На 3-4-літрову каструлю: 500 г яловичого м’яса на кісточці для бульйону, 2 морквини, 200 г кореня селери, 3 цибулини, 4 лаврові листочки, 1 великий буряк, 0,5 л томатної заправки для борщу, третина склянки пшона, 6 середніх картоплин, 5 невеличких зубців часнику, 200 г капусти, сіль, перець, зелень за смаком.
Кісточку добре промити, залити водою, коли закипить – злити і ще раз промити. Залити водою, в якій буде варитися борщ. Коли закипить і трошки повариться, додати цілу морквину, цілу цибулину, 100 г селери, лаврові листки, посолити і поперчити. Коли навариться бульйон (близько 1 години), овочі з нього вийняти.
Приготувати засмажки. Дві цибулини дрібно порізати і спасерувати на маленькому вогні. Морквину потерти і додати тушкуватися до цибулі. Подрібнити селеру і також додати до овочів.
Буряки потерти і спасерувати в окремій сковорідці. До отриманої засмажки з цибулі і моркви додати томатну заправку для борщу і дрібно нарізаний часник.
Почищену картоплю нарізати великими кубиками. Капусту нашаткувати. Пшоно добре промити. Можна залити водою, довести до кипіння і злити воду, щоб відійшла гіркота.
В отриманий бульйон покласти картоплю, пшоно і засмажку з цибулі, моркви та селери. Через 5-7 хвилин додати капусту і буряк.
Зеленню посипати порційно при подачі.
Гострі відбивні з духовки
800 г свинячої або яловичої вирізки, 200 г сметани, 3 зубці часнику, 1 ст. л. приправи хмелі-сунелі, сіль за смаком.
Приготувати часниково-сметанний соус: додати до сметани подрібнений часник, хмелі-сунелі, трохи солі і все перемішати. Приправа хмелі-сунелі в цьому соусі відіграє вирішальну роль: саме вона надає відбивним пікантного смаку і замінювати її чимось іншим не варто.
М’ясо помити і порізати поперек волокон на шматки завширшки не більше 1,5 см. Відбити з обох боків. Покласти відбивні на антипригарне деко, ще краще – на силіконовий килимок, і змастити зверху кожну відбивну соусом. Запікати м’ясо в духовці при 180 С приблизно 20-25 хвилин, не більше! Подавати гарячими з овочевим салатом або гарніром.
Печеня зі свинини
1 кг нежирної свинини, 1 лимон або винний оцет, 1 велика цибулина, 1 ст. л. приправи для смаженого м’яса, чорний і червоний мелений перець, сіль.
Для соусу: майонез, 2-3 зубці часнику, свіжа зелень кінзи, петрушки і кропу.
Спочатку м’ясо треба замаринувати на 2-3 години. Для цього нарізати його невеликими шматками завширшки 2-3 см. Порізати кільцями цибулю. Змішати в мисці спеції та сіль. Кожен шматок свинини вмочити в лимонний сік або винний оцет і щедро обсипати спеціями. У глибоку посудину покласти шар цибулі, зверху м’ясо, потім знову цибулю.
Коли замаринується, в глибокій сковорідці або сотейнику розігріти олію (налити її приблизно 1 см від дна посуду). Цибулю з м’яса зняти. Шматочки м’яса викладати послідовно в сильно розігріту олію. Обсмажувати на сильному вогні з усіх боків по 1-2 хвилини кожен бік. Коли м’ясо злегка підрум’яниться, покласти цибулю, що залишилася, і готувати, постійно помішуючи, на середньому вогні 5-10 хв. Потім, зменшивши вогонь, готувати до готовності.
Поки печеня готується, змішати майонез, пропущений через часникодавку часник, дрібно порізану зелень. Готову печеню перекласти в тарілки, полити невеликою кількістю соусу і подавати з будь-яким гарніром та овочами.
Фрикадельки з гарбузом
300-400 г гарбуза, 400 г курячого фаршу, 1 яйце, 1 цибулина, 1 зубець часнику, 50 г твердого сиру, сіль, перець, кайєнський перець, петрушка.
Для соусу: 1 цибулина, 2-3 свіжих помідори, трохи води, сіль, перець.
Гарбуз натерти на тертці з великими вічками, сир – на дрібній. Цибулю нарізати дрібно, часник пропустити через часникодавку. Зелень дрібно посікти.
Змішати інгредієнти фаршу для фрикадельок: курячий фарш, гарбуз, зелень, цибулю, часник, яйце, сир. Додати сіль, перець і все добре вимішати. Сформувати фрикадельки і викласти їх у форму для запікання.
Для соусу дрібно нарізати цибулю, спасерувати на олії, додати подрібнені помідори, попередньо знявши з них шкірку, трішки води, сіль, перець і тушкувати кілька хвилин. Цим соусом полити зверху фрикадельки. Запікати при температурі 180-200 градусів приблизно 40 хвилин.
Хлібець у сирному кожушку
600-700 г будь-якого фаршу, 200 г сиру, 1 яйце, 1 цибулина, 2 ст. л. томатного соусу, сіль, перець, зелень.
Дрібно нарізати цибулю і додати її до фаршу. Нарізати більшу частину сиру невеликими кубиками. Додати до фаршу яйце, порізаний сир, сіль, перець і нарізану зелень. Можна додати також улюблені спеції.
Добре перемішати фарш і викласти його у форму, зверху змастити томатним соусом. Запікати у духовці при 220 С 30 хвилин. Дістати і посипати зверху сиром, натертим на тертці, і знову поставити у духовку ще на 30 хвилин.
Готовий м’ясний хлібець викласти на тарілку (якщо у формі утворилося багато рідини, то її можна злити) і подавати як гарячу другу страву з будь-яким гарніром, попередньо порізавши на порційні шматочки.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
