Понеділок, 15 грудня 2025
• Під завалами загинула працівниця видавництва “Богдан” Ірина Чорненька • Чоловік на фронті, а дружина з сином рятувались від ракети в Тернополі • Від ракетного удару загинула працівниця Тернопільської ОВА • Страшні наслідки російської атаки на Тернопіль: 33 загиблих, 6 зниклих безвісти • Віталій і синочок Давидко загинули через російську атаку на Тернопіль • Росія вдарила по двох житлових будинках у Тернополі • Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв
Полуничний сезон настав!

Опубліковано: 8 Червня о 16:39 22


Заманливо апетитна, і доступна протягом короткого періоду, полуниця є найулюбленішою ягодою діточок.


Швидкий пиріг «Фантазія» з полуницями

6 яєць, 2,5 склянки борошна, 150 г вершкового масла, 1,5 склянки цукру, 750 г полуниць, 10 полуниць та волоські горіхи для прикраси, цукрова пудра.

Яйця, цукор і розм’якле масло розтерти до однорідного стану. Додати все борошно і замісити тісто. Форму для випікання змастити і застелити пергаментним папером. На дно форми налити трохи тіста, викласти полуниці й вилити решту тіста. Зверху можна посипати пиріг сухою манкою, тоді у нього вийде хрустка скоринка. Зверху викласти, як підкаже фантазія, волоські горіхи. Посипати посічені або цілі — як бажаєте.

Випікати пиріг 30 хвилин у духовці, розігрітій до 190 градусів. Гарячий полуничний пиріг вийняти з духовки, дати йому трохи постояти у формі. Потім перевернути на стіл, забрати папір. Пиріг нарізати на прямокутники, викласти на таріль, посипати цукровою пудрою і прикрасити полуницями.

Торт «Кошик з полуницями»

200 г борошна, 2 яйця і 5 жовтків, 300 мл молока, 150 г вершкового масла, 400 г полуниць, 50 г мигдалю, 150 г цукру, 10 г ванільного цукру, 1 ст. ложка цукрової пудри, щіпка солі.

Змішати подрібнений мигдаль, борошно, сіль, 100 г м’якого вершкового масла, яйце, 1 ст. ложку цукру і заміси тісто. Тісто поставити на півгодини в холодильник.

Приготувати крем: розтерти жовтки, яйце, 5 ст. ложок цукру, ванільний цукор, додати тепле молоко. Поставити на водяну баню і, помішуючи, довести до густої консистенції. Потім трохи охолодити масу і ввести 50 г вершкового масла.

У змащену маслом форму викласти тісто, сформувавши з нього кошик. Щоб у процесі випікання кошик з тіста не деформувався, зверху на тісто треба покласти пергаментний папір, насипати на нього квасолю або горох і випікати у розігрітій до 200°С духовці приблизно 15 хвилин. Дістати форму, зняти з кошика папір і квасолю (горох), викласти на тісто крем, змастити край кошика жовтком і випікати протягом 40-50 хвилин при температурі 140°С. На готовий пиріг зверху покласти полуниці, посипати цукровою пудрою.

Полунично-сирний десерт

300 г сиру, 2 жовтки, 10 г желатину, 3 ст. л. цукрової пудри, 1 ст. л. цукру, 100 мл вершків 33% жирності, 100 г полуниці, м’ята за смаком.

Замочити желатин за інструкцією на упакуванні. Сир, жовтки і цукрову пудру перемішати у глибокій посудині до однорідної маси. Сюди ж вмішати желатин, щоб він добре розійшовся по всій сирній масі. Збити вершки. Ввести їх в підготовлену сирну масу. Перемішати, викласти в креманки. Полуниці та цукор перемішати в блендері до однорідності. Залити на сирну масу. Поставити в холодильник охолоджуватися. Перед подачею прикрасити м’ятою.

Полунично-м’ятний чай

2-3 чайні ложки листків чорного чаю, 3 листочки м’яти, 3 ягоди полуниці, 1 ч. л. меду.

Чорний чай заварити з м’ятою. Полуниці порізати тонкими пластинками, покласти в горнятко, полити медом. Залити полуниці настояною заваркою. За бажанням долити окріп.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Внаслідок жахливого ракетного удару по Тернополю 19 листопада, загинула працівниця видавництва "Богдан" Ірина Чорненька...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:22


Трагічний ранок 19 листопада назавжди змінив життя родини Геляс у Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:11


Галина Мацьків загинула під завалами зруйнованого російською ракетою будинку в Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 9:00


22 листопада о 18:00 у Тернополі завершили пошуково-рятувальні роботи після масованого російського удару...


Рубрика: , , Опубліковано: о 20:16


Внаслідок ракетної атаки ворога на Тернопіль 19 листопада трагічно загинули Віталій Долиняк та його маленький син Давидко...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:52


Найпопулярніше цього тижня

Теми дня
23 Листопада
22 Листопада
19 Листопада
10 Листопада
24 Жовтня