250 г домашнього сиру, 100 г вівсяних пластівців, 2 ст. л. меду, 1 велике яблуко, 1 банан, сік половини лимона.
Сир змішати з вівсяними пластівцями, соком лимона і медом і ретельно перетерти. Залишити на 30-40 хв. Натерти яблуко, банан розім’яти в пюре, додати до сирно-вівсяної суміші, все перемішати.
Сформувати маленьке плескате печиво, викласти на деко, застелене папером для випічки. Випікати печиво при температурі 180 °С 30 хв.
Пісний медовий кекс з грушею, шоколадом і горіхами
220 г борошна, 2 великі груші, 25 г гіркого шоколаду, 30 г волоських горіхів, 125 мл води, 100 г цукру, 1 ст. л. меду, 70 мл олії, 0,5 ст. л. коньяку, 0,75 ч. л. розпушувача.
Шоколад і горіхи дрібно порізати. Грушу порізати кубиками. У невеликій каструлі змішати воду, цукор, мед і олію. Поставити на водяну баню і варити на середньому вогні, помішуючи, до повного розчинення цукру. Остудити. Додати коньяк і дрібно порізані горіхи.
У миску просіяти борошно з розпушувачем, додати шоколад. До борошна влити рідину, перемішати до однорідності. Додати груші, перемішати. У змащену вершковим маслом форму для випічки викласти тісто. Випікати кекс у розігрітій до 180 °С духовці 35 хвилин.
Сирно-медові пиріжки з яблуками
100 г вершкового масла або маргарину, 3 ст. л. меду, 150 г цукру, 400-500 г борошна, 2 жовтки, 150 г домашнього сиру, 1 ч. л. розпушувача, 0,5 ч. л. кориці, цедра і сік 0,5 лимона, 3 великі яблука, 2 жмені родзинок.
Мед змішати з вершковим маслом і розчинити на середньому вогні до рідкого стану. Сир розтерти з жовтками, змішати з охолодженою олійно-медовою сумішшю. Додати цукор, цедру, корицю, розпушувач. Потім просіяти борошно і замісити тісто так, щоб воно було нелипким.
Яблука помити, почистити і порізати на дрібні кубики. Збризнути лимонним соком. Додати помиті і обсушені родзинки. Відщепити шматочок тіста, скачати в кульку розміром з волоський горіх і розкачати паляничку. У центр викласти начинку, зліпити пиріжок. Покласти пиріжки на застелене папером деко. Випікати 15-20 хвилин при 200 °С до рум’яного кольору.
Яблучний пиріг «Смакота»
1 склянка борошна, 1 склянка манки, 1 склянка цукру, 1 кг дуже соковитих яблук, 1,5-2 ч. ложки розпушувача, 1 пакетик ванільного цукру, 0,5 ч. ложки кориці, 50 г вершкового масла.
Яблука очистити від шкірки і натерти на тертці з великими вічками. Змішати всі сухі інгредієнти. Квадратну форму застелити пергаментним папером. Викласти на форму суміш сухих інгредієнтів, потім шар яблук, потім “сухий” шар і знову яблука. Зверху викласти останній “сухий” шар і потерти заморожене вершкове масло. Випікати при температурі 180 °С 40 хвилин.
М’ятне печиво
100 г вершкового масла, 100 г цукру,
1 яйце, 50 г м’яти, 200 г борошна, цукрова пудра.
М’яту помити, просушити і обірвати листочки, кинути у блендер, всипати цукор. Подрібнити, має утворитися ароматний зелений цукор. У миску викласти м’ятний цукор та м’яке масло. Просіяти туди ж борошно. Розтерти руками, утворюючи крихту. Додати яйце та замісити протягом 3-4 хвилин тісто. Відщипувати шматочки тіста, скачувати кульки та викладати на деко, вистелене пергаментним папером. Приплюснути кульки пальцями. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці до злегка рум’яного кольору. Готове печиво посипати цукровою пудрою. Таке печиво можна довго зберігати.
Ельзаський пиріг з яблуками
Для тіста: 220 г борошна, 110 г вершкового масла, 50 г цукрової пудри, 1 жовток, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 1 кг кислих яблук, 2 ст. ложки лимонного соку, 100 г цукру, 3 яйця, 125 мл вершків, цедра одного лимона, цукрова пудра для посипання.
Приготувати пісочне тісто. У просіяне борошно покласти шматочки вершкового масла, цукрову пудру, жовток і сіль. Посікти ножем, щоб всі компоненти з’єдналися в крихту. Потім вимісити руками до однорідної маси. Місити треба не надто довго, бо масло почне плавитися і тісто стане ламким. Сформувати кулю.
Загорнути тісто в плівку і поставити в холодильник на одну годину. Тісто розкачати на паляницю завтовшки 3 мм і викласти в низьку форму. Сформувати бортики. Яблука розрізати на чотири частини, видалити зернятка. Четвертинки яблук збризнути соком лимона і викласти щільно на тісто.
Приготувати крем. Збити вершки і яйця. Вилити крем на яблука. Випікати в попередньо нагрітій до 190 ° С духовці протягом 30 хвилин. Остудити трохи в формі, потім викласти. Коли зовсім охолоне, посипати цукровою пудрою.
Італійський яблучний кекс з корицею
200 г йогурту без наповнювача, 200 г коричневого цукру, 3 яйця, 150 г борошна, 1 ч. ложка порошку для печива, дрібка кориці, 2 великі яблука.
Ретельно перемішати йогурт з коричневим цукром, поки він повністю не розчиниться. Додати яйця і дуже добре перемішати. Просіяти борошно, порошок для випічки, корицю. Акуратно ввести в тісто. Яблука нарізати скибками і з’єднати з тістом. Тісто покласти в холодильник на кілька годин. Розігріти духовку до 180 ° C, вистелити форму пергаментним папером та присипати панірувальними сухарями. Вилити тісто у форму. Випікати пиріг близько 45 хвилин, поки поверхня не набере золотистого кольору, а пиріг не стане сухим всередині.
Джерело: НОВА Тернопільська газета