Четвер, 17 квітня 2025
• У Зарваниці вшанували пам’ять отця Василя Поточняка • Двоє жінок потрапили під колеса автомобіля у Теребовлі • У Тернополі запрацював інноваційний центр реабілітації для захисників і захисниць • У Тернопільському ставі знайшли тіло 79-річної жінки • Пластуни Тернополя відзначили 113-ту річницю першої присяги • Жінка з Теребовлянщини втратила майже на 50 тисяч гривень • 6-річний хлопчик вибіг на дорогу та потрапив під колеса авто • «Я і нині з вами»: у Тернополі відбулася урочиста академія з нагоди відзначення Року митрополита Андрея Шептицького • Нехай музика відтворює довкілля: в Тернополі оголосили Всеукраїнський музичний конкурс • Василіянський монастир у Бучачі — найкраще фото Тернопільщини у конкурсі «Вікі любить пам’ятки 2024» • «Тернопільщина вражає 2025» туристичний форум об’єднав експертів і крафтових виробників • 76 мільйонів на незаконному видобутку піску заробила відома будівельна фірма Тернополя • У Зарваниці відбудеться Хресна дорога за справедливий мир • Підприємець із Кременця самовільно будував кафе на… Замковій горі • Тернопільські танцівники – бронзові призери престижного світового чемпіонату • Діти з інвалідністю на Великдень водитимуть гаївки в етнопарку на Тернопільщині • На війні загинув працівник Західноукраїнського національного університету Андрій Луцик • «Чотири рази мене ледь не вбили». Гвардієць на псевдо Меч про бої на Донеччині, віру та гумор на війні (ВІДЕО) • Поет Сергій Жадан провідав воїнів у лікарні в Тернополі • Понад 17 тисяч доларів взяв поліцейський на Тернопільщині за… “квиток” для ухилянта
6 ідей для здорового перекусу школярика

Опубліковано: 31 Серпня о 18:08 61


Як завжди, літо збігло у шаленому темпі і ось уже знову школярики подалися за парти гризти граніт науки.


Справа нелегка, тож і енергії дітям для цього потрібно чимало. Аби не було спокус вашим чадам «заправлятися» чіпсами-сухариками-ковбасою та іншою хімічною гидотою, запропонуйте їм домашні смаколики. Скажімо, шинку в банці чи сосиски з курячого філе — смак справжнього домашнього делікатесу! На відміну від магазинних шинок та ковбас, набір продуктів тут найнатуральніший, жодних Е, барвників, підсилювачів смаку та іншої хімії. Посмакувати домашню шиночку або сосиску пропонуємо дітлахам з картопляними коржиками чи із сирними млинцями. А на десерт — смачнюча запіканка або манник. Смачно і корисно — саме те, що потрібно нашим школярикам!

  1. Сосиски з курячого філе

500-700 г курячого філе, 100 г молока, 30 г вершкового масла, 1 яйце, 1 велика цибулина, 1 морквина, кріп, сіль, перець.

Усі інгредієнти змішати в блендері. На харчову плівку викласти невелику кількість фаршу. Туго загорнути фарш в кілька шарів плівки, формуючи сосиску, краї зав’язати на вузлик. В киплячу воду викласти сосиски і варити 15 хвилин. Потім витягнути, зняти плівку і обсмажити на вершковому маслі.

  1. Куряча шинка в банці

600 г м’яса курки (не тільки філе), 1 ст. л. (з верхом) желатину, сухі трави за смаком, 1 зубець часнику, спеції для гриля за смаком, перець мелений, сіль.

Найкраще для приготування домашньої шинки використовувати і темне м’ясо курки, не тільки філе. Темне м’ясо додасть необхідного смаку і соковитості. Нарізати м’ясо потрібно середніми шматочками, посолити, поперчити, додати подрібнений часник, желатин і спеції. Добре все перемішати і залишити на 15-20 хвилин.

Відрізати необхідну довжину пакета для запікання і зав’язати один кінець ниткою. Застелити пакет в бляшану банку (об’ємом близько 600 мл), щільно укласти м’ясо і зав’язати другий кінець.

Запікати в духовці при 190 ° С близько однієї години. Банку краще поставити на деко, тому що сік може трохи витікати. Нехай вистигає в банці, на ніч забрати у холодильник, а потім вийняти з банки і звільнити від пакета.

  1. Фінські картопляні коржі

5-6 картоплин, 1 яйце, 100 г борошна, 1 ст. л. олії, 0,5 ч. л. солі, чорний перець за смаком.

Картоплю очистити і відварити до готовності, розім’яти в пюре без грудок, додати сіль, перець, яйце і борошно, замісити м’яке тісто. Стіл присипати борошном, тонко розкачати тісто, вирізати за допомогою тарілки коржі, наколоти їх виделкою. Викласти коржі на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в розігрітій духовці 15-20 хвилин, поки не зарум’яняться.

  1. Сирно-яблучна запіканка

2 яблука, 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. цукру (якщо є, то коричневий).

Для тіста: 250 г сиру, 2 яйця, 3 ст. л. цукру, дрібка солі, 0,5 склянки сметани (бажано — домашньої), 3 ст. л. борошна (просіяти).

Очистити яблука, порізати на часточки і обсмажити на вершковому маслі на сковороді (найкраще, щоб її потім можна було поставити в духовку). Посипати цукром. Приготувати тісто і залити ним яблука. Потримати на вогні ще кілька хвилин і поставити в духовку при температурі 200 градусів, поки не зарум’яниться.

  1. Сирні млинці з зеленню

1,5 скл. молока, 2 яйця, 1 скл. борошна, 150 г твердого сиру, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. розпушувача, 2 ст. л. олії, кріп за смаком.

Змішати тепле молоко з цукром, сіллю і яйцями. Додати просіяне борошно з розпушувачем. Сир натерти на дрібній тертці, додати до рідкої маси. Потім додати дрібно посічену зелень і олію. Добре розмішати вінчиком. Випікати на змащеній маслом і розпеченій сковороді з двох боків. Готовий млинець злегка змастити вершковим маслом і скласти. Найсмачніші ці млинці — гарячі.

  1. Мокрий манник

1 скл. кефіру, 1 скл. манки, 1 скл. борошна, 1 скл. молока, 1 скл. цукру, 1-2 яйця, 1 ч. л. соди, 1 пакетик ваніліну.

Збити яйця. Додати в миску кефір і добре збити. Додати 1 ч. л. соди. Гасити її оцтом не обов’язково, оскільки кефір — продукт кисломолочний, він сам з цим впорається. Додати манку, цукор і ванілін. Збивати, поки не зникнуть  грудочки. Тепер додати борошно. Його може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Тісто має нагадувати густу сметану.

Деко змастити маслом, застелити пергаментним папером і вилити тісто. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку і запікати приблизно 35 хвилин. Готовність перевіряти сірником.

А тепер найцікавіше: взяти склянку теплого кип’яченого молока  і вилити його зверху на готовий манник. Спочатку може здатися, що манник намок, але мине кілька хвилин — і все молоко вбереться в тісто. Манник виходить соковитим і дуже ніжним на смак!

 


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Перегляньте також:

Нещодавно опубліковане

У Марійський духовний центр "Зарваниця" вшанували пам’ять світлої постаті нашої Церкви — отця Василя Поточняка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 21:00


Три дорожньо-транспортних пригоди на дорогах Тернопільщини трапилося 15 квітня...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:55


У Тернополі запрацював новий інноваційний реабілітаційний центр RECOVERY – простір відновлення і турботи для військових, які зазнали поранень під час бойових дій...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:52


Бездиханне тіло жінки в Тернопільському ставі за три метри від берега 13 квітня побачили перехожі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00


Тепла атмосфера, щирі усмішки дітей та непохитний дух патріотизму – саме так у Тернополі відзначили «День першої пластової присяги»...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:12



Теми дня
16 Квітня
14 Квітня
10 Квітня
9 Квітня
5 Квітня