«Яким для мене повинен бути сніданок? Ситним, смачним і завжди різним. Саме їжа, а не кава, дозволяє моєму організму прокинутися, – переконаний відомий український кухар Євген Клопотенко. – По-іншому – ніяк. Вважаю, що день потрібно починати з величезної порції задоволення. Сніданок – це щось особливе і дуже інтимне. Кожен обирає сніданок собі під настрій і навіть під характер. Ось я, наприклад, ненавиджу одноманітність. Це ж нестерпно нудно. Тому й сніданок у мене завжди непередбачуваний. Не люблю планувати з вечора те, що буду їсти вранці. Мій сніданок – це завжди імпровізація. Відкрив двері холодильника – і дав волю фантазії. До речі, саме так я іноді й знаходжу найнесподіваніші і найсмачніші поєднання продуктів.
Щоб приготувати найсмачніший у світі сніданок, потрібно просто прислухатися до себе і зрозуміти, що ви любите. Подобається їсти вранці бутерброди з чаєм? Не проблема – просто змініть підхід і зробіть звичну їжу в мільйон разів смачнішою. Приготуйте хрусткі тости, змастіть їх повітряним печінковим парфе з апельсином і заваріть чай з ваніллю або гвоздикою. Вам буде нереально смачно! Це чудовий варіант дуже швидкого сніданку, адже парфе ви приготували заздалегідь. На гарячий хліб також можна намазати пасту з фети з ароматною зеленню або покласти моцарелу, а зверху – томатну сальсу (томати нарізати кубиками, дрібно посікти листя базиліка і часник, змішати все, додати оливкову олію, посолити). Варіантів, насправді, значно більше, ніж ви думаєте. Починайте день смачно, насолоджуйтеся їжею та експериментуйте!»
Французький омлет
2 яйця, масло вершкове (для смаження) – за смаком, петрушка – за смаком, сіль за смаком.
Збити яйця виделкою в глибокому посуді до однорідності. Не слід солити яйця відразу – сіль змінює молекулярну структуру яєць, якщо посолити відразу, омлет вийде не таким ніжним.
Розтопити на сковорідці вершкове масло. Вилити на розпечену сковорідку яєчну суміш, почекати 5 секунд, щоб яйця злегка схопилися. Струсити сковорідку вперед-назад і активно помішати омлет виделкою, щоб яйця швидше загусли. Омлет повинен знизу загуснути, а зверху залишитися рідким – струсити сковорідку, щоб змістити його до протилежного від себе бортику. Накрити сковорідку тарілкою і, перевернувши, одним рухом перекласти омлет на тарілку. За допомогою паперового рушника надати омлету форму. Посипати омлет січеною петрушкою (або іншою зеленню за смаком). Посолити і подавати до столу.
Печінкове парфе з апельсином
500 г яловичої печінки, 0,5 л молока, 0,5 л води, 1 цибулина шалот, 1 зубчик часнику, 3 ст. л. вина, 5 яєць, 2 відварені морквини, 1 печене яблуко, 300 г вершкового масла, дрібка кориці, гілочка чебрецю, сік і цедра половини апельсина.
Печінку замочити на 30 хвилин у суміші молока, води і солі. Промити в ситі. У маслі розігріти чебрець, додати посічену цибулю, подрібнений часник і вино. Недовго обсмажувати. Суміш, що вже охолола, печінку, варену моркву і печене яблуко, сік і цедру подрібнити за допомогою блендера.
Посолити, поперчити, додати яйця, розтоплене масло, перемішати. Вилити у форму. Поставити на водяну баню і відправити в нагріту до 150 градусів духовку. Випікати близько години.
Дати охолонути, потім поставити в холодильник на годину. До масла кімнатної температури додати корицю, цедру апельсина, подрібнений чебрець і все добре перемішати. Нанести суміш тонким шаром на охолоджене парфе.
Шакшука
Шакшука – це така арабська яєчня. А найпрекрасніше в ній – це те, що ви можете взяти за основу поданий нижче рецепт та за бажанням додати в шакшуку баклажани, гриби, шинку, сир та інші інгредієнти.
3 яйця, 2 великі помідори,
2 зубчики часнику, 2 цибулини,
3 ст. л. томатної пасти, 4 гілочки петрушки, сіль та перець за смаком.
Помідори, цибулю і часник дрібно нарізати. Скласти в глибоку сковорідку і щедро посипати сіллю, щоб томати пустили сік. Перемішати і поставити на вогонь. Після того, як суміш закипить, додати томатну пасту. Пасту потрібно попередньо розвести невеликою кількістю води. Знову довести до кипіння і зменшити вогонь. Тушкувати, поки соус не загусне.
Опуклим боком ложки зробити в соусі поглиблення і вбити в утворені лунки яйця. Вбити так, щоб жовток повністю занурився в соус, а білок трохи залишився на поверхні.
Продовжувати готувати на маленькому вогні. Як тільки білки трохи схопляться, накрити кришкою і тушкувати ще близько 10 хвилин.
Перед тим, як подати страву, щедро посипати її перцем і подрібненою петрушкою.
Джерело: НОВА Тернопільська газета