П’ятниця, 14 листопада 2025
• Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв • Аварія у Смиківцях: через п’яного водія постраждали троє дітей • У Тернополі з’явились спеціальні паркомісця для родин Героїв і родичів зниклих безвісти військових • “Очікуємо на обʼєктивне розслідування”. Третя штурмова бригада прокоментувала затримання військових у Тернополі • На Тернопільщині затримали військовослужбовців, причетних до вчинення насильницьких дій • У подружжя захисника і захисниці народилася донечка Соломія • На території Почаївської лаври перешкоджали проведенню обшуків
Рибне тріо із шляхетних переписів

Опубліковано: 11 Квітня о 8:15 91


На закуску номера.


Гетьманський короп (від Ольги Франко)

Великого коропа почистити, помити і посолити. Приготувати таку начинку: посікти 3-5 сардин, вимішати їх з 1 ст. ложкою масла, додати посічене молочко з коропа, вимочену у воді і відтиснуту булку, порізані печериці, пахучого перцю, січену зелень петрушки, 2 яйця, посолити і добре вимішати. Цією масою начинити коропа, зашити його і покласти у ринку хребтом догори. Налити води і червоного вина стільки, щоб рідина покривала половину рибини. Посолити, додати ярини, коріння, посіченої цибулі, зверху накрити папером, змащеним маслом, і тушкувати протягом 1-1,5 год. За 5 хв. до готовності папір зняти, а коропа полити рідиною, в якій він варився. Викласти коропа на видовженої форми полумисок, прибрати печерицями і оливками. Подавати з підливою: відвар процідити, долити до нього 1 чарку червоного вина, 1 ст. л. борошна і 1 ст. л. сардинової олії. Тоді все це розмішати, заварити, частиною підливи скропити коропа, а решту подавати окремо у соуснику

Рибні рулетики в помідоровому соусі (від Ольги Вербинець)

 

11

1 кг свіжоморожених оселедців, 2 ст. л. гірчиці, 1 ст. л.
оцту, 50 г вершкового масла, густий томатний соус,
200 г твердого сиру, сіль та перець до смаку.
Для соусу: 2-3 ст. л. томатної пасти, 2 ч. л. із чубком крохмалю, 1 скл. води, 0,5 ч. л. прованських трав, сіль, перець та цукор до смаку.

Цю оригінальну та небуденну страву можна приготувати з будь-якої морської риби, але найкраще для неї надаються свіжоморожені оселедці, які є пікантнішими, ніж інші види риби.

Рибу почистити і зрізати філе. Старанно вийняти кісточки. Філе промити у воді з ложкою оцту та висушити паперовим рушничком. Кожен шматочок змастити гірчицею, згорнути рулетиком та поставити у добре змащену маслом вогнетривку форму. Рулетики залити помідоровим соусом, посипавши зверху тертим сиром. На кожен рулетик покласти маленькі шматочки масла і запекти у гарячій духовці впродовж 30-40 хвилин. До такої страви найкраще подавати рис і зелений салат.

Соус приготувати так: вимішати томатну пасту з водою та крохмалем. Присмачити сіллю, цукром та перцем. Можна додати сухих прованських трав. Суміш довести до кипіння та остудити. За бажанням можна використати і будь-який готовий магазинний томатний соус.

Риба, варена в молоці (від Дарії Цвєк)

1,5 кг риби, сіль, 2-3 зубчики часнику.
Для соусу: 1 ст. л. борошна, 200 мл сметани, корінець хрону, 2 жовтки, оцет, сіль, цукор, 2 зварених натвердо яйця, зеленина петрушки.

Рибу почистити, нарізати на порційні шматки, посипати розтовченим із сіллю часником і залишити на одну-дві години. Тоді скласти в форму, залити молоком і проварити 25-30 хвилин на малому вогні. Викласти на подовгастий полумисок, надаючи форми рибини, приставити голову і хвіст, полити соусом. Зверху посипати посіченими яйцями і нарізаною зелениною петрушки, обкласти підсмаженими на вершковому маслі половинками помідорів.

Соус приготувати так: почищений хрін натерти на дрібній тертці, залити окропом і накрити. Сметану вимішати з борошном, влити відвар з риби або склянку води, додати проціджений хрін, цукор, оцет, посолити і довести до кипіння на малому вогні. Тоді зняти з вогню, влити жовтки і швидко вимішати з соусом.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Учениця 10 класу Тернопільської спеціалізованої школи №5 з поглибленим вивченням іноземних мов Магдалина Липовецька стала лауреаткою Премії імені Павла Тичини...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:00


Перед судом постане грабіжник, котрий у складі злочинної групи забирав майно в тернополян...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:27


Зловмисники вибили скло і проникли до ресторану «Пролісок», що у Великій Березовиці, та пошкодили майно всередині...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:22


У Шумській школі мистецтв викладачка Вікторія Каменєва провела майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки для мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:30


Тернопільські прокурори через суд повернули земельну ділянку зоологічного заказника «Людвище», незаконно передану у приватну власність...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:20



Теми дня
10 Листопада
24 Жовтня
23 Жовтня
21 Жовтня