«Я давно зрозумів, що найпростіші рецепти – найсмачніші, – каже відомий український кухар Євген Клопотенко. – Так ось – це саме той випадок. Існує багато варіантів вершкового масла із зеленню. Його можна робити з кропом і петрушкою, але, як на мене, смак у такого масла не дуже виразний. Інша річ – вершкове масло зі щавлем. У ньому присутня яскраво виражена кислинка, що надає абсолютно неповторного смаку. Масло зі щавлем ідеально підходить для бутерброда зі свіжим хлібом або як додаток до смаженої риби чи м’яса. Обов’язково спробуйте!
Вершкове масло зі щавлем
200 г вершкового масла,
50 г листя щавлю, сіль за смаком.
Листя щавлю добре промити і дати висохнути. На ньому не повинно залишатися вологи. Стебла видалити (вони надто жорсткі), а листя дрібно посікти. Вершкове масло нагріти до кімнатної температури. У мисці змішати м’яке масло з подрібненим листям щавлю і додати кілька дрібок солі, перемішати, викласти на вощений пергамент і скрутити у формі ковбаски. Покласти у морозилку, щоб масло застигло.
Пиріг зі шпинатом і фетою
500 г листкового тіста, 500 г сиру фета, 150 г шпинату (свіжого або замороженого), 30 г вершкового масла,
1 ч. л. сухого орегано, 0,5 ч. л. меленого перцю, 1 яйце (для змащування пирога).
Насамперед заздалегідь треба дістати тісто з морозильної камери, щоб воно розмерзлося і стало еластичним. Шпинат промити під проточною водою. Зручно це робити в ситі або використовувати для цього друшляк. Потім обсушити. Якщо у вас великі листки шпинату, то посічіть їх ножем. Припустити шпинат на сковороді з вершковим маслом до м’якості протягом 3-4 хвилин. Листя повинне стати м’яким, але стежте, щоб не пригоріло. Якщо використовуєте заморожений шпинат, то його необхідно попередньо розморозити і відтиснути зайву рідину. Припущений шпинат перекладіть у миску.
Фету покришити руками або розім’яти виделкою. Змішати в мисці зі шпинатом. Солити начинку не варто, адже фета і так досить солона.
Додати сухий орегано і мелений чорний перець, добре перемішати. Розморожене тісто розкачати в прямокутний пласт завтовшки приблизно 2-3 мм. Візуально розділити тісто на три сегменти і по центру розподілити начинку. Якщо вам подобається більш солоний смак, можете трохи присолити. Накрити начинку одним краєм тіста. Потім загорнути другим краєм. Защипнути краї, щоб начинка при випіканні не висипалася. Перекласти пиріг на деко з пергаментом швом донизу. Поверхню пирога змастити збитим яйцем. Випікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 35-40 хвилин.
Курячий рулет зі шпинатом і горіхами
600 г курячого філе (приблизно два шматки), 200-250 г сиру фета, 1 пучок шпинату, 30-50 г ядер волоських горіхів, 1 ст. л. оливкової олії, сіль і перець за смаком.
Розігріти духовку до 180 градусів. Куряче філе зачистити від жиру і надрізати вздовж навпіл, зробивши розріз практично до кінця. Розгорнути філе, накрити харчовою плівкою і злегка відбити плоским боком кулінарного молотка. Скласти два шматки м’яса разом так, щоб один наполовину покривав інший. Трохи посолити і поперчити.
Шпинат добре промити, зрізати стебла, залишивши тільки листя. Викласти їх на куряче філе в один або кілька шарів. Тут можна експериментувати. Фету порізати плоскими шматочками завтовшки не більше 5 мм. Ядра волоських горіхів посікти ножем. Викласти сир і горіхи на листя шпинату.
Згорнути м’ясо в формі рулету, змастити зверху оливковою олією. Викласти на фольгу, щільно загорнувши краї фольги, як у цукерки. Поставити у духовку на 30 хвилин. Дістати з духовки і дати повністю охолонути у фользі. Вийняти рулет з фольги і порізати на шматочки завтовшки близько 1 см.
Джерело: НОВА Тернопільська газета