Корисні властивості шпинату:
– має тонізуючу дію;
– виводить токсини і шлаки з організму;
– сприяє насиченню клітин киснем;
– покращує метаболізм;
– стимулює вироблення енергії;
– нормалізує роботу нервової системи;
– стимулює роботу кишечника і підшлункової залози;
– робить ясна і зуби здоровішими;
– зміцнює судини;
– запобігає розвитку пухлин;
– покращує гостроту зору, знижує стомлюваність очей від тривалої роботи за ПК;
– підвищує потенцію у чоловіків;
– допомагає жінкам з безпліддям, порушеннями циклу;
– позитивно впливає на щитовидну залозу.
Шпинатні млинці
500 мл молока, 2 яйця, 1 склянка борошна, 100 г свіжого шпинату, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. олії.
Шпинат вимити та обірвати грубші стебла. У чашу блендера влити 1 склянку молока, додати сіль, яйця та шпинат. Збити до однорідності. До миски просіяти борошно, додати решту молока та збитий шпинат. Ретельно вимішати за допомогою вінчика, щоб не було грудочок. Закрити миску харчовою плівкою та залишити при кімнатній температурі на 15-20 хв.
Коли тісто «відпочине», додати олію та ще раз вимішати. На середньому вогні розігріти пательню, за допомогою силіконової щіточки змастити поверхню невеликою кількістю олії.
Рівномірно розподілити порцію тіста на пательні, коли млинець по краях почне набирати золотистого кольору, підважити лопаткою та перевернути на інший бік. Те ж повторити з рештою тіста.
Подавати млинці зі сметаною, домашнім сиром, редискою та свіжою зеленню кропу.
Пиріг зі шпинатом і сиром
1 упаковка листкового тіста, 0,5 кг сиру, 2 цибулини, 2 пучки шпинату, сіль і перець за смаком.
Ошпарити окропом шпинат і залишити на кілька хвилин у друшляку. Обсмажити цибулю на повільному вогні до м’якості. Шпинат нарізати на невеликі шматочки. Сир, шпинат і цибулю ретельно вимішати. Додати спеції за смаком.
Розкачати тісто в два пласти на присипаній борошном робочій поверхні. Один пласт перекласти на деко, зверху рівномірно розподілити начинку і накрити другим пластом. Защипнути краї, проколоти виделкою по поверхні.
Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.
Суп з фрикадельками і шпинатом
300 г фаршу, 0,5 кг картоплі, 1 цибулина, 1 морквина, 300 г шпинату, 2 ст. л. олії, сіль, перець за смаком.
Картоплю почистити, помити і нарізати кубиками. Викласти в каструлю з киплячою водою або бульйоном і варити до півготовності. Цибулю і моркву почистити, нарізати невеликими шматочками. Шпинат помити, обсушити і нарізати. На сковорідці з розігрітою олією обсмажити цибулю з морквою до м’якості. Додати шпинат і готувати ще 5-7 хвилин. Коли картопля буде майже готова, додати обсмажені овочі і фрикадельки. Посолити і поперчити. Варити суп ще 5-7 хвилин. Дати трохи настоятися перед подачею.
Джерело: НОВА Тернопільська газета