Середа, 14 травня 2025
• «Це спосіб самоствердження нації». Тернопільський гвардієць – про фронт і мотивацію боротися • «Квітник Матері»: у Тернополі висадили квіти в пам’ять про загиблих воїнів • Як у Тернополі розподілили маршрути між перевізниками? • Сергій Притула отримав відзнаку «Почесний громадянин Збаража» • Воїн із Тернопільщини приїхав з фронту, щоб одружитися з коханою • Родини Героїв відвідали історичні місця Тернопільщини • У Кременці вирвали та виламали знаки дорожнього руху • “Відчуваємо, що Папа Лев XIV буде Папою миру для зболеної війною України», – Блаженніший Святослав • Відійшов у вічність знаний працівник “Тернопільводоканалу” • Мельника Олександра із Гусятина нагородили “Золотим хрестом” • Завербовані російським “куратором” тернополяни підпалили автомобіль військового • Кардинали не обрали Папу в перший день конклаву • 21-річну жінку з Тернопільщини підозрюють у вбивстві дитини • Чоловік із Чортківщини пропонував поліцейським 500 доларів хабаря • Молодь із Донеччини побувала у Марійському духовному центрі в Зарваниці • Багатодітна сім’я з Аргентини переїхала жити в Україну, щоб підтримати українців у час війни • Тернопільські поліцейські затримали ділка, який намагався заробити на військовому • Пропонував поліцейським 15 тисяч гривень хабаря • 39-та річниця Чорнобильської трагедії: тернопільські поліцейські вшанували пам’ять жертв та ліквідаторів аварії • У Кременці провели акцію на підтримку зниклих безвісти і полонених захисників
Ой копала бараболю, сипала на купку!..

Опубліковано: 7 Листопада о 16:36 37


5 ідей для золотистої картопельки з духовки .


Картопля, фарширована грибами

800 г середньої картоплі, 80 мл олії, 1 цибулина, 500 г печериць, сіль за смаком, пшеничне борошно, 2-3 зубці часнику, 250 мл сметани, 70 г петрушки, 150 г твердого сиру, сіль, перець чорний мелений та улюблені трави за смаком.

Форму для запікання змастити олією. Картоплю ретельно помити (шкірку не чистити), обсушити, змастити олією і посипати сіллю. Випікати картоплю при 180 градусах до м’якості
(в середньому 50-60 хвилин).

Цибулю почистити, нарізати дрібними кубиками, обсмажити на олії до золотистого відтінку. Гриби сполоснути, нарізати пластинками і додати до цибулі. Обсмажувати гриби 10 хвилин до повного випаровування рідини.

Часник почистити, дрібно посікти, додати до грибів, а також всипати трошки борошна (1-2 чайні ложки). Готувати 1-2 хвилини, потім додати сметану, сіль, перець, трави. Перемішати. Помиту петрушку дрібно посікти і теж додати до грибної начинки.

З картоплі зняти шапочку (третю частину від загального об’єму), за допомогою чайної ложки вийняти картопляну м’якоть – дуже акуратно, щоб не пошкодити оболонку. Виходять картопляні горщики зі стінками завтовшки 5 мм.

Трохи картопляної м’якоті додати до грибів, перемішати. Начинити грибами картопляні горщики, зверху посипати тертим сиром. Запікати в духовці, розігрітій до 200 градусів. Достатньо буде 15-20 хвилин, тому що всі складові страви доведені до готовності і нам потрібно лише підрум’янити сир.

Часникова картопля

600 г картоплі, чверть склянки оливкової олії, 2 ст. л. вершкового масла, 2 головки часнику, 1 пучок петрушки, половина лимона, кілька гілочок чебрецю, сіль і перець за смаком.

Добре вимити картоплю. Нарізати кожну картоплину гармошкою, в розрізи покласти кружальця лимона, гілочки чебрецю і пластинки часнику. Посипати перцем і сіллю. Змішати оливкову олію і розтоплене вершкове масло з подрібненою петрушкою, полити цим соусом картоплю. Запікати протягом години при температурі 180 градусів.

Запечена картопля з фаршем

1 кг картоплі, 500 г курячого фаршу, 2 цибулини, 60 г сметани, 60 г майонезу, соняшникова олія, сіль, приправи за смаком.

Картоплю нарізати невеликими скибочками, викласти в глибоку тарілку і змастити сумішшю сметани з майонезом.

Цибулю обсмажити в олії до золотистого кольору. Додати фарш, сіль, спеції і готувати ще 20 хвилин, періодично помішуючи. Форму для запікання заповнити половиною картопляних скибочок. Зверху викласти фарш з цибулею, а далі знову картоплю. Страву запікати близько 50 хвилин при 200°С.

Картопля з м’ясом

200 г відвареної яловичини, 30 г зеленої цибулі, 2 ст. л. сметани, 60 мл соусу барбекю,
2 великі картоплини, 2 ч. л. олії, дрібка солі, 50 г чеддера.

Картоплю викласти на застелене фольгою деко, збризнути олією, посолити і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на годину. У цей час приготувати начинку: м’ясо розібрати на волокна, змішати з соусом барбекю і сметаною.

Дістати картоплини, розрізати, викласти на кожну половинку начинку і присипати тертим чеддером. Поставити картоплю в духовку ще на кілька хвилин, щоб сир розплавився. Подавати, присипавши посіченою зеленою цибулею.

Картопля по-селянськи

1 кг картоплі, 4 ст. л. діжонської гірчиці,
2 ст. л. олії, 1 ст. л. м’якого вершкового масла, 2 ст. л. соку лимона, 1 головка часнику,
1 щіпка сухого орегано, 1 ч. л. лимонної цедри, сіль за смаком.

Картоплю ретельно помити за допомогою чистої губки для посуду, розрізати на четвертинки. В окремій ємності з’єднати гірчицю, олію, лимонний сік, орегано, цедру і сіль, ретельно перемішати. Викласти картоплю в гірчичну суміш, щоб кожна часточка була покрита нею. Шматочки часнику покласти до картоплі і перекласти все на деко, зверху розкласти шматочки вершкового масла. Поставити деко в духовку, розігріту до 200 °С, на 20 хвилин. Потім вийняти, перевернути кожну скибочку і поставити назад в духовку на 15 хвилин.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Андрій – військовослужбовець Тернопільського підрозділу Національної гвардії України...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:42


15 травня з 10:00 год до 14:00 год у Тернополі, Кременці та Чорткові відбудеться Національний ярмарок вакансій...


Рубрика: , , Опубліковано: о 21:33


У Тернополі на центральній алеї бульв. Тараса Шевченка висадили квіткові композиції разом із матерями та дружинами загиблих Героїв...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:56


У Тернополі за результатами конкурсу визначено перевізників пасажирів на автобусних маршрутах загального користування на наступні три роки...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:00


Відомий телеведучий та волонтер Сергій Притула днями відвідав рідний Збараж, звідки він родом...


Рубрика: , , , , Опубліковано: о 21:28



Теми дня
11 Травня
10 Травня
9 Травня
8 Травня