1 кг жирного домашнього сиру, 200 г вершкового масла, 250 г цукру, 5 яєць (жовтки відокремити від білків), 50 г картопляного крохмалю, 50 г манної крупи, 200 г сухофруктів (наприклад, родзинки, цукати з апельсинової цедри та сушена журавлина, або ж будь-яке інше поєднання на ваш смак).
Для глазурі: 200 г молочного шоколаду,100 мл вершків 30% жирності кімнатної температури, 30 г холодного вершкового масла.
Зауважте: для доброго сирника всі інгредієнти обов’язково (!) мають бути кімнатної температури.
Сухофрукти залити ромом і залишити на 8 годин настоюватися. Сир змолоти на м’ясорубці два рази. Духовку розігріти до 170 С. Масло збити з цукром до кремової консистенції. Продовжуючи збивати, вводити по одному жовтки. Ввести порціями сир, продовжуючи збивати. Крохмаль змішати з крупою і додати до сиру. Сухофрукти відцідити і додати до сирної маси. Білки збити до утворення стабільних піків і порціями обережно ввести в сирну масу. Роз’ємну форму 26 см або 24 см застелити пергаментом так, щоб той виходив за краї форми. Викласти сирну масу у форму і поставити у розігріту духовку. Через 10 хвилин випікання зменшити температуру до 150 С. Пекти 1 годину і 10-30 хвилин (залежить від розміру форми і духовки). Сирник повинен повністю схопитися, тільки центр має залишатися злегка рідкуватим. Охолоджувати сирник у вимкненій духовці з відкритими дверцятами. Потім ще 8 годин охолоджувати в холодильнику перед вийманням з форми і прикрашанням.
Вийняти охолоджений сирник з форми. Вершки довести майже до кипіння. Шоколад поламати і помістити в невеликий рондель або миску на водяній бані (на каструлі з майже киплячою водою). Гарячі вершки влити до шоколаду і мішати все разом до повного розчинення на водяній бані. Коли вершки з шоколадом змішаються, зняти посуд з водяної бані і додати холодне масло. Добре перемішати. Полити сирник шоколадом і прикрасити на свій смак.
…польською бабкою
5 яєць, 200 г маргарину, 1 склянка цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 2 склянки борошна, 2 ст. л. какао, 50 г маку, 0,5 склянки соняшникової олії, 2 ч. л. порошку для печива.
Для помадки: 50 г молочного шоколаду, 2 ст. л. вершків або 4 ст. л. молока, 40 г вершкового масла, 2 ст. л. какао, 3 ст. л. цукру.
Маргарин кімнатної температури збити до білого кольору. До маргарину додати жовтки, збити. Додати цукор, ванільний цукор і добре збити.
Додати соняшникову олію, добре збити. Борошно змішати з розпушувачем, додати до суміші, перемішати. Білки збити до крутої піни, вмішати лопаткою в тісто.
Тісто розділити на три частини. Одну залишити білою, до другої додати мак, який заздалегідь залити окропом і поварити до м’якості, а до третьої — какао (не забудьте додати при цьому 2 ст. л. води, щоб коричневе тісто не вийшло загустим).
Форму для випічки змастити маслом і посипати манною крупою. Викласти тісто шарами, як вам подобається. Випікати в духовці при 180 гр. близько 1 години.
Шоколад розтопити на водяній бані, додати вершки, перемішати. Можна також приготувати другий варіант помадки, змішавши на легкому вогні вказані в рецепті інгредієнти. Залити бабку помадкою.
…ірландським шоколадним тортом
250 мл темного ароматного пива (найкраще Guinness), 225 г вершкового масла, 70 г какао, 250 г борошна, 400 г цукру, 0,5 ст.л. соди, 2 яйця, 170 мл сметани.
Для крему: 350 г вершкового сиру (наприклад, «Філадельфії»), 80 г вершкового масла, 120 г цукру, 100 мл лікеру «Ірландський крем» (для дітей робити без лікеру).
Для шоколадної поливки: 300 г шоколаду, 200 мл вершків 20 %.
Масло і пиво помістити в невеликий сотейник, довести до кипіння і зняти з вогню. Додати какао і добре перемішати. Злегка остудити. Духовку розігріти до 1700С. Яйця зі сметаною збити до однорідності, додати пивно-масляну масу і ще раз добре збити.
В окремій мисці змішати решту сухих інгредієнтів. Помішуючи, додавати порціями сухі інгредієнти до вологих. Має вийти досить рідке тісто.
Форму для торта діаметром 24-26 см змастити вершковим маслом і посипати борошном, не забуваючи про боки. Зайве борошно струсити і влити тісто. Поставити форму з тістом у розігріту духовку і випікати приблизно 50-60 хвилин, обов’язково перевіряти зубочисткою. Дістати корж з духовки, дати трішки охолонути і вийняти з форми. Перекласти на решітку і дати повністю охолонути.
Для крему збити вершковий сир, масло, цукор і лікер до однорідності.
Поставити в холодильник на 30-40 хвилин. Коли корж охолоне, розрізати його навпіл. Викласти охолоджений крем посередині нижньої половини, накрити верхньою половиною коржа. Поставити торт у холодильник.
Розтопити шоколад на водяній бані. Вершки підігріти на повільному вогні, але не доводити до кипіння. Змішати до однорідності вершки та шоколад. Рівномірно полити отриманою масою торт, розташувавши його на решітці, щоб зайва помадка могла стікати. Прикрасити за бажанням.
Джерело: НОВА Тернопільська газета