П’ятниця, 17 травня 2024
• Інеса Сакалюк з Борщівщини творить чорні вишиванки на знак жалоби за чоловіком • “Життя обірвалось, мов тоненька ниточка”. Раптово померла студентка тернопільського вишу • Подружжя з Кременеччини взяло на виховання двоє дітей • «Контінентал» завершив посів ярих культур та посадку картоплі • Що робити, якщо посвідчення УБД втрачене чи пошкоджене? • Як покарали суддю з Чорткова, який закрив справу щодо смертельної ДТП? • У Чортківській лікарні провели складну операцію на черепі в важкопораненого захисника • Вісім аварій, троє загиблих… За вихідні на Тернопільщині трапились смертельні ДТП • Найдорожчий лот – тубус із зображенням Чорткова. На Тернопільщині провели благодійний аукціон • Тернополянин був свідком аварії і потрапив під колеса іншого автомобіля • Єпископ і капелан о. Володимир Фірман отримав нагороду за волонтерство • «Привіт, позич гроші». Жінка з Тернопільщини втратила понад 12 000 гривень • Антонові назавжди 25 років, Віктору – 35. На Тернопільщині зустріли двох загиблих Героїв • На Тернопільщині розпочалась найбільша в Україні теренова гра «Гурби-Антонівці» • Переселенці відвідали музей та легендарний хутір на Тернопільщині • У Тернополі «вар’яти» презентують нову гумористичну програму • Господарство на Тернопільщині не використовує штучних добрив та хімікатів • Величезний великодній кошик встановили у Заліщиках • У Тернополі нацгвардійці поклали квіти до меморіалу жертвам сталінських репресій • Керівник амбулаторії у Тернополі підробляв документи для оформлення інвалідності
6 ідей для здорового перекусу школярика

Опубліковано: 31 Серпня о 18:08 61


Як завжди, літо збігло у шаленому темпі і ось уже знову школярики подалися за парти гризти граніт науки.


Справа нелегка, тож і енергії дітям для цього потрібно чимало. Аби не було спокус вашим чадам «заправлятися» чіпсами-сухариками-ковбасою та іншою хімічною гидотою, запропонуйте їм домашні смаколики. Скажімо, шинку в банці чи сосиски з курячого філе — смак справжнього домашнього делікатесу! На відміну від магазинних шинок та ковбас, набір продуктів тут найнатуральніший, жодних Е, барвників, підсилювачів смаку та іншої хімії. Посмакувати домашню шиночку або сосиску пропонуємо дітлахам з картопляними коржиками чи із сирними млинцями. А на десерт — смачнюча запіканка або манник. Смачно і корисно — саме те, що потрібно нашим школярикам!

  1. Сосиски з курячого філе

500-700 г курячого філе, 100 г молока, 30 г вершкового масла, 1 яйце, 1 велика цибулина, 1 морквина, кріп, сіль, перець.

Усі інгредієнти змішати в блендері. На харчову плівку викласти невелику кількість фаршу. Туго загорнути фарш в кілька шарів плівки, формуючи сосиску, краї зав’язати на вузлик. В киплячу воду викласти сосиски і варити 15 хвилин. Потім витягнути, зняти плівку і обсмажити на вершковому маслі.

  1. Куряча шинка в банці

600 г м’яса курки (не тільки філе), 1 ст. л. (з верхом) желатину, сухі трави за смаком, 1 зубець часнику, спеції для гриля за смаком, перець мелений, сіль.

Найкраще для приготування домашньої шинки використовувати і темне м’ясо курки, не тільки філе. Темне м’ясо додасть необхідного смаку і соковитості. Нарізати м’ясо потрібно середніми шматочками, посолити, поперчити, додати подрібнений часник, желатин і спеції. Добре все перемішати і залишити на 15-20 хвилин.

Відрізати необхідну довжину пакета для запікання і зав’язати один кінець ниткою. Застелити пакет в бляшану банку (об’ємом близько 600 мл), щільно укласти м’ясо і зав’язати другий кінець.

Запікати в духовці при 190 ° С близько однієї години. Банку краще поставити на деко, тому що сік може трохи витікати. Нехай вистигає в банці, на ніч забрати у холодильник, а потім вийняти з банки і звільнити від пакета.

  1. Фінські картопляні коржі

5-6 картоплин, 1 яйце, 100 г борошна, 1 ст. л. олії, 0,5 ч. л. солі, чорний перець за смаком.

Картоплю очистити і відварити до готовності, розім’яти в пюре без грудок, додати сіль, перець, яйце і борошно, замісити м’яке тісто. Стіл присипати борошном, тонко розкачати тісто, вирізати за допомогою тарілки коржі, наколоти їх виделкою. Викласти коржі на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в розігрітій духовці 15-20 хвилин, поки не зарум’яняться.

  1. Сирно-яблучна запіканка

2 яблука, 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. цукру (якщо є, то коричневий).

Для тіста: 250 г сиру, 2 яйця, 3 ст. л. цукру, дрібка солі, 0,5 склянки сметани (бажано — домашньої), 3 ст. л. борошна (просіяти).

Очистити яблука, порізати на часточки і обсмажити на вершковому маслі на сковороді (найкраще, щоб її потім можна було поставити в духовку). Посипати цукром. Приготувати тісто і залити ним яблука. Потримати на вогні ще кілька хвилин і поставити в духовку при температурі 200 градусів, поки не зарум’яниться.

  1. Сирні млинці з зеленню

1,5 скл. молока, 2 яйця, 1 скл. борошна, 150 г твердого сиру, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. розпушувача, 2 ст. л. олії, кріп за смаком.

Змішати тепле молоко з цукром, сіллю і яйцями. Додати просіяне борошно з розпушувачем. Сир натерти на дрібній тертці, додати до рідкої маси. Потім додати дрібно посічену зелень і олію. Добре розмішати вінчиком. Випікати на змащеній маслом і розпеченій сковороді з двох боків. Готовий млинець злегка змастити вершковим маслом і скласти. Найсмачніші ці млинці — гарячі.

  1. Мокрий манник

1 скл. кефіру, 1 скл. манки, 1 скл. борошна, 1 скл. молока, 1 скл. цукру, 1-2 яйця, 1 ч. л. соди, 1 пакетик ваніліну.

Збити яйця. Додати в миску кефір і добре збити. Додати 1 ч. л. соди. Гасити її оцтом не обов’язково, оскільки кефір — продукт кисломолочний, він сам з цим впорається. Додати манку, цукор і ванілін. Збивати, поки не зникнуть  грудочки. Тепер додати борошно. Його може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Тісто має нагадувати густу сметану.

Деко змастити маслом, застелити пергаментним папером і вилити тісто. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку і запікати приблизно 35 хвилин. Готовність перевіряти сірником.

А тепер найцікавіше: взяти склянку теплого кип’яченого молока  і вилити його зверху на готовий манник. Спочатку може здатися, що манник намок, але мине кілька хвилин — і все молоко вбереться в тісто. Манник виходить соковитим і дуже ніжним на смак!

 


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Родина Інеси Сакалюк з Тернопільщини зберігає як реліквію чорні борщівські вишиванки своїх предків...


Рубрика: , Опубліковано: о 8:51


Раптово обірвалося життя студентки факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Оксани Олійник...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:02


Подружжя Ірина та Віталій Юзюки із Великодедеркальської громади Кременецького району, що на Тернопільщині, взяли на виховання двох діток - 12-річну дівчинку і 14-річного хлопчика...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:00


«Контінентал Фармерз Груп» закінчила посадку картоплі та завершила посів ярих культур на своїх полях...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:02


Посвідчення учасника бойових дій — це документ, який підтверджує статус ветеранів війни та інших осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:00



Теми дня
17 Травня
15 Травня
14 Травня
13 Травня