Середа, 12 листопада 2025
• Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв • Аварія у Смиківцях: через п’яного водія постраждали троє дітей • У Тернополі з’явились спеціальні паркомісця для родин Героїв і родичів зниклих безвісти військових • “Очікуємо на обʼєктивне розслідування”. Третя штурмова бригада прокоментувала затримання військових у Тернополі • На Тернопільщині затримали військовослужбовців, причетних до вчинення насильницьких дій • У подружжя захисника і захисниці народилася донечка Соломія • На території Почаївської лаври перешкоджали проведенню обшуків
Продукти відомі, а страви — нові

Опубліковано: 11 Травня о 18:36 89


Для всіх цих страв вам знадобляться найбільш розповсюджені продукти.


Картопля ескалоп

6 середніх картоплин, 4 ст. л. вершкового масла, 3 ст. л. борошна, 2,5 склянки молока, 200 г тертого сиру, сіль і перець за смаком.

На середньому вогні нагріти пательню і розтопити на ній вершкове масло. До розтопленого масла додати борошно і мішати його, доки не набуде світло-коричневого кольору. Посолити, поперчити, влити молоко і перемішати.

Зняти пательню з вогню і перелити всю суміш у велику миску. В окремій мисці обкачати нарізану кружальцями картоплю в солі і перці. Викласти кружальця на деко шарами і зверху залити молочною сумішшю. Між шарами картоплю посипати половиною тертого сиру. Другу половину висипати рівномірно зверху. Закрити деко фольгою і запікати 60 хвилин при температурі 200 градусів С. Зняти фольгу і потримати у духовці ще 5-10 хвилин до утворення золотистої скоринки. Дістати з духовки і дати ще постояти 10 хвилин перед подачею.

англіійський салатАнглійський салат

200 г кореня селери, 250 г курячого філе, 150 г печериць, 3 солоних огірки, 6-7 ст. л. майонезу, 2 ч. л. гірчиці, сіль, чорний мелений перець.

Куряче філе відварити, охолодити і нарізати соломкою. Корінь селери очистити і нарізати тонкою соломкою. Огірки і печериці нарізати соломкою. Змішати разом всі овочі і куряче філе, злегка посолити, не забуваючи, що огірки солоні, і поперчити. Заправити сумішшю майонезу і гірчиці.

Можна також заправити салат суміш-
шю натурального йогурту (125 мл), гірчиці (2 ч. л.) і лимонного соку (від четвертинки лимона).

салат БунітоСалат «Буніто»

250 г курячого філе, 3-4 варених яйця, 125 г моркви по-корейськи, 100 г твердого сиру, майонез, сіль за смаком, зелень — для прикраси.

Куряче філе відварити до готовності в підсоленій воді, остудити і нарізати невеликими шматочками. Викласти першим шаром у салатник. Другий шар — морква по-корейськи, яку потрібно подрібнити. Змастити майонезом. Наступний шар — тертий на дрібній тертці сир + майонез. Яйця почистити і відокремити жовтки від білків. Натерти білки на дрібній тертці і викласти четвертим шаром. Змастити трохи майонезом. Верхній шар — натерті на дрібній тертці жовтки. Прикрасити салат зеленню або як завгодно за своїм бажанням. Поставити готовий салат для просочування в холодильник на 2-3 години.

мойваСмажена мойва з… духовки

0,5 кг мойви, сіль і чорний мелений перець, борошно.

Рибу помити і дати їй розмерзнутися. Просушити. Змішати борошно з перцем і сіллю. Деко для зручності можна застелити фольгою або пергаментним папером. Кожну рибку обкачати в приготовленій суміші. Викласти рибки щільно на деко. Зверху нічим ні посипати, ні поливати (скажімо, олією) не потрібно. Деко з мойвою поставити в духовку і запікати 15-20 хвилин при температурі 200 (можна 190) градусів. Готову обсмажену рибку перекладати в миску. Час смаження можна збільшити, але не на багато, головне — не пересушити рибу.

рибка в шубціРиба в картопляній шубці

4 тушки тилапії або іншої білої риби, 2 яйця, 4 картоплини, 2 ст. л. борошна + борошно для обкачування, олія, сіль.

Картоплю потерти на тертці з великими вічками. Відтиснути руками, щоб відійшла зайва волога. Додати яйця, борошно, сіль і перемішати. Тушки тилапії обкачати з двох боків у борошні. З двох боків притиснути до риби картопляну масу. Акуратно покласти рибу на сковорідку з розігрітою олією. Смажити на середньому вогні. Коли з одного боку скоринка підрум’яниться, перевернути на інший бік. Зменшити вогонь і смажити до готовності.

котлетки пишніПишні котлетки

500 г курячого фаршу, 1 яйце, 0,5 скл. вівсяних пластівців швидкого приготування, 0,5 склянки молока або води, 1 цибулина, 2 зубці часнику, паприка, чорний мелений перець, сіль, олія для смаження.

Яйце змішати з молоком, залити цією сумішшю вівсяні пластівці і залишити на півгодини. Цибулю дрібно порізати, часник подрібнити, додати до курячого фаршу і перемішати. Додати до фаршу набряклі вівсяні пластівці, сіль, перець, паприку.

Ретельно вимісити фарш. У сковороді розігріти масло, ложкою викладати котлети. Обсмажити котлетки з двох боків на сильному вогні, зменшити вогонь, накрити кришкою і довести до готовності.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Учениця 10 класу Тернопільської спеціалізованої школи №5 з поглибленим вивченням іноземних мов Магдалина Липовецька стала лауреаткою Премії імені Павла Тичини...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:00


Перед судом постане грабіжник, котрий у складі злочинної групи забирав майно в тернополян...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:27


Зловмисники вибили скло і проникли до ресторану «Пролісок», що у Великій Березовиці, та пошкодили майно всередині...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:22


У Шумській школі мистецтв викладачка Вікторія Каменєва провела майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки для мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:30


Тернопільські прокурори через суд повернули земельну ділянку зоологічного заказника «Людвище», незаконно передану у приватну власність...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:20



Теми дня
10 Листопада
24 Жовтня
23 Жовтня
21 Жовтня