Свинина з апельсинами
1,2 кг свинячої корейки на кістці, сіль, мелений чорний перець за смаком, апельсин для подачі.
Для соусу: 2 апельсини, 2 ст. л. винного білого оцту, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. рідкого меду, дрібка солі, 1 зубець часнику, соус гострий, мелений чорний перець за смаком.
Промити під проточною водою свинину, апельсини і очищений зубець часнику. Все витерти насухо паперовими рушниками.
Вичавити сік з апельсинів в глибоку каструльку. Додати до нього щедру дрібку солі, чорний мелений перець, винний білий оцет, посічений зубець часнику, соєвий соус, рідкий мед. Поставити каструлю на вогонь. Як тільки закипить, зменшити вогонь і виварити соус наполовину. У результаті має бути в міру густий соус.
На заздалегідь розпечену сковороду викласти свинину і обсмажити на сильному вогні з усіх боків. Завдяки цьому соки буквально «запечатуються», залишаючись усередині, і м’ясо виходить соковитим. Перекласти свинячу корейку зі сковороди у форму для запікання і посипати з усіх боків крупною морською сіллю та поперчити. Силіконовим пензликом щедро змастити апельсиновим соусом м’ясо з усіх боків.
Прогріти духовку до 190 градусів і поставити запікати м’ясо в режимі верхнього та нижнього нагріву впродовж 20 хвилин. Потім знизити температуру духовки до 180 градусів, знову змастити свинину соусом і запікати ще 20 хвилин.
Через 20 хвилин зменшити температуру до 170 градусів, повторити все це ще двічі. В кінцевому підсумку м’ясо в духовці має бути 100 хвилин.
Перед подачею м’яса необхідно дати йому ще трохи постояти в духовці кілька хвилин. У цей час нарізати апельсин на кружальця і викласти на таріль. Порізати м’ясо по кістці і викласти поверх цитрусів.
Свинина з чорносливом
1 кг свинячої вирізки, 200 г моркви, 200 г чорносливу, 1 головка часнику, 50 г меду, 200 г майонезу, перець, французька гірчиця – за смаком.
Моркву почистити, нарізати брусочками. Чорнослив розрізати навпіл. Свинячу вирізку добре помити водою і просушити серветками. Ножем зробити невеликі поглиблення, в кожне вставити шматочки моркви, чорносливу та цілі зубці часнику.
Всі спеції змішати, додати мед, майонез і ще раз перемішати. Цією сумішшю густо змастити м’ясо, загорнути у фольгу і випікати протягом двох годин. Після закінчення часу надрізати фольгу і зарум’янити м’ясо.
Свинина з ананасами
0,5 кг свинини, 2 цибулини, 8 кілець консервованих ананасів, 200 г твердого сиру, сіль, перець чорний мелений, майонез за смаком.
Порізати м’ясо на шматочки, накрити харчовою плівкою і відбити молотком з обох боків. Посолити і поперчити. За бажанням можна змастити оливковою олією, щоб воно було ще соковитішим. Нарізати півкільцями цибулю. Перед тим, як викладати цибулю на м’ясо, можна за бажанням додати до неї майонез. На цибулю викласти кружальця ананаса, на ананас – твердий сир, потертий або ж порізаний пластинками. Поставити м’ясо в духовку на 30-40 хвилин при 180 градусах. Найкраще смакує теплим.
Джерело: НОВА Тернопільська газета