Яйця, фаршировані червоною рибою
6 яєць, 200 г філе слабосолоної червоної риби (сьомга, горбуша, форель), 2 ч. ложки червоної ікри, 100 г плавленого сиру, 30 г вершкового масла, 1 ст. ложка лимонного соку, листя салату, щіпка меленої паприки, сіль, перець за смаком.
Зварені на круто яйця очистити від шкаралупи, розрізати уздовж навпіл і дістати жовтки. Рибу і червону ікру подрібнити в блендері, додати яєчні жовтки, розм’якшене вершкове масло, лимонний сік і знову збити до консистенції мусу. За допомогою кулінарного шприца наповнити рибною начинкою половинки яєць. Викласти фаршировані яйця на листя салату і злегка посипати паприкою.
Яйця з прянощами
6 зварених на круто яєць, чверть склянки майонезу (найкраще – домашнього), пів чайної ложки гірчиці з хроном, чверть чайної ложки червоного солодкого перцю, чверть чайної ложки морської солі, 2 скибочки бекону, добре підсмажених до хрусткої скоринки.
Розрізати яйця навпіл, дістати жовтки і розім’яти їх у невеликій мисці виделкою. Перемішати жовтки з майонезом, гірчицею, червоним солодким перцем і морською сіллю до отримання однорідної маси. Викласти суміш жовтка в яєчні білі половинки. Зверху прикрасити шматочками підсмаженого бекону. Охолодити в холодильнику впродовж години і подавати.
Салат з яйцями та авокадо
6 яєць, 1 авокадо, приправа до смаку, зелена цибуля,
3 столові ложки майонезу (можна йогурту), 1 столова ложка лимонного соку, підсмажений бекон (для сервірування), лист салату (для сервірування).
У мисці середнього розміру змішати майонез, лимонний сік і посічену цибулю. Авокадо і яйця нарізати кубиками довільних розмірів і додати в миску до соусу. Для гарної подачі на тарілку викласти салатний лист, зверху салат можна прикрасити тонкими смужками бекону.
Кобб-салат
100 мл оливкової олії,
80 мл червоного винного оцту, 1 столова ложка діжонської гірчиці, приправа до смаку,
1 лист салату (нарізаний попередньо на великі шматочки),
4 яйця, 350 г вареної курячої грудки (попередньо продукт краще нарізати кубиками),
1 авокадо (нарізати тонкими смужками), 150 г нарізаного твердого сиру, 150 г помідорів чері (розрізаних на дві частини), трохи зеленої цибулі.
Багато людей при приготуванні салату використовують різні магазинні варіанти заправки. Насправді від них краще відмовитися. Адже це значно корисніше і зовсім не складно.
Для початку в одній ємності необхідно змішати оливкову олію, винний оцет, діжонську гірчицю і будь-яку вашу улюблену приправу. На велику тарілку викласти листя салату. Зверху на них акуратними рядами викласти решту інгредієнтів, крім зеленої цибулі. Полити страву невеликою кількістю заправки (потім її можна ще додавати до салату безпосередньо при споживанні) і посипати посіченою зеленою цибулею.
При потребі рецепт можна змінити на свій смак. Скажімо, можна використовувати обсмажену в олії курячу грудку, також запечену або ж копчену. Курку можна замінити шинкою, беконом або ж усе поєднати. Експериментуйте, поки не знайдете найкращий для себе варіант цього салату. До речі, вперше цей салат приготували в 1937 році, а свою назву він отримав на честь автора Боба Кобба, власника ресторану в Голлівуді. Зголоднівши під кінець дня, він зайшов на кухню ресторану і «зібрав» собі вечерю з усього, що знайшов у холодильнику: відвареного курячого філе, бекону, селери, яєць, авокадо, сиру і листя салату, заправивши їх оливковою олією і гірчицею. Страва так сподобалася самому Бобу і його другові голлівудському імпресаріо Сиду Грауману, що цей салат вже практично наступного дня внесли в меню ресторану! Нині кобб-салат — одна з найпопулярніших страв у США.
Джерело: НОВА Тернопільська газета