Картопля ескалоп
6 середніх картоплин, 4 ст. л. вершкового масла, 3 ст. л. борошна, 2,5 склянки молока, 200 г тертого сиру, сіль і перець за смаком.
На середньому вогні нагріти пательню і розтопити на ній вершкове масло. До розтопленого масла додати борошно і мішати його, доки не набуде світло-коричневого кольору. Посолити, поперчити, влити молоко і перемішати.
Зняти пательню з вогню і перелити всю суміш у велику миску. В окремій мисці обкачати нарізану кружальцями картоплю в солі і перці. Викласти кружальця на деко шарами і зверху залити молочною сумішшю. Між шарами картоплю посипати половиною тертого сиру. Другу половину висипати рівномірно зверху. Закрити деко фольгою і запікати 60 хвилин при температурі 200 градусів С. Зняти фольгу і потримати у духовці ще 5-10 хвилин до утворення золотистої скоринки. Дістати з духовки і дати ще постояти 10 хвилин перед подачею.
200 г кореня селери, 250 г курячого філе, 150 г печериць, 3 солоних огірки, 6-7 ст. л. майонезу, 2 ч. л. гірчиці, сіль, чорний мелений перець.
Куряче філе відварити, охолодити і нарізати соломкою. Корінь селери очистити і нарізати тонкою соломкою. Огірки і печериці нарізати соломкою. Змішати разом всі овочі і куряче філе, злегка посолити, не забуваючи, що огірки солоні, і поперчити. Заправити сумішшю майонезу і гірчиці.
Можна також заправити салат суміш-
шю натурального йогурту (125 мл), гірчиці (2 ч. л.) і лимонного соку (від четвертинки лимона).
250 г курячого філе, 3-4 варених яйця, 125 г моркви по-корейськи, 100 г твердого сиру, майонез, сіль за смаком, зелень — для прикраси.
Куряче філе відварити до готовності в підсоленій воді, остудити і нарізати невеликими шматочками. Викласти першим шаром у салатник. Другий шар — морква по-корейськи, яку потрібно подрібнити. Змастити майонезом. Наступний шар — тертий на дрібній тертці сир + майонез. Яйця почистити і відокремити жовтки від білків. Натерти білки на дрібній тертці і викласти четвертим шаром. Змастити трохи майонезом. Верхній шар — натерті на дрібній тертці жовтки. Прикрасити салат зеленню або як завгодно за своїм бажанням. Поставити готовий салат для просочування в холодильник на 2-3 години.
0,5 кг мойви, сіль і чорний мелений перець, борошно.
Рибу помити і дати їй розмерзнутися. Просушити. Змішати борошно з перцем і сіллю. Деко для зручності можна застелити фольгою або пергаментним папером. Кожну рибку обкачати в приготовленій суміші. Викласти рибки щільно на деко. Зверху нічим ні посипати, ні поливати (скажімо, олією) не потрібно. Деко з мойвою поставити в духовку і запікати 15-20 хвилин при температурі 200 (можна 190) градусів. Готову обсмажену рибку перекладати в миску. Час смаження можна збільшити, але не на багато, головне — не пересушити рибу.
4 тушки тилапії або іншої білої риби, 2 яйця, 4 картоплини, 2 ст. л. борошна + борошно для обкачування, олія, сіль.
Картоплю потерти на тертці з великими вічками. Відтиснути руками, щоб відійшла зайва волога. Додати яйця, борошно, сіль і перемішати. Тушки тилапії обкачати з двох боків у борошні. З двох боків притиснути до риби картопляну масу. Акуратно покласти рибу на сковорідку з розігрітою олією. Смажити на середньому вогні. Коли з одного боку скоринка підрум’яниться, перевернути на інший бік. Зменшити вогонь і смажити до готовності.
500 г курячого фаршу, 1 яйце, 0,5 скл. вівсяних пластівців швидкого приготування, 0,5 склянки молока або води, 1 цибулина, 2 зубці часнику, паприка, чорний мелений перець, сіль, олія для смаження.
Яйце змішати з молоком, залити цією сумішшю вівсяні пластівці і залишити на півгодини. Цибулю дрібно порізати, часник подрібнити, додати до курячого фаршу і перемішати. Додати до фаршу набряклі вівсяні пластівці, сіль, перець, паприку.
Ретельно вимісити фарш. У сковороді розігріти масло, ложкою викладати котлети. Обсмажити котлетки з двох боків на сильному вогні, зменшити вогонь, накрити кришкою і довести до готовності.
Джерело: НОВА Тернопільська газета





