Салат з редискою і апельсином
«Цей надзвичайно простий салат дуже схожий на один з популярних марокканських салатів, – зауважує відомий український кухар Євген Клопотенко. – В африканській кухні дуже часто зустрічається поєднання фруктів, овочів і зелені. Я вирішив приготувати салат з редискою і апельсином – дуже несподіване поєднання, що чудово доповнює гостру червону цибулю і пряну зелень кінзи. Це щось неймовірно смачне!»
300 г редиски, 1 червона цибулина, 1 апельсин, 2 ст. л. оливкової олії, 1 пучок кінзи, сіль і перець за смаком.
Редиску помити і порізати тонкими кружальцями. Цибулю порізати тонкими півкільцями. Чим тонше нарізати цибулю, тим краще. З апельсина вирізати філе, щоб у салат потрапила тільки м’якоть без плівок. Кінзу дрібно посікти. Із залишків апельсина вичавити сік і використати для заправки салату.
Змішати в салатнику всі інгредієнти, посолити, поперчити і заправити оливковою олією.
Салат із шпинатом і печерицями
200 г листя шпинату,
2 невеликі цибулини, 2 ст. л. бальзамічного оцту, 1 ст. л. оливкової олії, 20 г вершкового масла, 1 ст. л. цукру,
150 г печериць, 50 г сиру дорблю (якщо любите), 50 г бекону, сіль, перець за смаком.
Цибулю почистити, порізати великими часточками, викласти на розігріту сковорідку з оливковою олією і обсмажити до прозорості. Потім додати цукор і бальзамічний оцет, зменшити вогонь до мінімуму і карамелізувати цибулю протягом 10 хвилин. Печериці помити, нарізати пластинками і обсмажити на вершковому маслі, поки вони не стануть м’якими. Бекон порізати невеликими шматочками і обсмажити на сухій сковорідці, поки він не стане золотистого кольору. У салатнику змішати помите листя шпинату, обсмажені гриби, бекон, карамелізовану цибулю і сир дорблю, порізаний дрібними кубиками. За бажанням посолити і поперчити.
Салат із кульбабою
«З певного часу я захопився ботанікою і почав збирати інформацію про різні їстівні рослини. Я дізнався багато цікавого про, здавалося б, звичайні трави і квіти. Наприклад, кульбаба. Її використовують у величезній кількості рецептів! Одним із них я вирішив поділитися з вами. Це ароматний, приємно хрусткий, солодкуватий, з легкою кислинкою салат із кульбабою».
1 помідор, пів яблука, 50 г кореня селери, пів лимона, за смаком кунжут та гарбузове насіння, філе одного апельсина, 0,5 ч. л. меду,
5 шт. кульбаби, за смаком оливкова олія та сіль.
Кульбабу помити, обрізати стебла. Нарізати довільними часточками корінь селери, яблуко, помідор часточками. Апельсин почистити, відокремити філе, нарізати його маленькими шматочками. Вичавити сік із половинки лимона. Змішати всі складові, додати кунжут, гарбузове насіння. Заправити лимонним соком, медом, оливковою олією і посолити за смаком.
Джерело: НОВА Тернопільська газета