Субота, 19 квітня 2025
• У Зарваниці вшанували пам’ять отця Василя Поточняка • Двоє жінок потрапили під колеса автомобіля у Теребовлі • У Тернополі запрацював інноваційний центр реабілітації для захисників і захисниць • У Тернопільському ставі знайшли тіло 79-річної жінки • Пластуни Тернополя відзначили 113-ту річницю першої присяги • Жінка з Теребовлянщини втратила майже на 50 тисяч гривень • 6-річний хлопчик вибіг на дорогу та потрапив під колеса авто • «Я і нині з вами»: у Тернополі відбулася урочиста академія з нагоди відзначення Року митрополита Андрея Шептицького • Нехай музика відтворює довкілля: в Тернополі оголосили Всеукраїнський музичний конкурс • Василіянський монастир у Бучачі — найкраще фото Тернопільщини у конкурсі «Вікі любить пам’ятки 2024» • «Тернопільщина вражає 2025» туристичний форум об’єднав експертів і крафтових виробників • 76 мільйонів на незаконному видобутку піску заробила відома будівельна фірма Тернополя • У Зарваниці відбудеться Хресна дорога за справедливий мир • Підприємець із Кременця самовільно будував кафе на… Замковій горі • Тернопільські танцівники – бронзові призери престижного світового чемпіонату • Діти з інвалідністю на Великдень водитимуть гаївки в етнопарку на Тернопільщині • На війні загинув працівник Західноукраїнського національного університету Андрій Луцик • «Чотири рази мене ледь не вбили». Гвардієць на псевдо Меч про бої на Донеччині, віру та гумор на війні (ВІДЕО) • Поет Сергій Жадан провідав воїнів у лікарні в Тернополі • Понад 17 тисяч доларів взяв поліцейський на Тернопільщині за… “квиток” для ухилянта
«Ой, гарбузе ти перистий, із чим тебе будем їсти?..»

Опубліковано: 28 Вересня о 17:12 203


Незважаючи на те, що гарбуз на 90% складається з води, він багатий на вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи В і рідкісний вітамін Т.


До його складу також входять пектини, амінокислоти, білки, вуглеводи, клітковина, глюкоза, фруктоза і різні мінерали — фтор, магній, мідь, кальцій, цинк, марганець, фосфор, йод.

Крем-суп із гарбуза

1 кг очищеного гарбуза, 1 л води, 100 мл сепараторної сметани, 100 г бекону для подачі (за бажанням), 50 г масла, 1 цибулина, 1 зубець часнику, 2 ст. л. олії, третина чайної ложки цукру, перець, сіль за смаком.

М’якоть гарбуза, очищену від шкірки, нарізати кубиками по 2-3 см. Подрібнити цибулю і часник. У каструлю влити олію, покласти масло, розігріти, викласти цибулю, посолити і поперчити, пасерувати до прозорості, додати часник, смажити ще хвилину. Покласти в каструлю до цибулі з часником гарбуз, посипати цукром і тушкувати 5-7 хв., потім влити воду, довести все до кипіння. При слабкому кипінні варити суп 20 хв. до м’якості гарбуза, після чого збити блендером і додати сметану. Поперчити і посолити за смаком, перемішати, знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Подаючи, посипати суп шматочками смаженого бекону, гарбузовим насінням або грінками.

Суп з гарбуза та грибів

200 г гарбуза, 200 г печериць, 2 картоплини,1 помідор, корінь петрушки, цибулина, 2 ст. ложки олії, 5 склянок води, сіль, перець за смаком, зелень.

Гриби та цибулю нарізати невеликими шматочками, подрібнити корінь петрушки, перемішати та пасерувати суміш на олії. Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, залити гарячою водою та варити 10 хвилин. Додати спасеровані овочі з грибами, порізані помідори, сіль, перець, варити до готовності. Перед подачею посипати подрібненою зеленню.

Пшоняна каша з гарбузом

1 склянка пшона, 1 цибулина, 300 г м’якоті гарбуза, сіль, перець, ароматні трави, вершкове масло за смаком.

Цибулю порізати та обсмажити до прозорості. Гарбуз порізати на шматки, покласти в сковороду до цибулі, посолити. Налити трошки води у сковороду та тушкувати 10 хв.

У керамічний горщик для запікання покласти промиту пшоняну крупу (щоб відійшла гіркота з пшона, його попередньо залити водою, довести до кипіння, а потім воду злити). Туди ж викласти обсмажений гарбуз. Усе посолити, поперчити, додати ароматні трави за смаком. Залити двома склянками води, накрити кришкою та поставити у розігріту до 190 °С духовку на 20-25 хв.

За 5 хвилин до кінця приготування покласти в горщик вершкове масло.

Цікавий факт: за кількістю заліза гарбуз – переможець серед овочів, а цінних білків містить більше, ніж перепелині яйця. Крім того, він містить уп’ятеро більше каротину, ніж морква. Каротин у нашому організмі перетворюється у вітамін А і діє як міцний антиоксидант.

Печеня з гарбузом

0,5 кг м’якоті яловичини, 5-6 картоплин, 80 г вершкового масла, 2 морквини, 300 г гарбуза, 1 цибулина, 300 мл м’ясного бульйону, 100 мл сухого червоного вина, лист лавровий, перець чорний мелений, сіль за смаком.

Усі овочі почистити та нарізати кубиками, обсмажити в маслі до золотистого кольору та посолити. Розігріти бульйон в каструлі, перекласти овочі.

М’ясо порізати, обсмажити до золотої скоринки. Посолити, поперчити, залити вином та тушкувати 10 хв. Перекласти м’ясо в каструлю до овочів разом із рештою вина. Накрити кришкою, тушкувати 40 хв. За 10 хв. до готовності покласти лаврове листя.

Гарбузова каша

500 г м’якоті гарбуза, 0,5 л молока, 1 склянка води, 2 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 0,5 ч. л. кориці, вершкове масло за смаком, дрібка солі.

М’якоть гарбуза нарізати маленькими кубиками, залити водою та поставити варитися. Через 15 хв. долити молоко, трішки посолити, додати звичайний і ванільний цукор. М’якоть гарбуза потовкти злегка товкачем для картоплі прямо в каструлі. Варити до готовності, помішуючи, щоб не пригоріло. В готову кашу покласти вершкове масло та посипати корицею, перемішати.

Солодка каша з гарбузом

0,75 склянки пшона або рису, 1,5 склянки гарбуза, нарізаного кубиками по 2 см, 1 ст. ложка цукру, трішки солі, 1 ч. л. кориці або лимонної цедри.

Гарбуз залити водою так, щоб він був цілком нею покритий, і варити до напівготовності. Злегка посолити, всипати промиту крупу, цукор і варити разом з гарбузом до готовності крупи. Коли каша почне гуснути, додати корицю або цедру. Загуслу кашу накрити кришкою і поставити на 25-30 хвилин для упрівання.

Гарбузова запіканка

1 кг очищеного гарбуза, 100 г манної крупи, 500 г домашнього сиру, 8 кислих яблук, 2 яйця, 3 ст. л. панірувальних сухарів, 4-6 ст. л. цукру, пакетик ванільного цукру, 2 ст. л. кориці, сік половинки лимона, вершкове масло для змащування форми.

Гарбуз очистити від шкірки і порізати кубиками, відварити до готовності і злити воду. Додати половину цукру, манну крупу, подрібнити за допомогою блендера, накрити кришкою і дати постояти хвилин 20 для набухання манки. Потім додати 1 яйце, ваніль і 3 ст. л. сухарів.

Яблука очистити, покришити великими скибочками і скропити лимонним соком, прогріти на сковорідці до легкої м’якості. Друге яйце розділити на білок і жовток, білок збити в міцну піну, а жовток розтерти з сиром і цукром, що залишився. Потім змішати сирну масу з білком.

Форму для запікання вистелити пергаментним папером, змастити вершковим маслом, посипати сухарями, викласти гарбузову масу рівним шаром, посипати корицею, потім викласти яблука і знову посипати корицею. Тепер викласти сирну масу і поставити у розігріту до 200°C духовку на півгодини. Якщо буде швидко рум’янитися верх, накрити фольгою. Готова запіканка повинна повністю охолонути.

5 корисних порад

  1. У гарбуза є природна солодкість з прісним присмаком. Її просто розвинути в карамельний бік, додавши цукор, або ж легко заглушити сіллю і прянощами.
  2. Заправляти гарбузову кашу прийнято вершковим маслом, цукром і молоком. Можна значно поліпшити смак каші медом, горіхами, чорносливом, родзинками, курагою і будь-якими іншими сухофруктами.
  3. Для смаження гарбуз потрібно обкачати в сухарях або борошні. Для того, щоб скибочки менше розповзалися, їх солять і дають дві години полежати на паперовому рушнику.
  4. Гарбуз запікають без додавання рідини. Маленькі плоди можна запекти цілими, зрізавши верхівку і поставивши в духовку на зріз.
  5. Для кращого засвоєння каротиноїдів до страв із гарбуза бажано додавати жири — масло, вершки, жирне молоко.

Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

У Марійський духовний центр "Зарваниця" вшанували пам’ять світлої постаті нашої Церкви — отця Василя Поточняка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 21:00


Три дорожньо-транспортних пригоди на дорогах Тернопільщини трапилося 15 квітня...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:55


У Тернополі запрацював новий інноваційний реабілітаційний центр RECOVERY – простір відновлення і турботи для військових, які зазнали поранень під час бойових дій...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:52


Бездиханне тіло жінки в Тернопільському ставі за три метри від берега 13 квітня побачили перехожі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00


Тепла атмосфера, щирі усмішки дітей та непохитний дух патріотизму – саме так у Тернополі відзначили «День першої пластової присяги»...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:12



Теми дня
16 Квітня
14 Квітня
10 Квітня
9 Квітня
5 Квітня