Курочка по-осінньому
10 курячих гомілок, 100 г вершкового масла, 100 г копченого шпондера, 200 г свіжих грибів, 20 г борошна, 500 мл бульйону, 3-4 сушені грибочки, 1 цибулина, 2-3 морквини, 2 лаврових листочки, 3 горошини духмяного перцю, 1 головка часнику, мускатний горіх мелений, сіль, перець за смаком.
Гомілки посолити. Шпондер порізати кубиками. На сковороді розтопити 25 г масла, викласти кубики шпондера, смажити 2-3 хвилини, додати половину гомілок, обсмажити з усіх сторін до рум’яної скоринки, перекласти у форму для запікання. На сковороду викласти ще 25 г масла та обсмажити решту гомілок, перекласти у форму.
Сковороду «сполоснути» частиною бульйону і вилити в форму до гомілок.
Гриби порізати на великі шматки, обсмажити на 25 г розтопленого масла, додати до курки.
Останній шматочок масла викласти у сковороду, додати борошно, обсмажити до золотистого кольору. Тонкою цівкою влити туди бульйон, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки.
До курочки додати сушені гриби (якщо потрібно, попередньо промиті), вони дадуть аромат.
Цибулю та моркву нарізати тонкими скибочками, висипати до курки. Додати лавровий листок, духмяний перець, сіль, чорний перець, мускатний горіх. Не очищену головку часнику розрізати навпіл і так покласти до курки. Накрити форму кришкою (фольгою), поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин. За 10-15 хвилин до кінця приготування кришку (фольгу) можна зняти.
Курочка гостра з італійськими нотками
6 курячих гомілок або стегенець, 2 помідори, 100 г маслин, 1 головка часнику + 3-4 зубчики, чебрець, оливкова олія, сіль, перець за смаком.
У форму для запікання налити оливкову олію, додати сіль, чорний перець і дрібно нарізані зубчики часнику. Викласти курячі ніжки і ретельно перемішати.
Помідори нарізати великими скибочками. Головку часнику розрізати навпіл, маслини довільно порізати.
Додати до ніжок помідори, маслини, часник, листочки чебрецю, накрити кришкою і запікати протягом 35-40 хвилин при температурі 170 °C.
Подавати запечені ніжки гарячими разом з відвареним рисом, макаронами або картопляним пюре.
Запечена курочка з гарбузом
2 курячі четвертинки, 5 картоплин, 300 г печериць, половинка невеликого гарбуза, морквина, цибулина, солодка перчина.
Для заправки: базилікове песто, часник, сіль, та кавказька приправа для овочів.
Часник, базилік та сіль всипати в ступку і перетерти на заправку. Гарбуз розрізати на часточки і натерти приготовленою заправкою. Овочі та гриби нарізати великими шматками, пересипати сіллю та кавказькою приправою. Курячі ніжки вимити і змастити також часниково-базиліковою заправкою, викласти на деко разом з гарбузом та овочами. Запікати при температурі 200 градусів півтори години.
Джерело: НОВА Тернопільська газета