Але як би її не називали, факт залишається фактом: крім дивовижного смаку і яскравого оранжевого кольору, хурма – це справжнє джерело натуральних цінних речовин. Тож у зимовий сезон хурма обов’язково має бути в раціоні харчування.
Корисні властивості
За вмістом бета-каротину хурма стоїть на сходинку вище за таких чемпіонів, як томати, гарбуз, салат і солодкий перець. У хурмі більше антиоксидантів, ніж у цитрусових. Крім того, в ній удвічі більше харчових волокон та мікроелементів, ніж у яблуках, а за поживними властивостями вона не поступається інжиру та винограду.
Що хурма зробить для організму?
* Зміцнить зір і запобігатиме старінню очей.
* Захистить легені, допоможе уникнути бронхіту. До речі, якщо ви чи хтось із ваших близьких завзятий курець, то хурма – саме те, що потрібно!
* Підтримає роботу серця. Для цього лікарі рекомендують на день з’їдати 1-2 плоди. Вітаміни C і P, що є в її складі, зміцнюють стінки судин і нормалізують артеріальний тиск, а калій та фруктоза підтримують нормальну роботу міокарда. Хурма також допомагає чистити судини і покращує кровообіг головного мозку.
* Захистить щитовидну залозу. Оскільки хурма багата на йод, вона є смачною та ефективною профілактикою захворювань щитовидної залози.
Із цієї ж причини хурма дуже корисна для тих, хто займається розумовою працею.
* Виведе токсини. У хурмі міститься пектин, що позитивно впливає на роботу кишково-шлункового тракту. Завдяки абсорбуючим властивостям вона чинить потужний детокс-ефект, зменшує прояви метеоризму і є чудовою профілактикою розладів шлунка.
* Прожене анемію. Допоможе в цьому чай з помаранчевих фруктів, а також сік — 50-100 мл на день перед їжею.
* Зміцнить кістки та нігті. Кальцій та фосфор – це важливі мікроелементи, що відповідають за стан кісток, зубів, волосся та нігтів. Причому особливо ефективно вони працюють у тандемі. Саме так вони містяться в хурмі.
* Порятує від стресу. Завдяки вмісту калію та природних цукрів хурма є натуральним антидепресантом. Вона допомагає розслабитися, зняти напругу та швидко позбутися стресу. Один стиглий плід у день заспокоїть нерви, подбає про настрій та забезпечить міцний сон.
Кому не варто їсти
Незважаючи на багатий список корисних властивостей, хурма все ж має протипоказання. Не можна їсти хурму:
– дітям до 3 років;
– при схильності до запорів та при спайковій хворобі;
– при діабеті;
– при вираженому ожирінні.
Практично вся шкода хурми виникає через таніни, які в ній містяться. Особливо це стосується недозрілих плодів. Таніни при реакції з соком шлунка утворюють в’язку липку суміш аж до грудок. Тому не варто переїдати хурму. Це може призвести до кишкової непрохідності.
Як правильно обрати
Найчастіше на прилавках наших магазинів і базарів можна побачити хурму двох сортів — корольок і шарон. Шарон — це гібрид яблука і хурми, плід більший за розміром і менш терпкий. Для продажу плоди шарон збирають ще недозрілими, щоб у процесі транспортування він дозрів. Стигла хурма сорту шарон має такі зовнішні якості:
* пружна і гладка шкірка;
* легко натискати;
* помаранчевий колір, не дуже насичений;
* плодоніжка суха, коричневого кольору.
Корольок — насправді так називають плід з чоловічої квітки, а з жіночої виростає саме хурма. Але ботаніки ще сперечаються — це окремий сорт чи ні. Корольок солодкий навіть в незрілому стані, але чим темніший фрукт, тим краще. Ознаки стиглого плоду:
* тонка й напівпрозора шкірка темно-помаранчевого або коричневого кольору;
* наявність коричневих борозенок;
* суха коричнева плодоніжка;
* фрукт м’який.
До речі: фрукт чи ягода? Насправді хурма – це ягода з наукової точки зору. Її плоди часто містять одну чи кілька насінин. Насінини оточені соковитою м’якоттю. У звичайному житті люди часто називають плоди хурми фруктами.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: здорове харчування, корисні поради