Бути дружиною священика — непросто і дуже відповідально, адже їмость не тільки підтримує чоловіка у його служінні, а й відіграє величезну роль у житті парафії: на неї завжди звертають увагу, просять поради у справах і духовних, і зовсім буденних, тож вона повинна бути тим промінчиком Христовим, який зуміє зігріти і словом, і поглядом. Пані Леся Козій — саме така: лагідної вдачі й щира, та водночас дисциплінована й стійка у власних переконаннях. Вона працює інженером на кафедрі комп’ютерно-інтегрованих технологій в Тернопільському технічному університеті ім. Івана Пулюя, основне ж її покликання — дружина священика.
— Я є дружиною отця Івана Козія, пароха церкви Св. Івана Богослова, що в Тернополі на проспекті Злуки, — розповідає пані Леся. — За 26 років подружнього життя виростили трьох дітей — Іру (25 років), Богдана (23 роки) і Олега-Івана (13 років). Віднедавна вже тішимося онуками Максимчиком і Матвійчиком. Отож наша сім’я доволі велика, а найголовніше — міцна і дружна. А ще нам дуже пощастило, що з нами живе мама, бабуся і прабабуся Теодозія. Вона завжди зустрічає усіх усмішкою, вислухає, допоможе доброю порадою.
Найприємніші миті — коли уся родина збирається разом.
— Уже доброю традицією в нашій родині є «недільний день вареників», — усміхається пані Леся, — коли всі збираємося за обіднім столом. Ці години спілкування наповнюють серце особливими радісними відчуттями.
Хоча час Великого посту — це передусім час молитви і час роздумів про муки Христові, бо вони торкаються нашої душі найсильніше і спонукають до покаяння, не потрібно забувати і про піст тілесний, коли ми відмовляємося від того, що нам подобається: трохи менше дивимося телевізор, менше сидимо за комп’ютером, відмовляємося від певних видів їжі, від гучних забав і т. д.
Хочу поділитися рецептом одного досить корисного і смачного салату, який я полюбляю готувати під час посту. Сподіваюся, читачам «НОВОЇ Тернопільської газети» мої страви сподобаються й допоможуть урізноманітнити повсякденний раціон харчування.
Рецепти на піст від їмості пані Лесі
Салат «Овочева фантазія»
Досить смачний і не конче дорогий салат з гострим смаком.
Вам потрібні: 2 варені червоні буряки, 2 варені в кожушках картоплини, 2 варені морквини, 250 г свіжої капусти (я беру пекінську), 250 г маринованих шампіньйонів.
Соус: 2 чайні ложки цукру, 2 чайні ложки оцту, 2-3 зубці пропущеного через часникодавку часнику, 1 чайна ложка солі, 10 столових ложок олії, 2 чайні ложки гірчиці. Все збити блендером.
Салат викладати шарами, поливаючи кожен соусом.
1-ий шар – тертий буряк; 2-ий шар – терта картопля; 3-ій шар – дрібно нарізана капуста; 4-ий шар – мариновані шампіньйони (готую їх сама і ділюся рецептом з читачами «НОВОЇ…»); 5-ий шар – терта морква.
Залежно від потреби шари можна повторити. Готовий салат на ніч поставити в холодильник.
Шампіньйони мариновані
Печериці за цим рецептом вдаються дуже смачні, згодяться вам до столу і на будень, і на свято, тож раджу обов’язково спробувати їх приготувати.
1 кг не дуже великих грибів добре помити.
Для маринаду:
1 склянка олії, 20 горошин духмяного перцю, 6 лаврових листків, 2 чайні ложки солі, 4 чайні ложки цукру, 0,5 склянки оцту, 1 головка часнику (пропустити через часникодавку).
Маринад закип’ятити в каструлі і викласти у нього гриби. Каструлю накрити. Коли все закипить, варити 15 хвилин, зрідка помішуючи.
Коли вистигнуть, скласти в банку. Готові до вживання на наступний день. З 1 кг свіжих грибів виходить 1 літр маринованих.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепти, Тернопіль