Субота, 04 липня 2020
• Ті, заради кого Мартен Фуркад завершив свою блискучу кар’єру • Катя Бужинська вперше показала личка своїх двійнят • «Боротьба за справедливість триває…» Суд оголосив вирок фігурантам справи щодо вбивства Віталія Ващенка • В обласному центрі запроваджують шкільний громадський бюджет • Тернопільська «Нива» вийде з відпустки 15 липня • Сергій Надал привітав військовослужбовців 44-ої окремої артилерійської бригади • Сьогодні суд оголосить вирок по справі щодо вбивства Віталія Ващенка • «Казав – повернуся за рік, а повернувся у труні…» На війні загинув сержант із Тернополя Іван Дедюх • Де навчають… «на тата», або «Тато-клуб» для тернополян • Легендарні львівські «Карпати» не дограють сезон? • Тернопіль оновлюється попри карантин та різке зменшення фінансування • І син, і фільм! Щедрий червень для Джамали • Піци від «Partizano» посмакував – на онлайн виставі побував! • Ігор Комендат: «Наступного сезону БК «Тернопіль» гратиме в Суперлізі!» • «Вимріяла собі долю…» Народна артистка України Ярослава Мосійчук про найдорожче • До нас повернулося велике кіно! • П’яний за кермом: з 1 липня – кримінальна відповідальність і штраф до 51 тисячі гривень • Травниця Наталія Чугалінська: «Люди хворіють, бо відірвалися від землі, сприймають природу, як екзотику» • Найбільше випадків COVID-19 – на Кременеччині, найменше – на Підгаєччині • «Хто сказав, що в селі не читають книжок? Нашій найповажнішій читачці – 92 роки!»
Шашлик… з «Мамонта»!

Опубліковано: 14 Травня о 16:00 85


“На шашлик” — ці слова мають магічний вплив на всіх, незалежно від віку і статі.


Загнані у стіни офісів, квартир і будинків, ми хоча б на кілька годин намагаємося вислизнути з повсякденної рутини на природу і вдихнути не лише свіжого повітря, а й запах справжнього диму, та скуштувати м’яса, приготовленого на живому вогні. “На шашлик” — ці слова мають  магічний вплив на всіх, незалежно від віку і статі. А щоб усiлякi гастрономічні прикрощі не зіпсували свята виходу на природу, дослухаймося до порад майстрів справ шашличних.

Тривалі вихідні пробуджують бажання повернутися до давнього природного людського існування: на свіжому повітрі, серед природи, з вiдкритим вогнем. Це бажання у сучасному варіанті називається — “на шашлики”. 

Саме такий майстер-шашличник з 20-річним стажем Тимур Фероян — працює у відомій тернопільській ресторації “Мамонт”.  Ці вихідні у “Мамонті” пройшли під знаком пива і м’яса: відвідувачі закладу куштували хмільні напої  за оригінальними рецептами від кращих пивоварів області (ще й майстер-класи з приготування справжнього крафтового пива та правильного його споживання слухали), заїдаючи апетитним соковитим шашликом зі свинини або курятини. Цьогоріч, аби шашлик був із найароматнішим димком, на літньому майданчику у “Мамонті” облаштували спеціальну гриль-зону, де, власне, й готують апетитне м’ясце. А своїми фірмовими секретами приготування “шашлику з “Мамонта” ще й з читачами “НОВОЇ…” діляться. Отож…

Здавалося б, що простіше! Головне — якнайбільше м’яса, краще баранини або свинини, обов’язково оцту, спецій і — після недовгого вимочування — насадити шматочки на шампури. Залишилося тільки розпалити багаття, дочекатися жару (або не чекати) і смажити. Нічого, що полум’я “облизує” шматочки м’яса, нехай будуть вони рум’яніші і приготуються швидше… Але чому ж шашлики вийшли сирими, хоча майже згоріли? Чому вони жорсткі і зовсім несмачні? Чому немає того задоволення, про яке так мріялося?

Та тому, що приготування шашликів — річ дуже тонка і має безліч секретів. Недарма на Сході секрет фірмового шашлику передають від батька синові, від діда — онукові. То як же правильно приготувати шашлик?  Якщо ви ще не пересвідчилися на власному досвіді, що не святі горшки ліплять, себто, шашлики готують… Навіть початківець, знаючи основні принципи поводження з м’ясом, здатний створити кулінарний шедевр, що має назву “шашлик”. Якщо, звичайно, дослухається до порад…

Нарізка: у жодному разі не ріжте м’ясо для шашликів дрібно. Шматки мають бути немалі, не товще 5 см, рівненькі, максимально однакові, як брати-близнюки. Насаджувати шматочки на шампури потрібно вздовж волокон, щоб вони щільно сиділи на шампурі. Під час приготування шашликів ми використовуємо автоматику з постійним провертанням, щоб м’ясо добре просмажувалося з усіх боків, і збризкуємо шашлики маринадом.

Посуд для маринування шашликів: замочуючи м’ясо в маринаді, вибирайте глиняний, емальований або скляний посуд. Дерев’яний посуд сильно вбирає вологу, а алюмінієвий — окислюється, виділяючи продукти окислення в маринад і осідаючи на м’ясі.

Акуратно з сіллю: під дією солі м’ясо стає жорсткішим, оскільки починає випускати сік раніше, ніж треба. Сіль м’ясо підсушує, і шашлик вкривається потім твердою скоринкою. Тому солити його треба дуже акуратно, краще недосолювати або не солити зовсім, додавши натомість солі до соусу. Зрештою, посолити шашлик можна і насамкінець у тарілці.

Від того, як приготувати маринад для шашлику, залежать смак, аромат і якість шашлику. Залежно від м’яса, шашлик повинен маринуватися від 10 до 40 годин, доки воно не просочиться повністю. Маринуємо, додаючи сіль, духмяний перець, паприку та мінеральну воду (для того, щоб він був  соковитіший). Пропорції кожен вибирає собі сам, як то кажуть, “на смак і колір”…

Взагалі, найкращий маринад — звичайна ріпчаста цибуля. Чим її більше, тим краще. Дуже обачно треба поводитися з кислотами.

Щоб маринад заграв різними смаковими барвами, до нього варто додати різні трави-приправи. Це можуть бути часник, кінза, базилік, м’ята, естрагон, лавровий лист. Для пікантності додають гірчицю, майонез, зелені яблука, ківі… Які б інгредієнти ви не додавали, замариноване м’ясо треба ретельно перемішати і поставити у прохолодне місце.

Готовність шашлику перевіряємо за соком, що виділяється при розрізанні шматка м’яса або проколюванні його ножем. У готового шашлику сік прозорий, лезо ножа легко проходить крізь м’ясо, а в місці проколу не залишається крові. Крім того, готове м’ясо рум’яне зовні, але всередині — ніжно-рожеве. Свинячий шашлик готується швидко, всього 15-20 хвилин. Ніжний шашлик з курки готовий через 15-17 хвилин.

Свиняча шия — 1кг, цибуля біла — 400 г, сіль — без рекомендацій, краще менше, ніж більше, перець духмяний — до смаку, вода мінеральна газована — 150 мл.

Шашлики найкраще смакують з овочами з мангалу. Готуємо та їмо. Смачного!


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , , ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Наприкінці минулого сезону великий французький біатлоніст Мартен Фуркад прийняв рішення піти зі спорту. Красивого прощання не вийшло — сезон був завершений достроково і без глядачів. Але в своїй останній гонці, яку Фуркад виграв, він особисто попрощався з кожним біатлоністом, який перетнув фінішну лінію...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:00


Співачка Катерина Бужинська стала мамою вдруге 27 грудня 2016 року. Вона народила своєму чоловікові, Дімітару Стойчеву, близнюків – сина Дмитрика і доньку Катю...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:00


Тернопільський міськрайонний суд сьогодні оголосив вирок фігурантам справи щодо замовного вбивства громадського активіста Віталія Ващенка...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 17:30


Депутати Тернопільської міської ради затвердили Положення «Про шкільний громадський бюджет». Його за сприятливих епідеміологічних умов у нашому місті будуть реалізовувати уже з 1 вересня...


Рубрика: , Опубліковано: о 13:00


Минулого тижня на клубній базі "Ватра" відбулася зустріч керівництва футбольного клубу "Нива" з тренерським штабом та гравцями...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:00



Теми дня
4 Липня
3 Липня
2 Липня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео