коржі, що тануть у роті, далі всерединці відчуваєш смак абрикосового джему з шоколадним кремом, а пізніше горіховий крем розпливається в шоколадному смаку.
Тісто: 2 яйця, 100 г цукру, 2 ст. ложки меду, 500 г борошна, 100 г какао, 1 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту, 100 мл коньяку,
300 г масла.
Залити 2 жмені вишень коньяком на годину.
Приготувати «мокру» частину торта: міксером збити яйця, оцет, коньяк, злитий з вишень, цукор, мед.
«Суха» частина торта: окремо в посудині змішати какао, соду, борошно перетерте з маслом.
З’єднати «мокру» і «суху» частини. Замісити тісто і покласти на пів години в холодильник. Потім розділити його на 8 кульок.
На пергаменті тоненько розкачати тісто, вирізати тарілкою круг 20 см. Випікати кожен корж 5-7 хвилин у розігрітій духовці.
Крем (заварний): 2 яйця, 4 ст. ложки крохмалю і 100 г цукру збити міксером і вливати поступово, збиваючи, пів літра киплячого молока. Цю суміш поставити на водяну баню і продовжувати збивати міксером, поки не загусне.
Коли вистигне, міксером збити з 300 г масла кімнатної температури.
Ділимо весь крем на три частини: крем + мелені горіхи, крем + тертий чорний шоколад, крем + 4 ст. ложки збитих вершків + вишні, вимочені в коньяку.
Збір торта «Шоколадна вишня»: корж + горіховий крем + корж + горіховий крем + корж + шоколадний крем + корж + шоколадний крем + корж + абрикосовий джем (або будь-який ваш улюблений) + корж + вершковий крем з вишнями + корж + вершковий крем з вишнями + корж + вершковий крем + тертий чорний шоколад.
Джерело: НОВА Тернопільська газета