Вівторок, 23 жовтня 2018
• Зупинити підвищення тарифів: «Батьківщина» вимагає позачергового засідання ВРУ (заява партії) • Всі кажуть: “Вам так добре!” але ніхто не хоче тут жити, бо тре робити • У Тернополі знову з’явиться новий парк • Дружина легендарного тернопільського диктора про кохання свого життя • Олег Тягнибок: «Свобода» закликає підтримати Руслана Кошулинського єдиним кандидатом на посаду Президента України від націоналістів» • Роман Безсмертний: «Якщо на засідання Кабміну не прийде глава МВС або міністр оборони, то ніхто цього навіть не помітить» • Відома українська акторка загинула у ДТП • Через необережність інструктора втратила зір • Степан Барна: «Тернопільщина здатна формувати майбутню еліту Збройних сил України» • На Тернопільщині – день жалоби через трагедію в окупованому Криму • У Львові і Києві підвищують вартість проїзду в транспорті • У Тернополі відкрили першу соціально-спортивну школу Фонду «Реал Мадрид» в Україні • Про Томос і «московських демонів» • Учаснику АТО з Лановеччини виділили землю, якої… нема • А Заставному все мало… • «Позивний «Бандерас»: тернополяни у кадрі й поза ним • Через перекриття дороги «газовими активістами» потерпіла молода працівниця патрульної поліції • Тернопільські перевізники хочуть підняти вартість проїзду • Як ставляться відомі люди Тернопільщини до надання автокефалії Українській православній церкві • Калинова алея у Тернополі – символ пам’яті про загиблих Героїв
Пляцки на Великдень від Зоряни Павлів

Опубліковано: 9 Квітня о 18:00 7306


У цієї жінки — справжній талант кондитера. Їй майстерно вдаються не тільки пляцки, торти та тістечка, а й весільні короваї, які у Зоряни Павлів часто замовляють у сезон весіль.


Якщо хочете за святковим великоднім столом приємно всіх здивувати, то надзвичайно смачні й не надто складні у приготуванні пляцки від тернополянки Зоряни Павлів — саме те, що вам потрібно! Ще є час для «пробного» випікання: бо справді, чому б у Вербну неділю не потішити найближчих своїм кулінарним шедевром? А він вам обов’язково вдасться, адже своїми рецептами з читачами «НОВОЇ…» пані Зоряна ділиться щиро й з радістю. Саме з такими почуттями, яким би не був на той момент настрій, вона завжди випікає для своїх рідних, друзів і зовсім чужих людей, бо впевнена: добрі думки — найважливіший інгредієнт кожної страви. А далі — справжні продукти: якщо масло — то масло, а не спред, якщо сметана — то сепараторна. Що покладете — таке й отримаєте.

У цієї жінки — справжній талант кондитера. Їй майстерно вдаються не тільки пляцки, торти та тістечка, а й весільні короваї, які у Зоряни Павлів часто замовляють у сезон весіль. А ще в її кондитерському доробку — корисний домашній зефір, квіти з шоколаду ручної роботи, модні нині кап-кейки, найрізноманітніші медяники до різних подій та святкувань — у вигляді ангеляток, сердечок, квітів, писанок та ін. І усе це — смачне та красиве! У соцмережі Facebook Зоряна створила групу, де можна побачити результати її кондитерських чаклувань на численних світлинах, тож приєднуйтеся facebook.com.


Паска мамина

«Це наш родинний рецепт. Моя мама каже, що він старший, ніж я, — сміється Зоряна. — Паска за ним вдається дуже добра: солодка, має багато родзинок і не кришиться».

У 1 л теплого молока розвести 100 г дріжджів, додати борошна, як на оладки, і поставити в тепле місце, щоб підійшла опара.

10 білків добре збити міксером. Окремо злегка збити 10 жовтків, додати 500 г цукру і трішки солі. Жовтки з цукром додати до опари, вимішати і додати білки.

Розтопити 230 г вершкового маргарину і 250 г масла. Вилити до опари. Близько 3 л борошна поступово підсипати і вимішувати. Місити приблизно 45 хв., щоб відставало від рук. Тоді додати 3 ст. л. олії і ще місити 15 хвилин. «Наберіться терпіння, увімкніть собі гарну музику і — вперед, — усміхається Зоряна. — А взагалі найкраще, щоб місив тісто чоловік, тоді паска вдасться. І це зовсім не забобон, бо місити стільки часу насправді дуже важко і потрібно мати неабияку силу».

Напередодні ввечері добре промити під гарячою водою
0,5 кг родзинок і просушити. Перед тим, як додавати родзинки до тіста, притрусити їх борошном. Рівномірно розподілити родзинки в тісті. Поставити в тепле місце на 1-1,5 год.

«Якщо тісто погано підійде, а також якщо дати забагато борошна — то паска при випіканні буде тріскати, — каже пані Зоряна. — Якщо вже така прикрість сталася, раджу наприкінці випікання змастити тріщини збитим яйцем — таким чином їх можна трішки замаскувати».

Отож, коли тісто підійде, викласти його на третину висоти каструльок чи форм, змащених олією, а найкраще — застелених якісним пергаментним папером. Тісто, що залишилося, не чіпати, хай «чекає» до наступного випікання.

Духовку розігріти на максимум. Паски змастити збитим яйцем. У духовці форми розставляти дуже акуратно. «Дріжджове тісто не любить навіть коли голосніше говорити! — запевняє Зоряна. — Крикнете — і воно «сяде». Знову ж таки, то не забобони, просто воно дуже чутливе та делікатне, відповідно з ним треба й поводитися».

Випікати 30 хвилин на дуже великому вогні, потім ще 15 хвилин на меншому. Охолоджену паску прикрасити, як підкаже смак.


Торт «Писанка»

«Цей різнокольоровий барвистий тортик, не надто солодкий та легкий на смак, чудово пасуватиме після важкої святкової трапези! — запевняє Зоряна. — Можете додавати у нього свої улюблені фрукти. Загалом на пляцок знадобиться приблизно 1 кілограм фруктів».

Крайні коржі: 120 г масла, 0,5 склянки сметани, 1 брикет киселю (180 г) — я беру полуничний чи вишневий, 3 яйця, 0,5 склянки цукру, 1 склянка борошна, 1 чайна ложка розпушувача, четвертина чайної ложки соди, 1 чайна ложка лимонного соку.

Білки добре збити. Окремо збити масло з цукром та ванільним цукром до пишної білої маси. Продовжуючи збивати, додати по одному жовтки, сметану, добре подрібнений кисіль. Все добре збити, щоб кисіль розчинився. Додати борошно, змішане з розпушувачем та содою, збиті білки. Випікати при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин у формі діаметром 24 сантиметри. Коли вистигне, розрізати на 2 коржі.

Середній корж: 2 яйця збити з 80 г цукру (збивати приблизно 10 хвилин). Додати
75 г борошна, просіяного з 0,5 чайної ложки розпушувача. Збити на мінімальних обертах міксера кілька секунд, додати 2 столові ложки окропу і 1 столову ложку олії без запаху. Випікати при температурі 180 градусів у формі діаметром 24 см.

Крем-суфле йогуртовий: 500 мл йогурту питного, 400 мл сепараторної сметани, 200 г цукру, 40 г желатину, 80 мл води, 800 г фруктів почищених.

Желатин замочити у воді. Фрукти порізати кубиками, перемішати. Добре пасують банан, апельсин, можна заморожені полуничку, вишні. Йогурт (можете брати з таким же смаком, з яким у вас був кисіль), сметану, цукор перемішати (всі ці продукти мають бути кімнатної температури). Трохи збити, а коли почне пишніти — влити розчинений гарячий желатин, добре збити, додати фрукти і відразу ж перемащувати коржі.

Зверху пляцок змастити кремом, викласти на нього красиво нарізані фрукти і залити лимонною галяреткою (води для розведення брати наполовину менше, ніж зазначено на упакуванні).


Пляцок медовий з чорносливом

«Цей пляцок дуже легкий у приготуванні, але хоче доброї сепараторної сметани. Пахучий медовий бісквіт дуже-дуже пухкий і справді, як кажуть, «тане» в роті. Якщо не любите чорнослив — спробуйте з курагою. До речі, як і у більшості медівників, у цьому рецепті повинна бути саме сода, а натуральний мед можна замінити штучним», — радить Зоряна.

Дані інгредієнти розраховані на форму діаметром 20 см.

Тісто: 3 яйця збити з 0,5 склянки цукру, додати 0,5 склянки теплого рідкого меду, 1 чайну ложку соди. Все збити, тоді додати 1,5 склянки борошна. Замісити рідке тісто. Спекти 3 коржі.

Крем: 0,5 л сметани збити з 1 скл. цукру. 1 склянку горіхів і 300 г запареного чорносливу пропустити через м’ясорубку, додати до сметани.

Окремо 10 штучок запареного чорносливу начинити горіхом, полити чорним шоколадом, покласти в холодильник, щоб шоколад застиг. Збираємо торт: викласти на нижній корж частину крему, «втопити» чорнослив, вирівняти за необхідності кремом, накрити другим коржем. Перемастити кремом, посипати крихтами чорного шоколаду, накрити третім коржем. Поставити пляцок у холодильник.

Помадка: 2 чайні ложки( рівні) желатину замочити у 70 мл води. 200 мл молока,
180 г цукру та 60 г какао варити на повільному вогні 10 хвилин.
Додати розчинений желатин. Теплою помадкою полити охолоджений пляцок.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , , ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Ми повинні скасувати це необґрунтоване і злочинне рішення. Подорожчання газу для громадян не має відбутися...


Рубрика: Опубліковано: о 18:56


На хуторі Мартинівка на Бучаччині живе лише дві сім'ї - та й ті гніваються між собою ...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00


У Тернополі з’явиться ще один парк. Сучасну паркову зону облаштують на межі вулиць Київська – Тарнавського...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:00


«Подивилася на чоловіка — він був щасливий, що я взяла його прізвище. Так я стала Сіробабою»...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 14:00


Повернути Україну в українські руки – це і означає передусім скинути ярмо олігархії...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00



Теми дня
22 Жовтня
20 Жовтня
19 Жовтня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео