«НОВА…» уже писала про піцайоло із Чорткова Віталія Колошиця, котрий, ставши торік одним із кращих піцайоло в Україні, цьогоріч вирішив підкорити ще один гастрономічний олімп — Чемпіонат світу з приготування піци. Упродовж трьох днів — з 9 до 11 квітня — в італійському місті Парма зібралися тисячі професійних піцайоло зі всього світу – Японії, Китаю, Бразилії та Аргентини, аби спробувати свої сили у приготуванні улюбленої мільйонами страви. Власне, Україну там представляли тільки наш земляк і його добрий друг Сергій Чупір — піцайоло з Рівного. Цього року участь у конкурсі брали понад 1200 учасників: Віталій змагався у категорії «Pizza napoletana STG», а також разом із Сергієм у парному приготуванні піци.
— «Моя» категорія була однією з найскладніших, — розповідає «НОВІЙ…» Віталій, — адже у приготуванні саме класичної неаполітанської піци (а ви знали, що мистецтво приготування неаполітанської піци поповнило перелік нематеріальної спадщини ЮНЕСКО?!) не дозволяється жодних імпровізацій й відхилень від роками затвердженого «регламенту». Суворе й прискіпливе журі оцінювало усе: від зовнішнього вигляду піцайоло, чистоти його робочого місця і до часу ферментації тіста, температури у печі та «правильної» кількості томатів, моцарелли та базиліку на піці. Зате, готуючи нашу «спільну» піцу, ми з Сергієм уже дали волю своїй фантазії: представили на суд журі смачнющу піцу на білому соусі (з горгондзоли Dolce, фети, вершків та пармезану) з моцареллою та смаженим битком косулі, маринованим прованськими травами, зернами гірчиці та рожевою морською сіллю… Вам ще слинка не потекла?)) Тоді читайте далі, бо це ще не все: зверху було мікрогріні, ожина, декорована харчовим золотом, і ягідний соус… До слова, саме у парному приготуванні піци ми взяли найвищий бал від журі. Хоча й індивідуальний результат — потрапляння до сотні кращих піцайоло світу — я теж вважаю непоганим як для дебюту… Повірте, рівень учасників конкурсу надзвичайно високий, а фінансування і підготовка деяких команд просто вражають! У мене ж був дуже обмежений бюджет, адже і так гроші на поїздку збирали ледь не «зі світу по нитці»… Дякую усім, хто мене підтримав. Готуватися до Чемпіонату світу з приготування піци у наступному році — і технічно, і матеріально — я почну уже відтепер. А поїду наступного року на чемпіонат однозначно: це не лише нові емоції й знайомства, а й унікальна нагода професійно рости та розвиватися. Завдяки чемпіонату я зрозумів, що рухаюся в потрібному напрямку, а ще у голові вирує ціла купа нових ідей та задумів: приїжджайте до Чорткова у червні на фестиваль піци, який ми організовуємо, і все побачите, почуєте і посмакуєте!
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: піцайоло, Чортків